Nasi eksperci Powrót

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Współrealizator działań w projektach edukacyjnych związanych z edukacją żywieniową dzieci i młodzieży, m.in. w projekcie „Zachowaj równowagę” dotyczącym zwalczania nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży w Polsce, realizowanym w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy.
Autor i współautor publikacji naukowych i popularnonaukowych na temat prawidłowego żywienia i stanu odżywienia dzieci i młodzieży.
Wykładowca i prowadząca warsztaty popularyzujące zasady prawidłowego żywienia wśród dzieci, ich rodziców i nauczycieli. Konsultant merytoryczny z zakresu edukacji żywieniowej w szkołach i przedszkolach.
Artykuły autorstwa eksperta:

Żywienie zbiorowe w szkołach i przedszkolach - najczęściej zadawane pytania
dr Katarzyna Wolnicka
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Żywienie zbiorowe w szkołach i przedszkolach - najczęściej zadawane pytania w kontekście wymagań rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku (w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży ...

Dieta planetarna a żywienie zbiorowe w szkole.
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Żywienie zbiorowe w placówkach oświatowych (w przedszkolach, szkołach) powinno być prowadzone z zachowaniem zasad diety planetarnej (czyli diety przyjaznej planecie) zarówno ze względów środowiskowych, ekonomicznych a także ...

Z parapetu na talerz
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
„Każdy ma w sobie coś z ogrodnika” – to stare powiedzenie jest wciąż bardzo aktualne. Ogrodnictwo jako pasję można rozwijać w każdej momencie życia. Obecnie w czasie pandemii koronawirusa szczególnie ciepłym ...

Wiosenne porządki na talerzu
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
W obecnym czasie epidemii w sposób szczególny chcemy zadbać o nasze zdrowie i odporność. Mamy więcej czasu aby zająć się wiosennymi porządkami nie tylko tymi w domu i ogrodzie ale także w jadłospisie. Uporządkowana przestrzeń ...

Odżywianie całej rodziny w czasie epidemii
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Co jeść aby wzmocnić swoją odporność? Jak się odżywiać w czasie pandemii koronawirusa? To ważne pytania zwłaszcza w okresie naturalnego, wczesnowiosennego spadku odporności oraz ogarniającego nas, czasami podświadomie, stresu ...

Zostań w domu i gotuj z rodziną…
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
W czasie obecnej pandemii koronawirusa, kiedy jesteśmy w domu z rodziną, zastanawiamy się jak wykorzystać ten szczególny dla wszystkich czas. Może właśnie teraz warto podjąć wyzwanie jakim jest wspólne przygotowywanie posiłków....

Dieta dla niejadka
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Co robić gdy dziecko nie chce jeść? Jest to dla niektórych rodziców duży problem, z którym jednak można sobie poradzić. Najważniejszym elementem sukcesu jest cierpliwość i nie zrażanie się początkowym brakiem widocznej ...

22.01.2018, Polskie Radio: Rola dziadków w wychowaniu wnucząt
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Babcia i dziadek to jedne z najważniejszych osób w naszym życiu i w życiu naszych dzieci. Nikt inny nie jest w stanie sprostać zadaniom, które leżą na ich barkach. Są one zarezerwowane tylko dla nich.

28.01.2018, Radio dla Ciebie: Pan od przyrody: gotujemy!
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Gośćmi audycji byli najmłodsi, czyli najbardziej wymagający krytycy kulinarni oraz m.in. mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz, ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej Instytut Żywności i Żywienia.

Mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
mgr inż. Anna Taraszewska
dr Katarzyna Wolnicka
Produkty z tej grupy są źródłem pełnowartościowego białka – bardzo ważnego składnika dla rosnącego młodego organizmu. Białko mięsa, ryb i jaj charakteryzuje się szczególne dużą wartością odżywczą. Białko stanowi ...

Regularne spożywanie posiłków – ważny element żywienia dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki.
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
mgr inż. Anna Taraszewska
dr Katarzyna Wolnicka
Dzieci i młodzież powinny jeść posiłki o stałych porach dnia. Zapewnia to lepszy metabolizm i optymalne wykorzystanie składników odżywczych. Regularne żywienie sprzyja prawidłowej sprawności umysłowej ...

Sól w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
mgr inż. Anna Taraszewska
dr Katarzyna Wolnicka
Spożycie sodu (sól jest jednym z największych źródeł tego składnika w diecie) w Polsce przekracza zalecane normy. Konsekwencją nadmiernego spożycia sodu może być nadciśnienie tętnicze, a także zwiększone ryzyko wystąpienia ...

Mleko i jego przetwory w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
mgr inż. Anna Taraszewska
dr Katarzyna Wolnicka
Mleko i jego przetwory stanowią bardzo ważną grupę produktów w codziennym żywieniu dzieci i młodzieży. Zawierają one duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia - składnika budulcowego kości i zębów. Zawierają również ...

