Nasi eksperci Powrót

Cholewińska

mgr inż. Paulina Cholewińska

Specjalista ds. żywności i żywienia człowieka oraz marketingu i edukacji żywieniowej. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na specjalizacji jakość i bezpieczeństwo żywności.

Główne zainteresowania naukowe dotyczą metod produkcji żywności w kształtowaniu jakości zdrowotnej surowców i produktów dzięki maksymalizacji zawartości związków bioaktywnych oraz zastosowania nowoczesnych instrumentalnych metod analitycznych w badaniach właściwości żywności. Przedmiot zainteresowań stanowią także trendy w produkcji żywności i zachowaniach konsumentów oraz kreowanie nowej jakości żywności.

Członek komitetu organizacyjnego cyklu konferencji szkoleniowych dla przedstawicieli administracji publicznej oraz producentów żywności w duchu reformulacji produktów spożywczych i potrzeby prowadzenia edukacji żywieniowej konsumentów.

Artykuły autorstwa eksperta:

Codzienna aktywność fizyczna w szkole i poza szkołą

Codzienna aktywność fizyczna w szkole i poza szkołą

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
Ruch jest niezbędnym elementem zdrowego stylu życia, potrzebnym każdemu, niezależnie od wieku. Optymalna aktywność fizyczna w młodym wieku zapewnia prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy, prawidłową postawę ciała oraz dobry ...
Kupuj z korzyścią - nie tylko od święta

Kupuj z korzyścią - nie tylko od święta

mgr inż. Paulina Cholewińska
Choć okres przygotowań do Bożego Narodzenia kojarzy się przede wszystkim z uroczym cytrusowo-piernikowym zgiełkiem pełnym lampek choinkowych i znanych hitów świątecznych, to zakupy przedświąteczne nie mają nic wspólnego z tym ...
Borówki a choroby cywilizacyjne

Borówki a choroby cywilizacyjne

mgr inż. Paulina Cholewińska
Borówka amerykańska jest doskonałym sposobem na urozmaicenie sposobu żywienia, który w naszej szerokości geograficznej jest uzależniony w dużej mierze od sezonowości surowców. Uważa się, że ta jagoda ma pokłady niezliczonych ...
Wszystkie kolory porzeczki

Wszystkie kolory porzeczki

mgr inż. Paulina Cholewińska
Czarna, czerwona, biała. A w zasadzie to przecież agrest – niezależnie od swojej barwy porzeczki są rezerwuarem cennych składników pozytywnie wpływających na organizm. I jak się okazuje, z tych owoców można wycisnąć ...
Borówka amerykańska, czyli superfoods w natarciu

Borówka amerykańska, czyli superfoods w natarciu

mgr inż. Paulina Cholewińska
Przełom czerwca i lipca to boom na owoce sezonowe – w tym borówkę amerykańską, która stała się już całkiem polskim dobrem narodowym. Te małe, niepozorne owoce są niezwykle cenne nie tylko ze względu na walory smakowe, ...
Superfoods - hit czy kit?

Superfoods - hit czy kit?

mgr inż. Paulina Cholewińska
Superfoods to termin, który stał się bardzo popularny w ostatnich latach. Promowany przez żywieniowych influencerów, wykorzystywany przez producentów. I jakże nadużywany. Czy wśród żywności jest grupa uprzywilejowanych ...
Przechowywanie warzyw i owoców: czy lodówka to idealne miejsce?

Przechowywanie warzyw i owoców: czy lodówka to idealne miejsce?

mgr inż. Paulina Cholewińska
Po powrocie z zakupów często wkładamy warzywa i owoce po prostu do lodówki. Czy to dobry sposób na ich przechowywanie? Tak, o ile zastosujemy się do kilku zasad.
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


nginx/1.10.3 (Ubuntu)