Nasi eksperci Powrót

Nagel

mgr inż. Paula Nagel

mgr inż. Paula Nagel – absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Wydział Nauk o Zdrowiu; Politechniki Łódzkiej, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności oraz studiów podyplomowych z zakresu dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

Doświadczenie i umiejętność pracy z pacjentem zdobyła w Instytucie Żywności i Żywienia oraz w trakcie pracy jako dietetyk kliniczny w Mazowieckim Szpitalu Bródnowskim. Obecnie swoje umiejętności rozwija w Pracowni Prewencji i Leczenia Żywieniowego Nowotworów Instytutu Żywności i Żywienia.

Autorka wielu publikacji popularnonaukowych oraz aktywny uczestnik konferencji naukowych poświęconych żywności i żywieniu. Jej zainteresowania obejmują: dietoterapię i dietoprofilaktykę nowotworów (głównie przewodu pokarmowego, tj. rak jelita grubego, rak trzustki), żywienie osób w wieku starszym oraz zagadnienia dot. nadwagi, otyłości, dyslipidemii i cukrzycy typu 2.

Artykuły autorstwa eksperta:

Orzechy – lek na otyłość?

Orzechy – lek na otyłość?

mgr inż. Paula Nagel
Obawę przed spożywaniem orzechów bardzo często wywołuje ich kaloryczność. Jednak dietetycy uspokajają – orzechy to jedna z najzdrowszych przekąsek, która powinna zagościć na stałe w naszej diecie. Ale czy również w ...
Czy cytrusy to główne źródło witaminy C?

Czy cytrusy to główne źródło witaminy C?

mgr inż. Paula Nagel
Witamina C spełnia szereg ważnych funkcji w naszym organizmie. Powszechnie panuje przekonanie, że najlepszym jej źródłem są owoce cytrusowe. Okazuje się jednak, że wiele produktów spożywczych przewyższa cytrynę czy ...
Dietoprofilaktyka polipów jelita grubego

Dietoprofilaktyka polipów jelita grubego

mgr inż. Iwona Sajór mgr inż. Paula Nagel
Polipy jelita grubego występują średnio u co czwartej osoby po 50 r.ż., częściej u mężczyzn. Ryzyko ich tworzenia się rośnie stopniowo już od 30 r.ż. a wraz z upływem kolejnych dekad zwiększa się bardzo szybko. U około 5% ...
Oleje roślinne w diecie pacjenta z chorobą nowotworową

Oleje roślinne w diecie pacjenta z chorobą nowotworową

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Iwona Sajór
Oleje roślinne są cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w diecie pacjenta onkologicznego powinny zajmować szczególne miejsce. Dzięki swoim właściwościom mogą zmniejszać nasilenie przewlekłego ...
Lody - zdrowsze od słodyczy?

Lody - zdrowsze od słodyczy?

mgr inż. Paula Nagel
Lody domowe, naturalne, sorbety, włoskie, świderki, rzemieślnicze – szczególnie latem nie potrafimy im się oprzeć. Wraz z rozwijającą się modą na zdrowe odżywianie coraz częściej spotykamy się z „lodami ...
Dieta dla chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego w okresie remisji

Dieta dla chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego w okresie remisji

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Iwona Sajór
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (łac. colitis ulcerosa) jest przewlekłym schorzeniem przewodu pokarmowego, zaliczanym do nieswoistych chorób zapalnych jelit (NChZJ). Przyczyny tej patologii nie zostały jeszcze do końca poznane, ...
Przed wakacjami – co warto wiedzieć?

Przed wakacjami – co warto wiedzieć?

mgr Klaudia Wiśniewska mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska mgr inż. Diana Wolańska-Buzalska
Lato to czas wyjazdów i wylotów na wczasy, samochodowych wypraw, autokarowych wycieczek oraz pieszych wędrówek. Często więc wychodzimy z domu suto zaopatrzeni w prowiant na długie godziny, a może i dni. Zresztą, nawet idąc na ...
Czy nadmierne spożycie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2?

