Nasi eksperci Powrót

Cybulska

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska

Lekarz specjalista chorób wewnętrznych i higeny żywienia człowieka w Instytucie Żywności i Żywienia oraz w Szkole Zdrowia Publicznego, Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego. Członek Polskiego  Towarzystwa Kardiologicznego.

Autorka ponad 400 publikacji z lipidologii, patogenezy miażdżycy i profilaktyki  chorób sercowo-naczyniowych (publikacje naukowe, rozdziały w podręcznikach akademickich, redakcja podręcznika „Zaburzenia lipidowe”). Zainteresowania zawodowe i naukowe obejmują przede wszystkim diagnostykę i leczenie zaburzeń lipidowych (postępowanie dietetyczne i farmakoterapię). 

Niekwestionowany autorytet w postępowaniu z pacjentami z zaburzeniami lipidowymi.

 

Artykuły autorstwa eksperta:

Czy warto suplementować omega 3, omega 6 i omega 9?

Czy warto suplementować omega 3, omega 6 i omega 9?

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Nie ma potrzeby suplementacji diety nienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega 6 i omega 9 ze względu na prewencję chorób sercowo-naczyniowych. Oba rodzaje obniżają wprawdzie stężenie cholesterolu LDL, a wielonienasycone kwasy ...
Czy olej lniany jest zdrowy dla serca?

Czy olej lniany jest zdrowy dla serca?

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Olej lniany korzystne właściwości może zawdzięczać przede wszystkim dużej zawartości kwasu alfa linolenowego (ALA), która wynosi 40-50% wszystkich kwasów tłuszczowych w nim obecnych.
Zdrowy styl życia zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej

Zdrowy styl życia zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
W jakim stopniu zdrowy styl życia wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia epizodu wieńcowego (zawał serca, potrzeba zabiegu udrożnienia tętnic, czyli rewaskularyzacji, i zgon z powodu choroby wieńcowej) u ludzi z dużym ...
North Karelia Project – jak odżywianie wpływa na choroby układu krążenia

North Karelia Project – jak odżywianie wpływa na choroby układu krążenia

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Fiński program profilaktyki pierwotnej North Karelia Project stał się głośny nie tylko w świecie medycyny. Podjęte w jego ramach działania doprowadziły do korzystnej zmiany nawyków żywieniowych, a w konsekwencji do znaczącego ...
Herbata i prewencja chorób sercowo-naczyniowych

Herbata i prewencja chorób sercowo-naczyniowych

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Herbata jest najczęściej spożywanym napojem, oczywiście poza wodą. Od dawna dyskutowane jest jej znaczenie w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Chociaż są dowody na jej profilaktyczne działanie, to również są i takie, ...
Fruktoza i choroby układu sercowo-naczyniowego

Fruktoza i choroby układu sercowo-naczyniowego

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Fruktoza może niekorzystnie wpływać na ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego. Nie znaczy to jednak, że trzeba rezygnować z jedzenia owoców.
Jajka na Wielkanoc i na co dzień

Jajka na Wielkanoc i na co dzień

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
W naukowym czasopiśmie „Canadian Journal of Diabetes” ukazał sie interesujący artykuł, z którego wynika, że jaja, nawet spożywane w dość dużych ilościach, nie przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu. O ...
Alkohol i choroby układu sercowo-naczyniowego

Alkohol i choroby układu sercowo-naczyniowego

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Pojedyncze obserwacyjne badania epidemiologiczne i metaanalizy, czyli połączone wyniki wielu badań, wykazują zarówno korzystne, jak i niekorzystne związki pomiędzy spożyciem alkoholu i występowaniem choroby wieńcowej (ChW), w tym ...
Żywienie w kontroli zaburzeń lipidowych

Żywienie w kontroli zaburzeń lipidowych

prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Istnieją silne dowody na to, że żywienie wpływa na rozwój miażdżycy poprzez oddziaływanie bezpośrednie oraz na czynniki ryzyka tej choroby, m.in. nieprawidłowe stężenia lipidów w krwi, zwłaszcza cholesterolu frakcji LDL, ...