Nasi eksperci Powrót

mgr inż. Wojciech Kłys
Absolwent Wydziału Chemii Uniwersytetu Warszawskiego. Pełnomocnik Dyrektora ds. Akredytacji Laboratorium Referencyjnego Instytutu. Kierownik Pracowni Białka Samodzielnej Pracowni Wartości Odżywczych Żywności. W Instytucie Żywności i Żywienia od wielu lat zajmuje się badaniami składu aminokwasowego białka i jego wartości odżywczej.
Autor około 120 publikacji w czasopismach naukowych oraz około 60 doniesień na konferencjach naukowych krajowych i zagranicznych. Członek Polskiego Komitetu Normalizacyjnego Grup Problemowych nr 93 (Mięso, jaja i ich przetwory) i nr 310 (Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności). Ekspert Komisji Europejskiej Platformy Działań w Zakresie Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia oraz Grupy Wysokiego Szczebla ds. Żywienia i Aktywności Fizycznej DG SANTE. Auditor wiodący i techniczny Polskiego Centrum Akredytacji.
Artykuły autorstwa eksperta:

Żywność źródłem składników odżywczych a konieczność reformulacji

Tajemniczy, orientalny, intensywny – co wiesz o anyżu?

Arginina – wszechstronny aminokwas

Aminokwasy rozgałęzione (BCAA) w preparatach dla sportowców

Białko w żółtku, czyli wartość odżywcza jaj

Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności

Co warto wiedzieć o… mięsie, rybach, jajach i ich przetworach

Co warto wiedzieć o… tłuszczach jadalnych

Napoje energetyzujące

Metoda G12 oznaczania glutenu w produktach spożywczych
