Nasi eksperci Powrót

Wolnicka

dr Katarzyna Wolnicka

Kierownik Projektu Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, dietetyk, ekspert Instytutu Żywności i Żywienia, współautorka wielu publikacji i poradników dotyczących roli żywienia w etiopatogenezie i profilaktyce chorób dietozależnych. Zajmuje się m.in. opracowywaniem i upowszechnianiem zaleceń żywieniowych, koordynacją projektów z zakresu edukacji żywieniowej, oceną stanu odżywienia i sposobu żywienia.
Kierownik dwóch edycji naukowego badania Ewaluacja Programu Owoce i Warzywa w Szkole zrealizowanego na zlecenie KOWR i Komisji Europejskiej. Koordynator edukacyjnego projektu Szkoła Przyjazna Żywieniu i Aktywności Fizycznej zrealizowanego w ramach szwajcarsko-polskiej współpracy.
Kieruje obecnie również Pracownią Żywienia Zbiorowego Dzieci i Młodzieży.

Artykuły autorstwa eksperta:

Najczęstsze pytania i odpowiedzi związane z tematem żywność, żywienie a COVID-19

Najczęstsze pytania i odpowiedzi związane z tematem żywność, żywienie a COVID-19

dr Katarzyna Wolnicka
Jak planować rozsądne zakupy spożywcze oraz zdrowe posiłki w okresie pandemii koronowirusa?

Jak planować rozsądne zakupy spożywcze oraz zdrowe posiłki w okresie pandemii koronowirusa?

dr Katarzyna Wolnicka
Prawidłowe żywienie ma kluczowe znaczenie dla zdrowia. Szczególnie w okresie zagrożenia zakażenia infekcją wirusową powinniśmy dbać o dobrą kondycję naszego organizmu. Kiedy wybuchła epidemia COVID-19 w wielu krajach ...
Aktywność fizyczna w okresie pandemii COVID-19 i izolacji domowej

Aktywność fizyczna w okresie pandemii COVID-19 i izolacji domowej

dr Katarzyna Wolnicka
Zgodnie z obowiązującymi zaleceniami z powodu epidemii COVID-19 jesteśmy zmuszeni pozostać w domach. W tym czasie nieczynne są szkoły i przedszkola, wiele osób wykonuje prace zdalnie, niektórzy przebywają na ścisłej kwarantannie....
Bezpieczeństwo żywności w dobie epidemii koronawirusa

Bezpieczeństwo żywności w dobie epidemii koronawirusa

dr Katarzyna Wolnicka mgr inż. Anna Taraszewska
Przestrzeganie zasad higieny, zachowanie odpowiedniego dystansu w kontaktach z innymi ludźmi i izolacja od osób z objawami chorobowymi to główne działania w ramach profilaktyki zakażeń koronawirusem wywołującym COVID-19. W ...
Interpretacja zapisów Rozporządzenia Ministra Zdrowia w odniesieniu do zasad prawidłowego żywienia nowej Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia dzieci i młodzieży

Interpretacja zapisów Rozporządzenia Ministra Zdrowia w odniesieniu do zasad prawidłowego żywienia nowej Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia dzieci i młodzieży

dr Katarzyna Wolnicka mgr inż. Anna Taraszewska
Jednym z narzędzi wspomagających poprawę żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych jest Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży ...
Migrena a dieta i inne czynniki stylu życia

Migrena a dieta i inne czynniki stylu życia

dr Katarzyna Wolnicka
Elementy stylu życia takie jak ilość snu, stres, regularność posiłków a także niektóre składniki pożywienia m.in. czekolada, sery dojrzewające czy czerwone wino mogą mieć wpływ na występowanie napadów migreny. Z ...
Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży - co nowego?

Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży - co nowego?

dr Katarzyna Wolnicka mgr inż. Anna Taraszewska
Wraz z postępem cywilizacyjnym nasz styl życia - dorosłych, dzieci, młodzieży zmienia się - niestety nie zawsze na lepsze, co ma swoje konsekwencje również w odniesieniu do zdrowia. Stąd też wiedza o żywieniu człowieka i ...
Niekorzystny wpływ leków na wchłanianie składników pokarmowych i stan odżywienia

Niekorzystny wpływ leków na wchłanianie składników pokarmowych i stan odżywienia

dr Katarzyna Wolnicka
Niektóre leki mogą zaburzać wchłanianie wielu istotnych składników pokarmowych, powodując ich niedobory w organizmie oraz upośledzenie stanu odżywienia. Zaburzenia wchła­niania niektórych składników (witamin czy ...
Interakcje składników grejpfruta z lekami

Interakcje składników grejpfruta z lekami

dr Katarzyna Wolnicka
Powstanie interakcji składników pokarmowych z lekami zależy głównie od tego, czy są one metabolizowane przy współudziale tych samych enzymów cytochromu P-450. Najlepiej udokumentowano wpływ soku grejpfrutowego na metabolizm ...
Suplementy diety zawierające składniki roślinne - ryzyko interakcji z lekami

