Nasi eksperci Powrót

mgr inż. Dijana Soroka
Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. W Instytucie Żywności i Żywienia od wielu lat zajmuje się wykonywaniem oznaczeń analitycznych białka i wody w laboratorium referencyjnym. Autorka publikacji w zakresie oceny wartości odżywczej białka; współwykonawca projektów naukowo-badawczych krajowych i zagranicznych, m.in. EuroFIR/UE European Food Information Resource Network.
Artykuły autorstwa eksperta:

Karnityna – coraz bardziej popularna
mgr inż. Dijana Soroka
Karnityna jest aminokwasem, który znajduje się naturalnie w wielu produktach spożywczych. Jest także wytwarzana przez organizm człowieka. Poznanie funkcji, jakie karnityna pełni w rozwoju i fizjologii organizmu, oraz potencjalnych ...

Glutaminian sodu - smak niezdrowej chemii?
mgr inż. Dijana Soroka
Glutaminian sodu to sól sodowa kwasu glutaminowego, używana jako substancja wzmacniająca smak i zapach wielu produktów spożywczych. Na etykietach oznaczana jest symbolem E621. Czy powinniśmy unikać żywności z dodatkiem ...

Tauryna wciąż tajemnicza
mgr inż. Dijana Soroka
Tauryna to nie tylko substancja dodawana do napojów energetyzujących. To aminokwas, który znajduje się naturalnie w wielu produktach spożywczych, jest również wytwarzany przez organizm człowieka. W naszym organizmie pełni ...

Metoda G12 oznaczania glutenu w produktach spożywczych
mgr inż. Wojciech Kłys
dr Anna Wojtasik
mgr inż. Dijana Soroka
Sposoby badania zawartości glutenu w produktach spożywczych.

Wartość energetyczna oraz zawartość białka w etykietowaniu żywności
prof. dr hab. Hanna Kunachowicz
dr inż. Beata Przygoda
mgr inż. Dijana Soroka
mgr inż. Wojciech Kłys
Jak oblicza się wartość energetyczną produktów żywnościowych oraz zawartość białka do celów etykietowania żywności.