Nasi eksperci Powrót
Artykuły autorstwa eksperta:

Jakie składniki znajdują się w soi?
mgr inż. Emilia Kołodziejska
Wegetarianie znają soję doskonale – jest to roślina obfitującą w cenne składniki pokarmowe, a także świetny zamiennik mięsa. W krajach azjatyckich spożywana jest na masową skalę, w Polsce coraz więcej osób odkrywa jej ...

Polifenole – cierpki smak dla zdrowia
mgr inż. Emilia Kołodziejska
Polifenole pełnią bardzo ważne funkcje zarówno dla roślin, w których występują, jak i dla korzystających z ich potencjału ludzi.

Siemię lniane czy nasiona chia?
mgr inż. Emilia Kołodziejska
Znane jako domowe lekarstwo na problemy trawienne, siemię lniane ma dużo więcej właściwości, niż mogłoby się wydawać. Dlaczego warto dodawać je do produktów i potraw?

Tajemniczy, orientalny, intensywny – co wiesz o anyżu?
mgr inż. Emilia Kołodziejska
Korzenny, piekący i jednocześnie słodkawy, to najlepsze określenia smaku anyżu. Jedni go kochają, inni nie znoszą, ale jedno trzeba mu przyznać – jest bardzo charakterystyczny. Poszukując anyżu w sklepie, natkniemy się na ...