Suplementy diety zawierające składniki roślinne - ryzyko interakcji z lekami

dr Katarzyna Wolnicka
W publikacjach naukowych wskazuje się, że suplementy diety mogą być przyczyną powikłań farmakoterapii u pacjentów zażywa­jących leki. Może dochodzić do  interakcji pomiędzy składnikami zawartymi w suplemencie ...
Interakcje pomiędzy żywnością a lekami

Interakcje pomiędzy żywnością a lekami

dr Katarzyna Wolnicka mgr inż. Iwona Sajór
Interakcje między lekiem a żywnością mogą skutkować ograniczeniem skuteczności leczenia lub zwiększeniem ryzyka wystąpienia działań niepożądanych.
Wspólne posiłki w domu zapobiegają nadwadze i otyłości u dzieci i młodzieży

Wspólne posiłki w domu zapobiegają nadwadze i otyłości u dzieci i młodzieży

dr Katarzyna Wolnicka
Badania naukowe dowodzą, że spożywanie przez dzieci wspólnych posiłków z rodzicami sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała. Wspólne jedzenie kształtuje też prawidłowe nawyki żywieniowe.
Mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr Katarzyna Wolnicka
Produkty z tej grupy są źródłem pełnowartościowego białka – bardzo ważnego składnika dla rosnącego młodego organizmu. Białko mięsa, ryb i jaj charakteryzuje się szczególne dużą wartością odżywczą. Białko stanowi ...
Regularne spożywanie posiłków – ważny element żywienia dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki.

Regularne spożywanie posiłków – ważny element żywienia dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki.

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr Katarzyna Wolnicka
Dzieci i młodzież powinny jeść posiłki o stałych porach dnia. Zapewnia to lepszy metabolizm i optymalne wykorzystanie składników odżywczych. Regularne żywienie sprzyja prawidłowej sprawności umysłowej ...
Sól w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Sól w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr Katarzyna Wolnicka
Spożycie sodu (sól jest jednym z największych źródeł tego składnika w diecie) w Polsce przekracza zalecane normy. Konsekwencją nadmiernego spożycia sodu może być nadciśnienie tętnicze, a także zwiększone ryzyko wystąpienia ...
Mleko i jego przetwory w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Mleko i jego przetwory w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr Katarzyna Wolnicka
Mleko i jego przetwory stanowią bardzo ważną grupę produktów w codziennym żywieniu dzieci i młodzieży. Zawierają one duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia - składnika budulcowego kości i zębów. Zawierają również ...
Codzienna aktywność fizyczna w szkole i poza szkołą

Codzienna aktywność fizyczna w szkole i poza szkołą

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr Katarzyna Wolnicka
Ruch jest niezbędnym elementem zdrowego stylu życia, potrzebnym każdemu, niezależnie od wieku. Optymalna aktywność fizyczna w młodym wieku zapewnia prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy, prawidłową postawę ciała oraz dobry ...
Produkty zbożowe w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Produkty zbożowe w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr Katarzyna Wolnicka
W przeszłości produkty zbożowe stanowiły podstawę piramidy żywieniowej. Obecnie ustąpiły miejsca warzywom i owocom, co nie znaczy, że nasze dzieci powinny jeść ich mniej. Przeciwnie, produkty te są dobrym źródłem energii i ...
Warzywa i owoce w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Warzywa i owoce w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr Katarzyna Wolnicka
Warzywa i owoce powinny być stałym składnikiem codziennej diety dziecka. Produkty te stanowią główne źródło witamin, składników mineralnych, błonnika oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Najkorzystniej spożywać je na surowo ...
Czy reklama żywności może być edukacyjna?

Czy reklama żywności może być edukacyjna?

dr Katarzyna Wolnicka
Reklama może być wykorzystywana pozytywnie w nowoczesnej edukacji żywieniowej (przetwory mleczne, soki, woda, orzechy, produkty o obniżonej wartości kalorycznej, ryby, warzywa i owoce). W Polsce przeprowadzono pozytywnie odbierane ...
Jak zachęcać małe dzieci do spożywania warzyw i nowych potraw

Jak zachęcać małe dzieci do spożywania warzyw i nowych potraw

dr Katarzyna Wolnicka
Edukację żywieniową należy rozpocząć od najmłodszych lat. Już we wczesnym dzieciństwie kształtują się nawyki żywieniowe, upodobania do smaku słodkiego czy słonego.  
Wpływ organizacji żywienia w szkołach na sposób żywienia i nawyki żywieniowe dzieci i młodzieży

