Nasi eksperci Powrót

Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH

dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH

Kierownik Zakładu Żywienia i Wartości Odżywczej Żywności.

Ekspert w grupach roboczych Komisji Europejskiej i Rady Europejskiej z zakresu prawa żywnościowego, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, nowej żywności, suplementów diety, witamin i składników mineralnych oraz innych substancji dodawanych do żywności.

Członek Komitetu Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. żywienia oraz żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego; członek International Life Sciences Institute (ILSI) Europe Expert Group on Paterns of Intake of Fortified Foods and Supplements.

Obszar badań naukowych: jakość zdrowotna żywności, zmniejszanie ryzyka chorób na tle wadliwego żywienia (szczególnie na tle niedoboru jodu); ocena składu, dawkowania, kwalifikacji i znakowania środków spożywczych, w tym suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, nowej żywności. Wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Artykuły autorstwa eksperta:

Systemy znakowania wartością odżywczą na przodzie opakowania.

Systemy znakowania wartością odżywczą na przodzie opakowania.

dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH dr inż. Beata Przygoda mgr Izabela Ziółkowska
Sposób odżywania jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na zdrowie człowieka. Dla utrzymania zdrowia ważna jest zarówno, jakość, jak i ilość spożywanej żywności, a także jej wartość odżywcza. Informacje o ...
Normy żywienia 2020

Normy żywienia 2020

prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz dr n. roln. Ewa Rychlik dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny znowelizowali normy żywienia dla populacji Polski. Prace związane z nowelizacją norm realizowane były w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata ...
Ile dodatków pobieramy z żywnością?

Ile dodatków pobieramy z żywnością?

dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH mgr inż. Barbara Wojda
Z pewnością każdy z nas zadał sobie choć raz pytanie: czy dodatki do żywności, często kojarzone z oznakowaniem literą „E” na etykietach są bezpieczne dla zdrowia i czy związki te są poddawane kontroli? Odpowiedź ...
Żywność źródłem składników odżywczych a konieczność reformulacji

Żywność źródłem składników odżywczych a konieczność reformulacji

dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH dr inż. Beata Przygoda mgr inż. Wojciech Kłys
Człowiek powinien codziennie spożywać żywność o określonej wartości odżywczej, to znaczy określoną ilość energii i składników odżywczych, aby móc się prawidłowo rozwijać, zachować dobry stan zdrowia oraz odpowiednią ...
Sól – czy jej odstawienie powoduje niedobór jodu?

Sól – czy jej odstawienie powoduje niedobór jodu?

dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
Jod jest mikroelementem niezbędnym dla rozwoju i funkcjonowania człowieka. Pierwiastek ten jest potrzebny do produkcji hormonów tarczycy. Do zapewnienia normalnego wzrostu i rozwoju dzieci oraz utrzymania zdrowia konieczne ...
Sok a owoc – porównanie na przykładzie soku pomarańczowego

Sok a owoc – porównanie na przykładzie soku pomarańczowego

dr inż. Beata Przygoda mgr inż. Ewa Matczuk dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
Śledząc medialne doniesienia czy też różnego rodzaju porady dietetyczne często można spotkać się z opinią, że należy spożywać owoce, najlepiej świeże, zaś unikać wytworzonych z nich soków, głównie z uwagi na zawarty w ...
Fakty i Mity: Czy dodatki do żywności są niezdrowe?

Fakty i Mity: Czy dodatki do żywności są niezdrowe?

FAKTY I MITY: Czy dodatki do żywności są niezdrowe?, dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Suplementy diety - moda czy konieczność?

Suplementy diety - moda czy konieczność?

dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
Statystyki sprzedażowe pokazują, że coraz chętniej sięgamy po suplementy diety. Jak pokazują badania rynku w 2015 r. wydaliśmy na nie ok. 3,5 mld zł (wg raportu PMR), a w 2020 r. na zakup suplementów przeznaczymy ok. 5 miliardów ...
Witaminy i składniki mineralne w suplementach diety – czy więcej znaczy lepiej?

