Nasi eksperci Powrót

Gugała-Mirosz

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dietetyk w Instytucie Żywności i Żywienia,  członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, ze specjalizacją dietetyka. Na co dzień łączy wieloletnie doświadczenie naukowe i zdobytą wiedzę z praktyką w zakresie leczenia żywieniowego pacjentów Kliniki Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii IŻŻ oraz Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki.

Aktywnie uczestniczy w programach promujących zdrowy styl życia, badaniach naukowych i klinicznych; prowadzi zajęcia ze studentami Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Autorka i współautorka wielu publikacji naukowych i popularnonaukowych.

Jej zainteresowania obejmują: choroby metaboliczne, dietoterapię i dietoprofilaktykę nowotworów oraz substancje bioaktywne znajdujące się w żywności.

Artykuły autorstwa eksperta:

Aktywność fizyczna – czy to tylko sport?

Aktywność fizyczna – czy to tylko sport?

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Aktywności fizyczna jest nieodłącznym elementem każdego dnia. Nie zmienia to faktu, że większość osób rusza się zbyt mało i zbyt rzadko. Jednak czy ruch ruchowi jest równy? Jaka ilość ruchu jest wystraczająca? Specjaliści z ...
26.01.2018, Wyborcza.pl: Co jeść, żeby nie mieć objawów demencji i choroby Alzheimera

26.01.2018, Wyborcza.pl: Co jeść, żeby nie mieć objawów demencji i choroby Alzheimera

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz mgr inż. Paula Nagel
Zaburzenia koncentracji, problemy z mową i logicznym myśleniem, bóle głowy, skoki ciśnienia i kołatanie serca to nie muszą być objawy demencji czy choroby Alzheimera. Organizm reaguje tak na szkodliwe jedzenie oraz brak wody w ...
Indeks glikemiczny – niski, średni, wysoki – który lepszy?

Indeks glikemiczny – niski, średni, wysoki – który lepszy?

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Ogromny postęp wiedzy medycznej, w tym ewolucja nauki o żywności i żywieniu umożliwiły określenie wpływu sposobu żywienia, jak i rodzaju konsumowanej żywności na różne czynniki biologiczne, chemiczne oraz fizyczne w naszym ...
Jakie płyny powinien wybierać senior?

Jakie płyny powinien wybierać senior?

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
W tabeli zestawiliśmy napoje i płyny zalecane dla osób w wieku starszym, te, których seniorzy powinni unikać, a także te, które mają zarówno zalety, jak i wady.    
Cukrzyca – w liczbach. Czy powinniśmy się bać?

Cukrzyca – w liczbach. Czy powinniśmy się bać?

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych, stanowi ogromny problem zdrowotny i ekonomiczny wielu krajów. Nazywana jest pierwszą niezakaźną epidemią na świecie. Szacuje się, że 422 milionów osób na ...
Szybkie i zdrowe przekąski sylwestrowe

Szybkie i zdrowe przekąski sylwestrowe

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Sylwestrowe szaleństwo bez dodatkowych kilogramów? Przepisy na proste, zdrowe i lekkie przekąski pomogą wejść w Nowy Rok zdrowo i z przytupem. Idealne do wypróbowania przez wszystkich, którzy w tę wyjątkową noc chcą się ...
Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) niedozwolone w jogurtach i deserach

Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) niedozwolone w jogurtach i deserach

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
W związku z ogromną popularnością nasion szałwii hiszpańskiej – chia (Salvia hispanica L.), producenci chętnie wzbogacają nimi coraz większą gamę produktów żywnościowych. Jednak należy podkreślić, że zastosowanie ...
Pijemy wodę - ile i jak?

Pijemy wodę - ile i jak?

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Ilość płynów, jaką dostarczamy naszemu organizmowi w ciągu doby, wpływa na funkcjonowanie naszego ciała i umysłu.
Czynniki ryzyka odwodnienia

Czynniki ryzyka odwodnienia

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Istnieje kilka czynników, które szczególnie mogą zwiększyć ryzyko odwodnienia u osób starszych. Ich identyfikacja pomoże zmniejszyć to zagrożenie nie tylko seniorom, lecz także ich rodzinom i bliskim. Czynniki ryzyka odwodnienia ...
Przyczyny odwodnienia

Przyczyny odwodnienia

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Odwodnienie to stan, w którym zawartość wody oraz elektrolitów w organizmie spada poniżej wartości niezbędnej do jego prawidłowego funkcjonowania. Jakie są przyczyny odwodnienia?
Odwodnienie

Odwodnienie

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Odwodnienie jest stanem organizmu, w którym zawartość wody oraz elektrolitów spada poniżej wartości niezbędnej do jego prawidłowego funkcjonowania.
Objawy odwodnienia

Objawy odwodnienia

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Przewlekłe odwodnienie seniorów może silnie wpływać na ich organizm, chociaż często bywa nieoczywiste, a wręcz trudne do zidentyfikowania.
Leczenie odwodnienia

Leczenie odwodnienia

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Odwodnienie jest stanem fizjologicznym, które wymaga specjalnej pomocy. Należy pamiętać, że leczenie skrajnego odwodnienia wymaga pomocy lekarskiej, a odwodniony pacjent trafia do szpitala. 
Jak zapobiegać odwodnieniu osób starszych?