Wpływ organizacji żywienia w szkołach na sposób żywienia i nawyki żywieniowe dzieci i młodzieży

dr Katarzyna Wolnicka
W wielu krajach przeprowadzono badania, w jaki sposób zmiana żywności dostępnej w szkołach - w szkolnych stołówkach, sklepikach i automatach - wpływa na nawyki żywieniowe dzieci. Okazuje się, że warto wprowadzać zdrowe produkty ...
Rekomendacje dotyczące sprzedaży żywności w szkołach w Polsce i krajach Europy

Rekomendacje dotyczące sprzedaży żywności w szkołach w Polsce i krajach Europy

dr Katarzyna Wolnicka
Szkoła jest drugim, po domu rodzinnym, bardzo ważnym dla rozwoju dziecka miejscem. Żywienie w szkole to nie tylko posiłki serwowane w stołówce. Dużą rolę odgrywają również sklepiki oraz automaty z żywnością i napojami. Jest ...
Program „Owoce i warzywa w szkole” - narzędzie kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych

Program „Owoce i warzywa w szkole” - narzędzie kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych

dr Katarzyna Wolnicka
Od roku szkolnego 2009/2010 Komisja Europejska uruchomiła nowy program Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce w szkole”. Do programu tego przystąpiła również Polska. Program „Owoce i warzywa w szkole” prowadzony w ...
Sklepiki szkolne a kształtowanie nawyków żywieniowych uczniów

Sklepiki szkolne a kształtowanie nawyków żywieniowych uczniów

dr Katarzyna Wolnicka mgr inż. Anna Taraszewska
Każdy uczeń ma prawo do spożycia w szkole co najmniej jednego pełnowartościowego posiłku – obiadu lub drugiego śniadania, szkoła zaś powinna stworzyć warunki do wydawania takich posiłków. W wielu placówkach nie ma jednak ...
Wpływ rozpoczęcia nauki szkolnej na sposób żywienia dzieci

Wpływ rozpoczęcia nauki szkolnej na sposób żywienia dzieci

dr Katarzyna Wolnicka
Po rozpoczęciu nauki w szkole często dochodzi do pogorszenia sposobu odżywiania dzieci. Prawdopodobnie dlatego, że uczniowie spędzają więcej czasu poza domem i stają się bardziej samodzielni. Do prawidłowych nawyków ...
Rola rodzica w kształtowaniu nawyków żywieniowych swoich pociech

Rola rodzica w kształtowaniu nawyków żywieniowych swoich pociech

dr Katarzyna Wolnicka
Drogi Rodzicu, Twoja rola jest szczególnie istotna w kontekście zapobiegania dziecięcej otyłości, ponieważ to rodzice bezpośrednio kształtują środowisko dziecka od najmłodszych lat i pośrednio wpływają na zachowania, zwyczaje ...
Jakie wybierać zdrowe produkty zbożowe?

Jakie wybierać zdrowe produkty zbożowe?

dr Katarzyna Wolnicka
Z produktów zbożowych, zarówno dla dzieci jak i dorosłych, należy jak najczęściej wybierać artykuły z tzw. grubego przemiału.
Jak zachęcić małe dzieci do próbowania nowych produktów?

Jak zachęcić małe dzieci do próbowania nowych produktów?

dr Katarzyna Wolnicka
Edukację żywieniową najlepiej rozpocząć od najmłodszych lat. Już we wczesnym dzieciństwie kształtują się nawyki żywieniowe, jak np. upodobanie do smaku słodkiego czy słonego.  
Czym smarować, na czym smażyć?

Czym smarować, na czym smażyć?

dr Katarzyna Wolnicka
Większość tłuszczu w diecie dzieci powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych. Konieczne jest jednak ograniczanie tłuszczów zwierzęcych stałych (masło, smalec). Produkty zawierające tłuszcze zwierzęce, jak: ...
Epidemia nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży w Polsce

Epidemia nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży w Polsce

dr Katarzyna Wolnicka
Wzrost częstości występowania nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży jest na tyle znaczący, że coraz częściej nosi nazwę epidemii
Skutki nieprawidłowego stanu odżywienia u dzieci i młodzieży

Skutki nieprawidłowego stanu odżywienia u dzieci i młodzieży

dr Katarzyna Wolnicka
Jednym z czynników determinujących zdrowie jest prawidłowe odżywianie. Na negatywne skutki zarówno niedożywienia, jak i nadwagi oraz otyłości, szczególnie narażone są dzieci i młodzież.
Jak szkoła może wpływać na upowszechnianie zdrowego stylu życia?

Jak szkoła może wpływać na upowszechnianie zdrowego stylu życia?

dr Katarzyna Wolnicka
Żywienie w szkole jest nieodłącznym elementem zapewniającym prawidłowy rozwój i zdrowie uczniów. Odgrywa również bardzo ważną rolę w prewencji chorób dietozależnych, na co wskazują badania ewaluacyjne prowadzonych za ...