Nasi eksperci Powrót

mgr inż. Katarzyna Świderska
Magister inżynier żywienia człowieka, absolwentka Wydziału Żywienia Człowieka i Gospodarstwa Wiejskiego oraz Podyplomowych Studiów Rachunkowości na Wydziale Ekonomiczno-Rolnym Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Wieloletnie doświadczenie z zakresu bezpieczeństwa żywności.
Pracownik Laboratorium Akredytowanego Instytutu Żywności i Żywienia. Specjalista w zakresie metod klasycznych i instrumentalnych. Współautorka artykułów naukowych i popularnonaukowych. Współrealizator programów dot. zwalczania nadwagi i otyłości w Polsce (POL-HEALTH).
Artykuły autorstwa eksperta:

Napoje energetyzujące znaczącym źródłem kofeiny w diecie dzieci
mgr inż. Iwona Gielecińska
mgr inż. Katarzyna Świderska
Eksperci są zgodni, że napoje o wysokiej zawartości kofeiny nie powinny być spożywane przez dzieci i młodzież, gdyż mogą powodować zaburzenia w rozwoju układu nerwowego. Tymczasem, jak wynika z badań przeprowadzonych w 16 ...

Produkty fast food źródłem nadmiaru soli w diecie
mgr inż. Katarzyna Świderska
Żywność typu fast food to rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego, podawanego na ciepło, serwowanego na poczekaniu, w dodatku na ogół taniego. Te cechy powodują, że produkty fast food są popularne, szczególnie wśród ludzi ...

Napoje energetyzujące: pijmy je z rozwagą
mgr inż. Katarzyna Świderska
mgr inż. Iwona Gielecińska
Napoje energetyzujące zaliczane są niekiedy do napojów funkcjonalnych, ponieważ zawarte w nich składniki o działaniu pobudzającym i regenerującym wspomagają organizm w sytuacji długotrwałego wysiłku, przede wszystkim ...