Codzienna aktywność fizyczna w szkole i poza szkołą
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
mgr inż. Anna Taraszewska
dr Katarzyna Wolnicka
Ruch jest niezbędnym elementem zdrowego stylu życia, potrzebnym każdemu, niezależnie od wieku. Optymalna aktywność fizyczna w młodym wieku zapewnia prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy, prawidłową postawę ciała oraz dobry ...

Kardamon – przyprawa uniwersalna
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Kardamon to jedna z najstarszych i najdroższych po szafranie i wanilii przypraw świata. Zdobył uznanie w starożytności, już wtedy przypisywano mu właściwości lecznicze. Jest on wszechstronnie wykorzystywany w kuchni zarówno do ...

Co ma goździk do piernika?
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Goździki – popularna przyprawa, którą znajdziemy w prawie każdej kuchni. Ich aromat kojarzy nam się z okresem zimowym. Nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia bez pierników czy kompotu z goździkami. Pięknie pachną i ...

Produkty zbożowe w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
mgr inż. Anna Taraszewska
dr Katarzyna Wolnicka
W przeszłości produkty zbożowe stanowiły podstawę piramidy żywieniowej. Obecnie ustąpiły miejsca warzywom i owocom, co nie znaczy, że nasze dzieci powinny jeść ich mniej. Przeciwnie, produkty te są dobrym źródłem energii i ...

Warzywa i owoce w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
mgr inż. Anna Taraszewska
dr Katarzyna Wolnicka
Warzywa i owoce powinny być stałym składnikiem codziennej diety dziecka. Produkty te stanowią główne źródło witamin, składników mineralnych, błonnika oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Najkorzystniej spożywać je na surowo ...

Niepokojący raport NIK o żywieniu w szkołach
mgr inż. Anna Taraszewska
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
19 września 2017 r. Najwyższa Izba Kontroli opublikowała raport dotyczący skontrolowanych w roku szkolnym 2015/2016 placówek edukacyjnych. Wynika z niego, że odsetek dzieci z nieprawidłową masą ciała (łącznie traktowana ...

Odżywianie sezonowe – zima
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Warzywa i owoce to produkty sezonowe, czyli takie, które występują w określonych miesiącach roku. Przykładem są truskawki dojrzewające w czerwcu, czereśnie w lipcu, dynie i kabaczki w październiku. Jedzenie warzyw i owoców w ...

Odżywianie sezonowe – wiosna
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Wiosna to czas na zmiany! Uporządkujmy nasz jadłospis tak, jak porządkujemy dom na wiosnę, kiedy dzień jest dłuższy i cała przyroda budzi się do życia. Wiosna to doskonały moment na wprowadzenie zmian także w naszej diecie!

Drugie śniadanie w przedszkolu i szkole
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Drugie śniadanie jest posiłkiem zapewniającym uczniowi zastrzyk energii, który gwarantuje utrzymanie odpowiedniego poziomu koncentracji w czasie lekcji i przekłada się na wyniki w nauce. Wprowadzenie zwyczaju spożywania ...

Jak rodzice mogą współpracować ze szkołą na rzecz zdrowia?
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Współpraca rodziców ze szkołą w aspekcie działań prozdrowotnych może mieć różną formę dostosowaną zarówno do ich zainteresowań, wykonywanego zawodu, hobby, jak i możliwości czasowych. Uczestnictwo w życiu szkoły ...

Drugie śniadanie - ważny posiłek dla zdrowia
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Drugie śniadanie jest posiłkiem zapewniającym dziecku systematyczny „dowóz” energii, co gwarantuje utrzymanie odpowiedniego poziomu koncentracji w czasie lekcji i przekłada się na wyniki w nauce. Wprowadzenie zwyczaju ...

Pomysły na zdrowe kanapki
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Kanapka to smaczny i zdrowy pomysł na posiłek, jeśli zadbamy o odpowiednie jej urozmaicenie.

Gdy choruje wątroba...
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Na hamburgera z frytkami czy kromkę chleba ze smalcem nawet zdrowe osoby mogą sobie pozwolić, tylko od czasu do czasu. Osoby z chorą wątrobą takie przysmaki zdecydowanie powinny skreślić ze swojego jadłospisu. Dzięki temu mają ...

Produkty zalecane w chorobie stłuszczeniowej wątroby
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Tabela produktów zalecanych i niewskazanych w chorobie stłuszczeniowej wątroby.

Pomysły na zdrowe koktajle i soki
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Jak zrobić pyszny koktajl? Wystarczy mleko, kefir lub maślankę zmiksować z ulubionymi owocami i podać. Doskonale nadają się do tego banany, truskawki (mogą być mrożone) czy borówki. Wspaniałym dodatkiem są też otręby, ...

Pomysły na zdrowe sałatki
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Sałatki, które poprawią urodę i zapewnią zdrową cerę.