Nasi eksperci Powrót

Charzewska

prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska

Ekspertka w dziedzinie biologii człowieka i antropologii żywieniowej. 

Realizator kilku programów naukowych: Komisji Europejskiej, NIH USA. Staż naukowy odbywała w Cornell University w USA. Autorka i współautorka około 150 prac oryginalnych i wielu poglądowychnaukowych. 

Obszar jej badań naukowych obejmuje: ocenę sposobu żywienia, stanu odżywienia i stanu rozwoju fizycznego; epidemiologię zaburzeń odżywiania; zależności pomiędzy żywieniem i aktywnością fizyczną a rozwojem fizycznym i stanem zdrowia dzieci, młodzieży oraz osób w starszym wieku; czynniki ryzyka rozwoju osteoporozy, niedożywienia i nadmiernej masy ciała; oraz rolę wapnia i witaminy D.

Zajmuje się także edukacją zdrowotną i promocją zdrowia.

Artykuły autorstwa eksperta:

Dlaczego osoby starsze powinny spożywać mleko i fermentowane napoje mleczne?

Dlaczego osoby starsze powinny spożywać mleko i fermentowane napoje mleczne?

prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia osobom starszym rekomendujemy zwiększenie spożycia  mleka do co najmniej trzech dużych szklanek codziennie. Można też zastąpić je fermentowanymi produktami mlecznymi. Mleko dostarcza ...
Witamina D i witamina K – konieczne połączenie?

Witamina D i witamina K – konieczne połączenie?

prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Nie tak dawno, bo pod koniec XX wieku, wydawało się, że już wszystko wiemy o roli witamin w zapewnieniu pełni zdrowia człowiekowi. Nieoczekiwanie od początku XXI wieku pojawia się ogromna liczba publikacji donoszących o nowych ...
Białko w diecie seniorów - dlaczego jest tak ważne?

Białko w diecie seniorów - dlaczego jest tak ważne?

prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Zdrowemu i dłuższemu życiu osób w starszym wieku sprzyja prawidłowe żywienie. Prawidłowe, to znaczy prozdrowotne i zbilansowane, czyli zgodne z najnowszymi osiągnięciami nauki, uwzględnianymi w normach. Ważną informacją dla ...
Aktywność fizyczna – znaczenie dla zdrowia i leczenia chorób

Aktywność fizyczna – znaczenie dla zdrowia i leczenia chorób

Wywiad z prof. dr hab. Jadwigą Charzewską
Brak codziennej i odpowiedniej aktywności fizycznej bezpośrednio przekłada się na stan zdrowia i jakość życia człowieka. Powoduje wymierne koszty ekonomiczne. Oszacowano, że tylko w krajach Unii Europejskiej koszty bezruchu ...
Wpływ aktywności fizycznej na masę ciała

Wpływ aktywności fizycznej na masę ciała

prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Konsekwencją małej aktywności fizycznej i niewłaściwej diety jest narastanie częstości występowania nadwagi i otyłości już we wczesnym okresie życia. Jak wynika z raportu Międzynarodowej Organizacji Zwalczania Nadwagi i ...
Mleko i przetwory mleczne w naszej diecie – fakty i mity

Mleko i przetwory mleczne w naszej diecie – fakty i mity

Wywiad z prof. dr hab. Jadwigą Charzewską
Mleko to pierwszy pokarm nowo narodzonych potomków wszystkich ssaków. Wysoka wartość odżywcza mleka matki, niemal natychmiast po urodzeniu, umożliwia młodym ssakom samodzielność, w tym ucieczkę przed wrogiem (np. antylopom, ...
Osteoporoza − jak się żywić i żyć, żeby nie zachorować?

Osteoporoza − jak się żywić i żyć, żeby nie zachorować?

Wywiad z prof. dr hab. Jadwigą Charzewską
Osteoporoza to choroba, która objawia się osteoporotycznymi złamaniami kości i poprzez konsekwencje zdrowotne złamań, ma ona swój udział w nasileniu niepełnosprawności i skracaniu długości życia.
Jak aktywność fizyczna wpływa na zdrowie Twojego dziecka

Jak aktywność fizyczna wpływa na zdrowie Twojego dziecka

dr Renata Czarniecka prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Systematyczna aktywność ruchowa jest jednym z ważniejszych czynników pozwalającym zadbać o zdrowie. Rodzina pełni ogromną rolę w nauczeniu dzieci, jak być i pozostać aktywnym. Oznacza to, że osoby, które już w dzieciństwie ...