Nasi eksperci Powrót

dr inż. Bożena Wajszczyk
Technolog żywienia człowieka, dietetyk w Instytucie Żywności i Żywienia
Współrealizator programów dotyczących zwalczania nadwagi i otyłości (POL-HEALTH, „Zachowaj równowagę”) oraz międzynarodowych programów dotyczących żywieniowych czynników ryzyka chorób niezakaźnych (CALEUR, OPTIFORD, ZDROWIE PLUS).
Współautorka licznych publikacji z zakresu oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia różnych grup ludności oraz zasad prawidłowego żywienia i dietoprofilaktyki. Współtwórca programu komputerowego „Dieta” służącego do oceny i planowania spożycia. Wykładowca w kształceniu dziennym i podyplomowym.
Artykuły autorstwa eksperta:

Co oznacza „dobry stan odżywienia”?
prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
dr inż. Bożena Wajszczyk
Stan odżywienia, to końcowy efekt wszystkiego co spożywamy i w jaki sposób nasz organizm wykorzystuje około 70 składników odżywczych, zawartych w produktach spożywczych. Oprócz energii, składników mineralnych i witamin, ...

Normy żywienia człowieka – podstawą zaleceń zdrowej diety
prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
dr inż. Bożena Wajszczyk
Najważniejszym celem stosowania norm żywienia jest optymalizacja wartości odżywczej diety u każdego człowieka. Optymalna wartość odżywcza oznacza, że żywimy się bezpiecznie dla zdrowia zgodnie z wiekiem, stanem ...

Fakty i Mity: Szpinak jest bogaty w żelazo
FAKTY I MITY: Szpinak jest bogaty w żelazo, dr inż. Bożena Wajszczyk

Na anemię buraki?
dr inż. Bożena Wajszczyk
Burak nie bez powodu jest jednym z najbardziej popularnych warzyw. Zawiera bowiem wiele cennych dla naszego zdrowia witamin i składników mineralnych, zwłaszcza potasu, wapnia, żelaza, folianów oraz antocyjanów, w tym betaninę ...

Stan odżywienia dzieci i młodzieży szkolnej w Polsce – problem otyłości.
dr inż. Bożena Wajszczyk
mgr inż. Zofia Chwojnowska
W Polsce występuje stała tendencja wzrostowa częstości występowania nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży. Najważniejsze czynniki ryzyka rozwoju otyłości to niewłaściwe żywienie i brak aktywności fizycznej. Wśród ...

Dwa oblicza żelaza
dr inż. Bożena Wajszczyk
W produktach spożywczych żelazo występuje w dwóch formach: hemowej i niehemowej. Żelazo hemowe jest obecne tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, drób, ryby, jaja, a niehemowe – w produktach roślinnych....

Cynk – ważny składnik naszego organizmu
dr inż. Bożena Wajszczyk
Cynk jest pierwiastkiem niezbędnym do funkcjonowania wszystkich narządów naszego organizmu, ponieważ wchodzi w skład ponad 300 enzymów, bierze udział w przemianie energii, białek, tłuszczów i węglowodanów. Uczestniczy także w ...

Kwercetyna – ważny składnik naszej diety
dr inż. Bożena Wajszczyk
Kwercetyna należy do bardzo licznej i różnorodnej grupy związków pochodzenia roślinnego zwanej flawonoidami, w skład której wchodzi około 8000 związków o różnej budowie i właściwościach. Ze względu na ich budowę ...

Tajemnicze kwasy CLA
dr inż. Bożena Wajszczyk
CLA to grupa kwasów tłuszczowych zawartych m.in. w mięsie wołowym i mleku. Oprócz właściwości antynowotworowych mają także inne korzystne dla naszego zdrowia działanie.

Odpowiednie odżywianie a wyniki w nauce
dr inż. Bożena Wajszczyk
W prawidłowym rozwoju dzieci i pracy mózgu bierze udział wiele składników odżywczych zawartych w diecie. Odpowiednie odżywianie może więc mieć wpływ na wyniki w nauce. Do najważniejszych składników należą:

Szkodliwa energia, czyli dlaczego napoje energetyzujące nie są dla dzieci
dr inż. Bożena Wajszczyk
Drodzy Rodzice, napoje energetyzujące są produktami przeznaczonymi dla osób dorosłych i nie powinny być spożywane przez dzieci, ponieważ zawierają składniki, które przyjmowane w dużych ilościach, zwłaszcza przez osoby o małej ...