Jak zapobiegać odwodnieniu osób starszych?

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Aby zapobiec odwodnieniu organizmu, bardzo ważne jest zapewnienie odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia. Istotne znaczenie ma również zwiększanie świadomości osób starszych, ich rodzin i opiekunów o zagrożeniach związanych ...
Woda - dlaczego tak ważna?

Woda - dlaczego tak ważna?

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Woda to naturalne środowisko dla przebiegu różnych reakcji chemicznych oraz wszelkich procesów życiowych zachodzących w komórkach naszego organizmu. Jej zasługą jest to, że niezwykle ważne funkcje biologiczne, ...
Pić czy nie pić - oto jest pytanie!

Pić czy nie pić - oto jest pytanie!

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Woda to jeden z najbardziej rozpowszechnionych związków chemicznych na Ziemi: jest podstawą życia naszej planety. Dorosły człowiek może przeżyć bez jedzenia ponad miesiąc, ale bez wody (zależnie od tempa jej utraty) czas ten ...
Na co należy zwrócić uwagę w diecie seniora

Na co należy zwrócić uwagę w diecie seniora

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Starzenie się jest nieodłącznie związane ze zmianami zachodzącymi w naszej kondycji fizycznej i psychicznej. Pojawiające się w tym okresie różne problemy zdrowotne mogą wiązać się z niedoborami składników odżywczych, ...
Płyny

Płyny

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Seniorzy to grupa szczególnie narażona na ryzyko odwodnienia organizmu. Należy pamiętać, że całkowita ilość wody w organizmie zmniejsza się wraz upływem lat o około 15%, co odpowiada ok. 6 litrom w okresie od 20. do 80. roku ...
Praktyczne wskazówki w codziennych zakupach

Praktyczne wskazówki w codziennych zakupach

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Bardzo ważnym aspektem Twojego sposobu żywienia to zmiana wieloletnich przyzwyczajeń oraz przełamanie stereotypów i mitów na temat żywienia. Przede wszystkim należy rozpocząć od ustalenia ilości posiłków w ciągu dnia. Należy ...
Skład diety

Skład diety

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz mgr inż. Paula Nagel
Różnorodność diety jest kluczem do zdrowia. Prawidłowe żywienie jest czynnikiem, który warunkuje zarówno sprawność fizyczną, jak i intelektualną. Pamiętajmy, że przez prawidłowe żywienie należy rozumieć odpowiednie do ...
Produkty spożywcze w żywieniu seniorów - dlaczego jakość i ilość jest tak ważna?

Produkty spożywcze w żywieniu seniorów - dlaczego jakość i ilość jest tak ważna?

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Jakość produktów  Bardzo ważne jest dokładne oglądanie kupowanej żywności. Jakiekolwiek uszkodzenia nie tylko obniżają jakość kupowanych produktów spożywczych, lecz także mogą być przyczyną zatruć. DLATEGO:
Posiłki

Posiłki

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz mgr inż. Paula Nagel
1. Zdrowie na 5 w wieku 65+? A może na 5 z plusem? Wszystko jest możliwe! Niech od dzisiaj cyfra 5+ kojarzy Ci się z 5 posiłkami dziennie, które powinny być urozmaicone i zawierać w sobie 5 różnych grup produktów ...
Nowy początek

Nowy początek

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Nasz organizm starzeje się nie tylko na zewnątrz, lecz także wewnątrz. Wraz z wiekiem zmieniają się potrzeby naszego organizmu pod kątem niezbędnych mikro- i makroskładników. 
Dieta RZS w punktach

Dieta RZS w punktach

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Dieta skrojona na Twoją miarę – to podstawowe zalecenie żywieniowe, jeśli chorujesz na RZS. Są oczywiście zalecenia ogólne, czyli szereg wskazówek dotyczących ogólnej formy odżywiania, wyboru określonych produktów ...
Reumatoidalne zapalenie stawów - w czym problem?

Reumatoidalne zapalenie stawów - w czym problem?

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Naukowcy udowodnili, że dobór odpowiedniej diety ma wpływ na przebieg reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). Jedzenie zaś to ten element, który w całości zależy od osoby chorej na RZS. Warto zatem współpracować nie tylko z ...
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


nginx/1.10.3 (Ubuntu)