Nasi eksperci Powrót

mgr inż. Klara Zglińska (Piotrowska)
Doktorantka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, wcześniej specjalista w Zakładzie Metabolomiki Instytutu Żywności i Żywienia.
Absolwentka biotechnologii i zootechniki w SGGW oraz studiów podyplomowych z zakresu bioetyki na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego i studium chromatograficznego na Uniwersytecie Warszawskim. Współautor rozdziału „Tłuszcz” w Normach żywienia dla populacji Polskiej z 2017r.
W ramach realizacji pracy doktorskiej zajmuje się prozdrowotnymi właściwościami ekstraktów roślinnych i zwierzęcych. Główny obszar jej zainteresowań naukowych to: składniki bioaktywne występujące w produktach naturalnych i ich wpływ na metabolizm, bezpieczeństwo żywności i karm dla zwierząt oraz wpływ procesu obróbki żywności na jakość produktu końcowego.
Artykuły autorstwa eksperta:

Halibut biały – korzyści i zagrożenia dla kobiet w ciąży

Raki, kraby i krewetki – mają mało kalorii i dużo kwasów nienasyconych

Czy ryby słodkowodne są źródłem cennych kwasów omega 3?

Tłuszcz palmowy – mity i fakty

Szczególne właściwości kwasu mirystynowego
