Nasi eksperci Powrót

Stoś prof. nadzw. IŻŻ

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ

Zastępca dyrektora ds. bezpieczeństwa żywności i suplementów diety, kierownik Zakładu Żywności i Suplementów Diety w Instytucie Żywności i Żywienia; ekspert w grupach roboczych Komisji Europejskiej i Rady Europejskiej z zakresu prawa żywnościowego, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, nowej żywności, suplementów diety, witamin i składników mineralnych oraz innych substancji dodawanych do żywności; członek Komitetu Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. żywienia oraz żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego; członek International Life Sciences Institute (ILSI) Europe Expert Group on Paterns of Intake of Fortified Foods and Supplements; obszar badań naukowych: jakość zdrowotna żywności, zmniejszanie ryzyka chorób na tle wadliwego żywienia (szczególnie na tle niedoboru jodu); ocena składu, dawkowania, kwalifikacji i znakowania środków spożywczych, w tym suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, nowej żywności; wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Artykuły autorstwa eksperta:

Ile dodatków pobieramy z żywnością?

Ile dodatków pobieramy z żywnością?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Barbara Wojda
Z pewnością każdy z nas zadał sobie choć raz pytanie: czy dodatki do żywności, często kojarzone z oznakowaniem literą „E” na etykietach są bezpieczne dla zdrowia i czy związki te są poddawane kontroli? Odpowiedź ...
Żywność źródłem składników odżywczych a konieczność reformulacji

Żywność źródłem składników odżywczych a konieczność reformulacji

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ dr inż. Beata Przygoda mgr inż. Wojciech Kłys
Człowiek powinien codziennie spożywać żywność o określonej wartości odżywczej, to znaczy określoną ilość energii i składników odżywczych, aby móc się prawidłowo rozwijać, zachować dobry stan zdrowia oraz odpowiednią ...
Sól – czy jej odstawienie powoduje niedobór jodu?

Sól – czy jej odstawienie powoduje niedobór jodu?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Jod jest mikroelementem niezbędnym dla rozwoju i funkcjonowania człowieka. Pierwiastek ten jest potrzebny do produkcji hormonów tarczycy. Do zapewnienia normalnego wzrostu i rozwoju dzieci oraz utrzymania zdrowia konieczne ...
Sok a owoc – porównanie na przykładzie soku pomarańczowego

Sok a owoc – porównanie na przykładzie soku pomarańczowego

dr inż. Beata Przygoda mgr inż. Ewa Matczuk dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Śledząc medialne doniesienia czy też różnego rodzaju porady dietetyczne często można spotkać się z opinią, że należy spożywać owoce, najlepiej świeże, zaś unikać wytworzonych z nich soków, głównie z uwagi na zawarty w ...
Fakty i Mity: Czy dodatki do żywności są niezdrowe?

Fakty i Mity: Czy dodatki do żywności są niezdrowe?

FAKTY I MITY: Czy dodatki do żywności są niezdrowe?, dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Suplementy diety - moda czy konieczność?

Suplementy diety - moda czy konieczność?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Statystyki sprzedażowe pokazują, że coraz chętniej sięgamy po suplementy diety. Jak pokazują badania rynku w 2015 r. wydaliśmy na nie ok. 3,5 mld zł (wg raportu PMR), a w 2020 r. na zakup suplementów przeznaczymy ok. 5 miliardów ...
Witaminy i składniki mineralne w suplementach diety – czy więcej znaczy lepiej?

Witaminy i składniki mineralne w suplementach diety – czy więcej znaczy lepiej?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Chętnie kupujemy i zażywamy różne preparaty witaminowe i suplementy diety. Mają one uzupełnić niedobór witamin i składników mineralnych, który powstaje, gdy nie dostarczamy ich sobie w żywności. Pamiętajmy jednak, że zbyt ...
Suplementy diety czy leki?

Suplementy diety czy leki?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Lek czy suplement diety? Często nie rozróżniamy tych kategorii. Zarówno suplementy jak i leki kupujemy w aptece, w związku z tym może się wydawać jedne i drugie leczą oraz zapobiegają chorobom. Rozróżnienie leków i ...
Czy suplementy diety są bezpieczne?

Czy suplementy diety są bezpieczne?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Coraz więcej Polaków kupuje i stosuje suplementy diety. Rzadko zastanawiamy się, czy są one bezpieczne dla naszego zdrowia.
Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności

Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności

prof. dr hab. Hanna Kunachowicz dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Wojciech Kłys mgr inż. Edyta Pietraś dr inż. Beata Przygoda dr Anna Wojtasik
Do pobrania broszura w formacie pdf "Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności". Możemy ją czytać na komputerze, tablecie czy smartfonie lub wydrukować. Pomoże nam w czytaniu i analizowaniu etykiet ...
O czym powie etykieta?

O czym powie etykieta?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Na opakowaniach produktów spożywczych znajdują się etykiety, z których odczytamy wiele ważnych informacji. Zobaczmy, co znajduje się na etykiecie.
Suplementy diety

Suplementy diety

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Artykuł przedstawia zasadnicze informacje na temat suplementów diety, m.in. ich definicję, regulacje prawne, składniki i ich poziomy, a także znakowanie i oświadczenia.
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywieniowe i zdrowotne

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywieniowe i zdrowotne

mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
OŚWIADCZENIE – co to jest? Producenci żywności w celu podkreślenia zalet produktu i tym samym zachęcenia konsumenta do ich wyboru coraz częściej umieszczają na etykietach oraz w reklamie ...
Szczególne właściwości żywności - inne oświadczenia żywnościowe i zdrowotne

Szczególne właściwości żywności - inne oświadczenia żywnościowe i zdrowotne

mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
W pierwszej Szczególne właściwości żywności – oświadczenie żywnościowe i zdrowotne podano definicję oświadczenia, rodzaje oświadczeń, jak również szczegółowo omówiono kwestię oświadczeń żywieniowych. ...
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia o zmniejszaniu ryzyka choroby

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia o zmniejszaniu ryzyka choroby

mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
W pierwszej Szczególne właściwości żywności – oświadczenie żywnościowe i zdrowotne podano definicję oświadczenia, rodzaje oświadczeń, jak również szczegółowo omówiono kwestię oświadczeń żywieniowych. ...
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia odnoszące się do rozwoju i zdrowia dzieci

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia odnoszące się do rozwoju i zdrowia dzieci

mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
W pierwszej Szczególne właściwości żywności – oświadczenie żywnościowe i zdrowotne podano definicję oświadczenia, rodzaje oświadczeń, jak również szczegółowo omówiono kwestię oświadczeń żywieniowych. ...
Środek spożywczy zastępujący posiłek, do kontroli masy ciała – zmiany w rozporządzeniu (UE) nr 432/2012

Środek spożywczy zastępujący posiłek, do kontroli masy ciała – zmiany w rozporządzeniu (UE) nr 432/2012

mgr Izabela Ziółkowska mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Zmieniły się przepisy dotyczące środków spożywczych zastępujących posiłek, do kontroli masy ciała.
Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 3

Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 3

mgr Izabela Ziółkowska dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Żywność opracowana w celu zaspokajania potrzeb żywieniowych niemowląt.
Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 2

Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 2

mgr Izabela Ziółkowska dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 1

Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 1

mgr Izabela Ziółkowska dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Zniesienie pojęcia „środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego” oraz zastąpienie dyrektywy 2009/39/WE rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013.