Nasi eksperci Powrót

mgr Sylwia Urbańska
Specjalista inżynieryjno-techniczny w Pracowni Mikrobiologii Instytutu Żywności i Żywienia.
Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na kierunku biologia mikroorganizmów.
Artykuły autorstwa eksperta:

Pokarm przyjazny dla jelit - pod względem równowagi mikrobiologicznej
mgr Sylwia Urbańska
dr Dorota Korsak
Rośnie wśród nas świadomość na temat zdrowego odżywiania. To dzięki zespołowi mikroorganizmów, głównie bakteriom zasiedlającym jelito (mikrobiota jelitowa), możliwe jest prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Do ...

Najczęstsze przyczyny zatruć pokarmowych
mgr Sylwia Urbańska
Najczęstszym powodem zatruć pokarmowych są produkty spożywcze, w których znajdują się bakterie lub ich toksyny, a także wirusy i pasożyty. Ignorowanie wymogów dotyczących higieny przez producentów żywności, nieprawidłowe ...

Zatrucia wywołane spożyciem toksyn bakteryjnych
mgr Sylwia Urbańska
Przyczyn psucia się żywności może być wiele, najczęściej jednak spowodowane jest to rozwojem bakterii. Zatrucie pokarmowe nie zawsze wywołują żywe bakterie. Bardzo niebezpieczne są egzotoksyny bakteryjne, czyli silnie toksyczne ...