Nasi eksperci Powrót

lek. med. Ewa Godziemba Maliszewska
Specjalista chorób wewnętrznych oraz gastroenterologii. Pracuje w Klinice Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii Instytutu Żywności i Żywienia w Mazowieckim Szpitalu Bródnowskim.
Członek Polskiego Towarzystwa Gastrologicznego. Brała udział w licznych zjazdach, sympozjach i szkoleniach gastroenterologicznych. Jest autorką wielu artykułów i rozdziałów w czasopismach i książkach lekarskich.
Artykuły autorstwa eksperta:

Żółciowa kamica cholesterolowa – cz. 3. Profilaktyka
lek. med. Ewa Godziemba Maliszewska
Wiemy już, jakie znaczenie ma żywienie w powstawaniu żółciowej kamicy cholesterolowej, znamy też inne czynniki ryzyka zachorowania. Na niektóre z nich nie mamy wpływu, ale są też takie, które zależą od nas. Zobaczmy więc, jak ...

Żółciowa kamica cholesterolowa – cz. 2. Czynniki ryzyka
lek. med. Ewa Godziemba Maliszewska
Żywienie jest jednym z głównych czynników powstawania żółciowej kamicy cholesterolowej. Na możliwość zachorowania wpływają również inne czynniki.

Żółciowa kamica cholesterolowa – cz. 1. Znaczenie żywienia w powstawaniu tej choroby
lek. med. Ewa Godziemba Maliszewska
Kamica żółciowa cholesterolowa jest chorobą cywilizacyjną, dotyka mieszkańców krajów wysoko rozwiniętych. W dużej mierze to od nas zależy, czy jej unikniemy, ponieważ jednym z najważniejszych czynników ryzyka jest ...

Kamica pęcherzyka żółciowego – żywienie w prewencji i leczeniu
Wywiad z lek. med. Ewą Godziembą Maliszewską
Kamica pęcherzyka żółciowego jest jedną z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego. Można ją nazwać chorobą społeczną, gdyż stanowi ogromny problem zdrowotny w krajach Europy Zachodniej, w Stanach Zjednoczonych Ameryki ...