Czy nadmierne spożycie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2?

mgr inż. Paula Nagel
Ładna pogoda sprzyja grillowaniu: w naszym rodzinnym i towarzyskim menu pojawiają się kurczak z grilla, kiełbaski i steki. Tymczasem międzynarodowi eksperci zalecają, aby ograniczyć spożycie mięsa do pół kilograma tygodniowo, a ...
Nadzwyczajna moc orkiszu

Nadzwyczajna moc orkiszu

mgr inż. Paula Nagel
Produkty żywnościowe na bazie pszenicy orkiszowej (mąki, płatki, otręby, pieczywo) to doskonałe źródło m.in. witamin z grupy B, błonnika pokarmowego, białka roślinnego, fitosteroli czy składników mineralnych. Bioaktywne ...
Dieta dla zestresowanych

Dieta dla zestresowanych

mgr inż. Paula Nagel
Bardzo często dokonujemy naszych wyborów żywieniowych pod wpływem chwili - nastroju i emocji. Niektórzy ludzie „zajadają” nadmiar stresu, a inni w podobnej sytuacji ograniczają jedzenie. O ile jednak długotrwały stres ...
26.01.2018, Wyborcza.pl: Co jeść, żeby nie mieć objawów demencji i choroby Alzheimera

26.01.2018, Wyborcza.pl: Co jeść, żeby nie mieć objawów demencji i choroby Alzheimera

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz mgr inż. Paula Nagel
Zaburzenia koncentracji, problemy z mową i logicznym myśleniem, bóle głowy, skoki ciśnienia i kołatanie serca to nie muszą być objawy demencji czy choroby Alzheimera. Organizm reaguje tak na szkodliwe jedzenie oraz brak wody w ...
Aktywność fizyczna - najskuteczniejsze lekarstwo

Aktywność fizyczna - najskuteczniejsze lekarstwo

mgr inż. Paula Nagel
Styl życia odgrywa ogromną rolę w zachowaniu dobrej kondycji psychofizycznej. Jakie czynniki spowolnią proces starzenia się i podziałają jak zastrzyk zdrowia i energii?
Dieta przeciwgrzybicza – czy faktycznie istnieje?

Dieta przeciwgrzybicza – czy faktycznie istnieje?

mgr inż. Paula Nagel
Jedną z często spotykanych chorób układu pokarmowego  jest kandydoza, zwana również drożdżycą. Jest to zakażenie drożdżami, najczęściej z grupy Candida. Czy dieta może być pomocna w zapobieganiu i leczeniu tego ...
Lody, gofry i smażona ryba z frytkami – wakacyjne pułapki żywieniowe

Lody, gofry i smażona ryba z frytkami – wakacyjne pułapki żywieniowe

mgr inż. Paula Nagel
Lody z bitą śmietaną, polewą czekoladową i chrupkami orzechowymi, lody amerykańskie z zastygającą kolorową polewą, albo „świeży i zdrowy” smażony dorsz z frytkami i surówką – to niektóre z wielu propozycji ...
Odżywianie pomoże w rzuceniu palenia - dieta byłego palacza i aktywność fizyczna

Odżywianie pomoże w rzuceniu palenia - dieta byłego palacza i aktywność fizyczna

mgr inż. Paula Nagel
Rzucanie palenia jest trudne. Wymaga mocnej motywacji i samozaparcia. Możemy je również wspomóc odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną. Co jeść, a jakich produktów unikać, podczas rzucania palenia? Jakie ćwiczenia pomogą w ...
Odżywianie pomoże w rzuceniu palenia - dlaczego warto pozbyć się nałogu

Odżywianie pomoże w rzuceniu palenia - dlaczego warto pozbyć się nałogu

mgr inż. Paula Nagel
Rzucanie palenia jest procesem trudnym, wymagającym cierpliwości i samozaparcia, ale cel jest możliwy do osiągnięcia. Osoby, które chcą odejść od nałogu, bardzo często obawiają się przyrostu dodatkowych kilogramów podczas ...
Mity związane z procesem starzenia

Mity związane z procesem starzenia

mgr inż. Paula Nagel
Czy starzenie oznacza niepełnosprawność? Czy problemy z pamięcią i zmniejszenie zdolności poznawczych to nieodzowne elementy starzenia się? Czy na starość nie można się już niczego nauczyć? Czy nie ma interesujących i ...
Podejście do życia na „Złote Lata”

Podejście do życia na „Złote Lata”

mgr inż. Paula Nagel
Zmiany związane z procesem starzenia się to nie tylko problemy z poruszaniem się, z wejściem po schodach czy trudności z codzienną higieną. Nasze samopoczucie, nastrój, zasób doświadczeń i wydarzeń przez całe życie ...
Czynniki warunkujące proces starzenia

Czynniki warunkujące proces starzenia

mgr inż. Paula Nagel
Nie ma (jeszcze) eliksiru młodości. Naukowcy cały czas próbują zidentyfikować „gen długowieczności”. Prawdopodobnie istnieje wiele czynników, które chronią organizm przed zmianami powodującymi miażdżycę, ...
Proces starzenia się a zmiany zachodzące w organizmie

Proces starzenia się a zmiany zachodzące w organizmie

mgr inż. Paula Nagel
Zmarszczki, wiotka skóra, spadek masy mięśniowej, siwe włosy, problemy z poruszaniem się, to znane wszystkim oznaki starzenia się organizmu. Często jednak większą uwagę ludzie poświęcają zmianom zewnętrznym i zapominają o ...
Nieważne ile masz lat, ważne jest, czego potrzebujesz!