Witaminy i składniki mineralne w suplementach diety – czy więcej znaczy lepiej?

dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
Chętnie kupujemy i zażywamy różne preparaty witaminowe i suplementy diety. Mają one uzupełnić niedobór witamin i składników mineralnych, który powstaje, gdy nie dostarczamy ich sobie w żywności. Pamiętajmy jednak, że zbyt ...
Suplementy diety czy leki?

Suplementy diety czy leki?

dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
Lek czy suplement diety? Często nie rozróżniamy tych kategorii. Zarówno suplementy jak i leki kupujemy w aptece, w związku z tym może się wydawać jedne i drugie leczą oraz zapobiegają chorobom. Rozróżnienie leków i ...
Czy suplementy diety są bezpieczne?

Czy suplementy diety są bezpieczne?

dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
Coraz więcej Polaków kupuje i stosuje suplementy diety. Rzadko zastanawiamy się, czy są one bezpieczne dla naszego zdrowia.
Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności

Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności

prof. dr hab. Hanna Kunachowicz dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH mgr inż. Wojciech Kłys mgr inż. Edyta Pietraś dr inż. Beata Przygoda dr Anna Wojtasik
Do pobrania broszura w formacie pdf "Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności". Możemy ją czytać na komputerze, tablecie czy smartfonie lub wydrukować. Pomoże nam w czytaniu i analizowaniu etykiet ...
O czym powie etykieta?

O czym powie etykieta?

dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
Na opakowaniach produktów spożywczych znajdują się etykiety, z których odczytamy wiele ważnych informacji. Zobaczmy, co znajduje się na etykiecie.
Suplementy diety

Suplementy diety

dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
Artykuł przedstawia zasadnicze informacje na temat suplementów diety, m.in. ich definicję, regulacje prawne, składniki i ich poziomy, a także znakowanie i oświadczenia.
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywieniowe i zdrowotne

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywieniowe i zdrowotne

mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
OŚWIADCZENIE – co to jest? Producenci żywności w celu podkreślenia zalet produktu i tym samym zachęcenia konsumenta do ich wyboru coraz częściej umieszczają na etykietach oraz w reklamie ...
Szczególne właściwości żywności - inne oświadczenia żywnościowe i zdrowotne

Szczególne właściwości żywności - inne oświadczenia żywnościowe i zdrowotne

mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
W pierwszej Szczególne właściwości żywności – oświadczenie żywnościowe i zdrowotne podano definicję oświadczenia, rodzaje oświadczeń, jak również szczegółowo omówiono kwestię oświadczeń żywieniowych. ...
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia o zmniejszaniu ryzyka choroby

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia o zmniejszaniu ryzyka choroby

mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
W pierwszej Szczególne właściwości żywności – oświadczenie żywnościowe i zdrowotne podano definicję oświadczenia, rodzaje oświadczeń, jak również szczegółowo omówiono kwestię oświadczeń żywieniowych. ...
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia odnoszące się do rozwoju i zdrowia dzieci

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia odnoszące się do rozwoju i zdrowia dzieci

mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
W pierwszej Szczególne właściwości żywności – oświadczenie żywnościowe i zdrowotne podano definicję oświadczenia, rodzaje oświadczeń, jak również szczegółowo omówiono kwestię oświadczeń żywieniowych. ...
Środek spożywczy zastępujący posiłek, do kontroli masy ciała – zmiany w rozporządzeniu (UE) nr 432/2012

Środek spożywczy zastępujący posiłek, do kontroli masy ciała – zmiany w rozporządzeniu (UE) nr 432/2012

mgr Izabela Ziółkowska mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
Zmieniły się przepisy dotyczące środków spożywczych zastępujących posiłek, do kontroli masy ciała.
Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 3

Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 3

mgr Izabela Ziółkowska dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
Żywność opracowana w celu zaspokajania potrzeb żywieniowych niemowląt.
Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 2

Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 2

mgr Izabela Ziółkowska dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 1

Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 1

mgr Izabela Ziółkowska dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH
Zniesienie pojęcia „środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego” oraz zastąpienie dyrektywy 2009/39/WE rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013.