Nasi eksperci Powrót

dr n. o zdr. Damian Parol
Z wykształcenia dietetyk i psychodietetyk. Studiował w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej. Pod przewodnictwem prof. Artura Mamcarza obronił z wyróżnieniem pracę doktorską na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Tematem rozprawy był wpływ diety wegańskiej na wydolność biegaczy długodystansowych.
Jest współautorem rozdziałów w podręcznikach akademickich "Kardiologia sportowa w praktyce klinicznej" (PZWL, red. W. Braksator i A. Mamcarz) oraz „Medycyna stylu życia" (PZWL, red. D. Śliż i A. Mamcarz). Damian jest również autorem licznych publikacji naukowych, popularnonaukowych i specjalistyczny dotyczących dietetyki, treningu i medycyny stylu życia oraz bloga damianparol.com
Artykuły autorstwa eksperta:

Posiłki przedtreningowe
dr n. o zdr. Damian Parol
Najważniejszą rolą posiłku przedtreningowego jest dostarczenie odpowiedniej ilości energii, głównie węglowodanów, na czas treningu. Taki posiłek powinien też zapobiegać uczuciu głodu i dostarczać wody. A jednocześnie nie ...

Sportowiec na diecie roślinnej
dr n. o zdr. Damian Parol
Obecnie wiele osób, które zawodowo lub amatorsko zajmuje się sportem, wybiera dietę roślinną. Do diet roślinnych zaliczamy te, które w znacznym stopniu bazują na produktach roślinnych. Jest to między innymi dieta wegańska i ...

Praktyczne wskazówki dla maratończyków
dr n. o zdr. Damian Parol
U maratończyków żywienie ma istotne znaczenie szczególnie w okresie tuż przed zawodami. Ten tekst jest poświęcony odżywianiu na kilka dni przed startem i w dniu maratonu.

Witamina D w diecie sportowca
dr n. o zdr. Damian Parol
Witamina D jest jedną z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W przeciwieństwie do pozostałych witamin może być wytwarzana w istotnych ilościach w organizmie. Ma to miejsce w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Niestety ...

Żelazo w diecie sportowca
dr n. o zdr. Damian Parol
Nie ma wątpliwości, że żelazo odgrywa kluczową rolę w procesach związanych z wydolnością fizyczną. Bardzo często jest to pierwiastek niedoborowy. Żelazo słusznie kojarzy się z hemoglobiną i w związku z tym z transportem ...

Jak dietą zwiększyć wydolność organizmu?
dr n. o zdr. Damian Parol
Istnieje kilka sposobów na zwiększenie wydolności organizmu poprzez korzystne zmiany w diecie oraz odpowiednio dobraną suplementacę. Oto one:

Posiłki potreningowe
dr n. o zdr. Damian Parol
Zadaniem posiłku potreningowego jest uzupełnienie glikogenu oraz dostarczenie substratów potrzebnych do regeneracji po treningu.

Suplementacja diety sportowca
dr n. o zdr. Damian Parol
Zgodnie z definicją suplement diety to środek spożywczy, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będący skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub ...

Nawodnienie w diecie sportowca
dr n. o zdr. Damian Parol
Woda bywa określana czwartym makroskładnikiem i mimo, że nie niesie wartości energetycznej, to odgrywa fundamentalną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Ciało dorosłej osoby składa się w 60% z wody, a tkanka mięśniowa zawiera jej ...

Alkohol w diecie sportowca
dr n. o zdr. Damian Parol
Spożycie alkoholu jest akceptowane w naszej kulturze i dotyczy to także sportowców. Jednak alkohol może niekorzystnie oddziaływać na wyniki sportowe, wydolność organizmu oraz zdrowie.

Ładowanie węglowodanami jako sposób poprawy wyniku na zawodach
dr n. o zdr. Damian Parol
Ładowanie węglowodanami jest jedną z najpopularniejszych strategii stosowanych w sportach wytrzymałościowych. Celem ładowanie jest zwiększenie zapasów glikogenu mięśniowego, co pozwala na utrzymanie wysokiej intensywności ...

Praktyczne wskazówki żywieniowe dla biegaczy
dr n. o zdr. Damian Parol
Osoby, które trenują bieganie lub zamierzą zacząć trenować powinny pamiętać o kilku rzeczach związanych z odżywianiem. Informacje te zostały zebrane w tym artykule, a jego celem jest przekazanie ich w jak najbardziej praktyczny ...

Bilans energetyczny u sportowców
dr n. o zdr. Damian Parol
Odpowiednia podaż energii z dietą jest kluczowym aspektem w odżywianiu sportowców i osób trenujących. Wiele osób, które trenują rekreacyjnie robi to po to, żeby schudnąć lub utrzymać szczupłą sylwetkę. Wśród ...

Praktyczne wskazówki dla trenujących siłowo
dr n. o zdr. Damian Parol
Osobom trenującym siłowo zazwyczaj zależy na zwiększaniu masy mięśniowej, a jednocześnie utrzymaniu możliwie niskiego poziomu tkanki tłuszczowej. Odpowiedni sposób odżywiania pozwala na osiągnięciu tego celu. W tym tekście ...

Co różni wyczynowca od amatora?
dr n. o zdr. Damian Parol
Zdefiniowanie amatora i jego potrzeb żywieniowych wydaje się być bardzo łatwe. To po prostu osoba, która nie zarabia i nie zamierza zarabiać na tym czym się zajmuje sportowo. W grupie osób trenujących niezawodowo można ...

Węglowodany w diecie sportowca
dr n. o zdr. Damian Parol
Węglowodany bywają postrzegane jako kontrowersyjny składnik i często są określane jako tuczące. Nie jest to cała prawda, a węglowodany mają bardzo duże znaczenie w żywieniu sportowców.

Najczęstsze mity w sporcie rekreacyjnym
dr n. o zdr. Damian Parol
1. MIT: Musisz jeść bardzo dużo białka Jest to chyba najczęstszy mit. Wiele osób zjada ilości białka, które są rekomendowane sportowcom i nie ma potrzeby by zwiększali ilość białka w diecie, kiedy ...

Produkty mleczne w diecie sportowca
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Produkty mleczne uchodzą za kontrowersyjne w diecie. Niepotrzebnie. Mleko i produkty mleczne są cennym źródłem białka, wapnia i w mniejszym stopniu innych składników, które są potrzebne w diecie sportowca. Nieprzemyślana ...

Tłuszcze w diecie sportowca
dr n. o zdr. Damian Parol
Wielu sportowców i sportowców-amatorów zapomina o tłuszczu w diecie lub wręcz przeciwnie – przypisuje dietom wysokotłuszczowym właściwości poprawiające wydolność. Niezależnie do której grupy należymy warto jest ...

Białko w diecie sportowca
dr n. o zdr. Damian Parol
Nie ma wątpliwości, że sportowcy potrzebują więcej białka niż osoby nieaktywne fizycznie. Białko uczestniczy w procesach regeneracyjnych po wysiłku fizycznym oraz umożliwia adaptację do wysiłku. Istnieją jednak błędne ...