Nasi eksperci Powrót
Artykuły autorstwa eksperta:

Zanieczyszczenia w żywności – definicje i rodzaje zanieczyszczeń
mgr inż. Iwona Gielecińska
Rozwój przemysłu i rolnictwa, stosowanie różnego rodzaju substancji chemicznych w wielu dziedzinach współczesnego życia oraz inne źródła zanieczyszczenia środowiska przyczyniają się do wzrostu ryzyka zanieczyszczenia ...

Czy można obniżyć zawartość akryloamidu w żywności? - przetwory zbożowe
mgr inż. Iwona Gielecińska
Na początku XXI w. naukowcy odkryli, że duże ilości akryloamidu – związku, o którym sądzono, że naturalnie nie występuje w żywności - znajdują się w produktach bogatych w węglowodany poddanych obróbce termicznej w ...

Czy można obniżyć zawartość akryloamidu w żywności? - produkty ziemniaczane
mgr inż. Iwona Gielecińska
Jeszcze jakiś czas temu sądzono, że akryloamid jest związkiem naturalnie nie występującym w żywności. Jednak w kwietniu 2002 r. Szwedzka Narodowa Agencja ds. Żywności wraz naukowcami z Uniwersytetu w Sztokholmie ...

Akryloamid w żywności – czy jest się czego obawiać?
mgr inż. Iwona Gielecińska
Akryloamid jest związkiem chemicznym o udokumentowanym - na zwierzętach i kulturach komórkowych - działaniu neurotoksycznym, genotoksycznym i kancerogennym. U ludzi działanie neurotoksyczne akryloamidu stwierdzano w kilku przypadkach ...

Napoje energetyzujące znaczącym źródłem kofeiny w diecie dzieci
mgr inż. Iwona Gielecińska
mgr inż. Katarzyna Świderska
Eksperci są zgodni, że napoje o wysokiej zawartości kofeiny nie powinny być spożywane przez dzieci i młodzież, gdyż mogą powodować zaburzenia w rozwoju układu nerwowego. Tymczasem, jak wynika z badań przeprowadzonych w 16 ...

Napoje energetyzujące: pijmy je z rozwagą
mgr inż. Katarzyna Świderska
mgr inż. Iwona Gielecińska
Napoje energetyzujące zaliczane są niekiedy do napojów funkcjonalnych, ponieważ zawarte w nich składniki o działaniu pobudzającym i regenerującym wspomagają organizm w sytuacji długotrwałego wysiłku, przede wszystkim ...