Nasi eksperci Powrót

dr inż. Beata Przygoda
Kierownik Pracowni Witamin w Instytucie Żywności i Żywienia.
Zawodowo zajmuje się przede wszystkim szeroko pojętymi zagadnieniami dotyczącymi wartości odżywczej żywności, w tym znakowaniem żywności. Współautorka bazy danych oraz tabel składu i wartości odżywczej żywności. Obszar jej badań naukowych obejmuje także: wpływ procesów kulinarnych na zawartość składników odżywczych w potrawach oraz profilowanie żywności. Autorka i współautorka wielu publikacji naukowych i popularnonaukowych.
Artykuły autorstwa eksperta:

Systemy znakowania wartością odżywczą na przodzie opakowania.
dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
dr inż. Beata Przygoda
mgr Izabela Ziółkowska
Sposób odżywania jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na zdrowie człowieka. Dla utrzymania zdrowia ważna jest zarówno, jakość, jak i ilość spożywanej żywności, a także jej wartość odżywcza. Informacje o ...

Żywność źródłem składników odżywczych a konieczność reformulacji
dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
dr inż. Beata Przygoda
mgr inż. Wojciech Kłys
Człowiek powinien codziennie spożywać żywność o określonej wartości odżywczej, to znaczy określoną ilość energii i składników odżywczych, aby móc się prawidłowo rozwijać, zachować dobry stan zdrowia oraz odpowiednią ...

Sok a owoc – porównanie na przykładzie soku pomarańczowego
dr inż. Beata Przygoda
mgr inż. Ewa Matczuk
dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
Śledząc medialne doniesienia czy też różnego rodzaju porady dietetyczne często można spotkać się z opinią, że należy spożywać owoce, najlepiej świeże, zaś unikać wytworzonych z nich soków, głównie z uwagi na zawarty w ...

Cukier vs syrop glukozowo-fruktozowy
dr inż. Beata Przygoda
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w najnowszych zaleceniach zaproponowała obniżenie spożycia cukrów wolnych (dodanych) do poniżej 10% całodziennej energii, optymalnie do 5% energii ogółem.

Czy mleko może być sojowe a ser tofu? Mleko roślinne czy raczej napój roślinny?
dr inż. Beata Przygoda
Wprowadzanie do obrotu i reklamowanie produktów wyłącznie pochodzenia roślinnego jako mleko lub przetwory mleczne jest niezgodne z prawem Unii Europejskiej.

Soki, nektary, napoje w świetle aktualnych wymagań
dr inż. Beata Przygoda
Na półce sklepowej stoją obok siebie soki, nektary, napoje – często w łudząco podobnych opakowaniach. Czym się różnią, w czym są podobne?

Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności
prof. dr hab. Hanna Kunachowicz
dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
mgr inż. Wojciech Kłys
mgr inż. Edyta Pietraś
dr inż. Beata Przygoda
dr Anna Wojtasik
Do pobrania broszura w formacie pdf "Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności". Możemy ją czytać na komputerze, tablecie czy smartfonie lub wydrukować. Pomoże nam w czytaniu i analizowaniu etykiet ...

Witaminy rozpuszczalne w wodzie
mgr inż. Ewa Matczuk
dr inż. Beata Przygoda
Witaminy to substancje niezbędne do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Regulują i wspieraą reakcje chemiczne w organizmie. Odkrycie witamin i udowodnienie ich roli w odżywianiu człowieka nastąpiło na ...

Co warto wiedzieć o… warzywach, owocach i przetworach
dr inż. Beata Przygoda
Informacje o wartości odżywczej i energetycznej oraz o zawartości witamin i minerałów w warzywach, owocach i przetworach.

Wartość energetyczna oraz zawartość białka w etykietowaniu żywności
prof. dr hab. Hanna Kunachowicz
dr inż. Beata Przygoda
mgr inż. Dijana Soroka
mgr inż. Wojciech Kłys
Jak oblicza się wartość energetyczną produktów żywnościowych oraz zawartość białka do celów etykietowania żywności.