Nasi eksperci Powrót

mgr Klaudia Wiśniewska
Absolwentka Wydziału Nauki o Zdrowiu, kierunek dietetyka, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego; dietetyk w Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia, gdzie prowadzi badania oraz zajmuje się działalnością edukacyjno-szkoleniową. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki i Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Aktywny uczestnik konferencji naukowych, nieustannie poszerza swoją wiedzę z zakresu dietetyki, nutrigenomiki i fizjologii. Autorka publikacji popularnonaukowych i naukowych w dziecinie żywienia człowieka i dietetyki, współwykonawca projektów badawczych, m.in. dotyczących zależności pomiędzy polimorfizmami genów a występowaniem wybranych zaburzeń metabolicznych u osób z otyłością oraz oceny wpływu stopnia nawodnienia organizmu na zmiany w składzie ciała, spoczynkowej przemianie materii i na wydolność tlenową.
Główne obszary zainteresowań obejmują dietoprofilaktykę i dietoterapię chorób układu krążenia i chorób endokrynologicznych, patogenezę otyłości, żywieniowe wspomaganie płodności i funkcji seksualnych, zastosowanie żywienia spersonalizowanego opartego o badania genetyczne w dietetyce i fizjologię żywienia.
Artykuły autorstwa eksperta:

Przewodnik smakosza: Mąka i pieczywo

Soja dla mężczyzn – jeść czy nie jeść?

Co zabrać ze sobą do plecaka w góry, co do torby plażowej?

Przed wakacjami – co warto wiedzieć?

6.06.2018, TVP, Pytanie na Śniadanie: Miasteczko zdrowia

14.03.2018, Polskie Radio: Nadmiar soli u dzieci i dorosłych

Dieta fleksitariańska, czyli… elastyczny wegetarianizm

Najnowszy ranking diet – degradacja diet niskowęglowodanowych

Zakwaszenie organizmu - prawda czy mit?

Ranking diet - znamy zwycięzców i największych przegranych

Dieta oczyszczająca - szkodzi czy pomaga?

Najnowsze badania aktywności fizycznej na świecie