Nieważne ile masz lat, ważne jest, czego potrzebujesz!

mgr inż. Paula Nagel
Nie chodzi o to, ile ma się lat, ważne jak się starzeje. - Ulrich Pramann -
Witaminy i składniki mineralne

Witaminy i składniki mineralne

mgr inż. Paula Nagel
Mimo że zapotrzebowanie energetyczne u osób starszych ulega obniżeniu, to zapotrzebowanie na pewne witaminy oraz mikro- i makroelementy wzrasta.  
Węglowodany - podstawowe źródło energii osób starszych

Węglowodany - podstawowe źródło energii osób starszych

mgr inż. Paula Nagel
Węglowodany, czyli cukry, powinny stanowić główne źródło energii w diecie osób po 65. roku życia. Węglowodany są „paliwem”, które napędza nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. 
Tłuszcze, a żywienie osób starszych

Tłuszcze, a żywienie osób starszych

mgr inż. Paula Nagel
Tłuszcze to substancje, które po białku zasługują na szczególną uwagę w diecie osób starszych. Są źródłem energii i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz są nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach ...
Błonnik pokarmowy - niedoceniane lekarstwo w procesie starzenia się

Błonnik pokarmowy - niedoceniane lekarstwo w procesie starzenia się

mgr inż. Paula Nagel
Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe) jest bardzo ważnym składnikiem, który powinien stać się nieodzownym elementem w codziennym jadłospisie osób starszych.
Białko w diecie seniorów - jak zwiększyć jego ilość w codziennym jadłospisie

Białko w diecie seniorów - jak zwiększyć jego ilość w codziennym jadłospisie

mgr inż. Paula Nagel
Zapotrzebowanie na białko u osób starszych jest nieco wyższe od zapotrzebowania osób dorosłych. Niedobór białka jest rosnącym problemem seniorów. Bez odpowiedniej ilości białka organizmowi trudniej jest walczyć z infekcjami, ...
Płyny

Płyny

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Seniorzy to grupa szczególnie narażona na ryzyko odwodnienia organizmu. Należy pamiętać, że całkowita ilość wody w organizmie zmniejsza się wraz upływem lat o około 15%, co odpowiada ok. 6 litrom w okresie od 20. do 80. roku ...
Praktyczne wskazówki w codziennych zakupach

Praktyczne wskazówki w codziennych zakupach

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Bardzo ważnym aspektem Twojego sposobu żywienia to zmiana wieloletnich przyzwyczajeń oraz przełamanie stereotypów i mitów na temat żywienia. Przede wszystkim należy rozpocząć od ustalenia ilości posiłków w ciągu dnia. Należy ...
Skład diety

Skład diety

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz mgr inż. Paula Nagel
Różnorodność diety jest kluczem do zdrowia. Prawidłowe żywienie jest czynnikiem, który warunkuje zarówno sprawność fizyczną, jak i intelektualną. Pamiętajmy, że przez prawidłowe żywienie należy rozumieć odpowiednie do ...
Produkty spożywcze w żywieniu seniorów - dlaczego jakość i ilość jest tak ważna?

Produkty spożywcze w żywieniu seniorów - dlaczego jakość i ilość jest tak ważna?

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Jakość produktów  Bardzo ważne jest dokładne oglądanie kupowanej żywności. Jakiekolwiek uszkodzenia nie tylko obniżają jakość kupowanych produktów spożywczych, lecz także mogą być przyczyną zatruć. DLATEGO:
Posiłki

Posiłki

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz mgr inż. Paula Nagel
1. Zdrowie na 5 w wieku 65+? A może na 5 z plusem? Wszystko jest możliwe! Niech od dzisiaj cyfra 5+ kojarzy Ci się z 5 posiłkami dziennie, które powinny być urozmaicone i zawierać w sobie 5 różnych grup produktów ...
Nowy początek

Nowy początek

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
Nasz organizm starzeje się nie tylko na zewnątrz, lecz także wewnątrz. Wraz z wiekiem zmieniają się potrzeby naszego organizmu pod kątem niezbędnych mikro- i makroskładników.