Nasi eksperci Powrót

mgr inż. Anna Taraszewska
Wieloletni pracownik Instytutu Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, współrealizator zadań w programach zwalczania nadwagi i otyłości i promowania nawyków prozdrowotnych POL-HEALTH i „Zachowaj równowagę”. Członek zespołu badawczego prowadzącego ocenę unijnego programu „Owoce i warzywa w szkole”. Wykładowca w kształceniu podyplomowym, prowadzi wykłady i warsztaty popularyzujące zasady prawidłowego żywienia wśród dzieci, młodzieży i ich rodziców. Ma otwarty przewód doktorski dotyczący wpływu żywienia i stylu życia na rozwój choroby refluksowej przełyku.
Autorka i współautorka publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób niezakaźnych oraz prawidłowego żywienia i stanu odżywienia populacji dzieci i młodzieży.
Jej motto brzmi: Wiedza bez zaangażowania jest pusta, zaangażowanie bez wiedzy jest ślepe. (B.B. Jensen).
Artykuły autorstwa eksperta:

Żywienie zdrowych niemowląt – zaktualizowane wytyczne

Sklepiki szkolne - najczęstsze pytania w kontekście wymagań rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku

Mały strączek – duża moc!

Bezpieczeństwo żywności w dobie epidemii koronawirusa

Dobry nawyk – nie marnuj żywności

Interpretacja zapisów Rozporządzenia Ministra Zdrowia w odniesieniu do zasad prawidłowego żywienia nowej Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia dzieci i młodzieży

Dieta w ADHD – czy istnieje?

Dietetyczne sposoby na Helicobacter pylori

Otyłość a choroba refluksowa przełyku

Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży - co nowego?

Nadwaga i otyłość wśród dzieci i młodzieży

Zapobieganie nadwadze i otyłości u dzieci – krajowe programy edukacyjne i regulacje prawne

Zapobieganie nadwadze i otyłości u dzieci – co możemy zrobić?

Cukier - brązowy czy biały?

(Nie)słodki odwyk - jak odzwyczaić się od słodkiego smaku?

Mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Regularne spożywanie posiłków – ważny element żywienia dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki.

Sól w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Mleko i jego przetwory w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Codzienna aktywność fizyczna w szkole i poza szkołą

Produkty zbożowe w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Warzywa i owoce w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Kiedy najlepiej spożywać owoce?

Niepokojący raport NIK o żywieniu w szkołach

Kilka słów o przekąszaniu

Pełne ziarno – pełne zdrowie

Powrót do źródła, czyli kilka słów o wodzie

Kasza – dobra nasza

Błonnik – cudowny regulator

Kolorowe zdrowie, czyli warzywa i owoce

Sklepiki szkolne a kształtowanie nawyków żywieniowych uczniów

Kilka słów o ilości i dzieleniu posiłków w przedszkolu

Jak wyglądają zdrowe sklepiki szkolne?

Podstawowe zasady zdrowego żywienia

W strączkowych siła!

Mleko i przetwory mleczne w diecie dziecka

Podstawowe zasady zdrowego żywienia

Jak jeść w chorobie wrzodowej?

Potrawy i produkty zalecane oraz niewskazane w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego

Produkty i potrawy zalecane oraz niewskazane w żywieniu osób z chorobą refluksową przełyku

Zgagi można się pozbyć
