Nasi eksperci Powrót

mgr inż. Barbara Wojda
Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz Studium Europejskiego Uniwersytetu Warszawskiego. Audytor wewnętrzny systemów zarządzania jakością HACCP i ISO 9001-2000.
Dietetyk w Zakładzie Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii w Instytucie Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Współliderka projektu „Zachowaj równowagę” dotyczącego zwalczania nadwagi i otyłości w Polsce realizowanego w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy.
Specjalistka z zakresu wdrażania i oceny systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego.
Współautorka publikacji dotyczących pobrania substancji dodatkowych z dietą oraz zdrowego żywienia, w tym diet kobiet w ciąży. Autorka wielu artykułów z dziedziny dietetyki oraz wypowiedzi eksperckich w mediach.
Zajmuje się poradnictwem dietetycznym dzieci, młodzieży i osób dorosłych oraz działalnością edukacyjną promującą prawidłowe nawyki żywieniowe i zdrowy styl życia w Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ.
Artykuły autorstwa eksperta:

Cukrzyca: nasz gorzki „słodki problem” – nowe doniesienia

Dieta wegetariańska i wegańska – gdzie szukać składników niedoborowych

Ile dodatków pobieramy z żywnością?

Alergia na pyłki drzew i żywność - reakcje krzyżowe

29.01.2019, Polskie Radio Dzieciom: Co nowego w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży?

Dla kogo napoje izotoniczne i energetyczne?

Miód zamiast cukru?

Fast food – czy szybko znaczy zdrowo?

Przetwory mleczne to cenne naturalne probiotyki

Przetwory mleczne – co wybierać, czego unikać?
4.07.2018, Polskie Radio: Dieta idealna?

Grillowanie – zalecane techniki i sprzęt

Jak nie przytyć w święta Wielkanocne?

Warzywa kapustne i sulforafan przeciwko rakowi

Jajka – cenny składnik diety dziecka

Warzywa da się lubić

Napoje w diecie młodzieży – co warto o nich wiedzieć?

Produkty spożywcze zalecane i niewskazane dla osób z zaparciami

Gazy jelitowe

Produkty spożywcze zalecane lub niewskazane dla osób z nadmiarem gazów jelitowych
