Nasi eksperci Powrót

Sajór

mgr inż. Iwona Sajór

Kierownik Pracowni Prewencji i Leczenia Żywieniowego Nowotworów w Instytucie Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki i Stowarzyszenia Polska Unia Onkologii.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Doktorantka na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (praca doktorska: „Zmiany przedrakowe jelita grubego a masa ciała”).

Wykładowca i opiekun praktyk studentów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz w kształceniu podyplomowym. Dietetyk w Ogólnopolskim Centrum Dietetyki IŻŻ. Autorka i współautorka wielu publikacji krajowych i zagranicznych z zakresu profilaktyki pierwotnej i wtórnej chorób żywieniowozależnych.

Współpracuje z wieloma organizacjami zajmującymi się pomocą i edukacją pacjentów chorych na nowotwory i ich bliskich, m.in. Fundacją „Tam i z powrotem”, Fundacją Onkologiczną Osób Młodych „Alivia”; Stowarzyszeniem Pomocy Chorym Dzieciom „LIVER” i  portalem onkologicznym ZwrotnikRaka.pl. 

Artykuły autorstwa eksperta:

19.04.2018, TVP, Pytanie na śniadanie: Raport NIK o posiłkach w szpitalach

19.04.2018, TVP, Pytanie na śniadanie: Raport NIK o posiłkach w szpitalach

mgr inż. Iwona Sajór
Parówki, margaryna, stara bułka - to codzienność w polskich szpitalach. O jedzeniu, które ma wspierać leczenie, a nie leczy, o budżecie tak niskim, że nie da się zagwarantować dobrych posiłków i o tak złym smaku, że jeść ...
1.03.2018, TVP, Pytanie na śniadanie: Dieta wegańska a leczenie nowotworów

1.03.2018, TVP, Pytanie na śniadanie: Dieta wegańska a leczenie nowotworów

mgr inż. Iwona Sajór
Kobieta, która twierdziła, że weganizm uzdrawia z raka... zmarła na raka! Czy popularne diety antyrakowe pomagają w walce z nowotworem czy nie? - prowadzący program Pytanie na śniadanie pytają eksperta IŻŻ, mgr Iwonę Sajór. ...
Aflatoksyny w żywności a rak wątroby

Aflatoksyny w żywności a rak wątroby

mgr inż. Iwona Sajór
O tym, że spleśniała żywność nie nadaje się do jedzenia, wie każdy z nas. Ale czy zdajemy sobie sprawę, jak wielkie ryzyko niesie ze sobą spożywanie produktów zawierających niewidoczne gołym okiem aflatoksyny wytwarzane przez ...
Spożycie mięsa a ryzyko nowotworów

Spożycie mięsa a ryzyko nowotworów

mgr inż. Iwona Sajór
Obecny stan wiedzy naukowej nie pozostawia żadnych wątpliwości – regularne spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa jest związane z większą częstością zachorowania na nowotwory złośliwe. Szczególnie narażone są ...
Dieta ketogenna w nowotworach

Dieta ketogenna w nowotworach

mgr inż. Iwona Sajór
We współczesnym świecie, w którym zachorowalność na nowotwory stale rośnie a skuteczność leczenia wielu z nich pozostaje wciąż niezadowalająca, intensywnie poszukuje się metod, które mogłyby wzmocnić standardowe terapie.
Dieta antyrakowa – ochronny wpływ żywności pochodzenia roślinnego

Dieta antyrakowa – ochronny wpływ żywności pochodzenia roślinnego

mgr inż. Iwona Sajór
W związku z coraz powszechniejszym występowaniem chorób nowotworowych, naukowcy z całego świata intensywnie poszukują sposobów, aby ryzyko zachorowania zminimalizować. Wiedza w tym zakresie jest coraz pełniejsza i obecnie wiadomo ...
Warzywa kapustne i sulforafan przeciwko rakowi

Warzywa kapustne i sulforafan przeciwko rakowi

mgr inż. Barbara Wojda mgr inż. Iwona Sajór
Jednym z wiodących kierunków badań naukowych jest obecnie wpływ żywności i zawartych w niej składników na częstość występowania chorób nowotworowych. Wiele uwagi poświęcono grupie warzyw z rodziny krzyżowych, do których ...
Ważne składniki diety w chorobie Parkinsona

Ważne składniki diety w chorobie Parkinsona

mgr inż. Iwona Sajór
U osób z chorobą Parkinsona bardzo ważny jest prawidłowy sposób żywienia, ponieważ ułatwia utrzymanie właściwej masy ciała, pozwala na zachowanie na dłużej lepszego stanu zdrowia, może zmniejszać nasilenie wielu objawów ...
Zalecenia żywieniowe i aktywność fizyczna w chorobie Parkinsona

Zalecenia żywieniowe i aktywność fizyczna w chorobie Parkinsona

mgr inż. Iwona Sajór
Osoby z chorobą Parkinsona powinny zwracać szczególną uwagę na prawidłowe żywienie. Ważna jest również aktywność fizyczna. Dzięki temu można złagodzić wiele dolegliwości i objawów związanych z tą chorobą.
Biegunka – zalecenia i przeciwwskazania dietetyczne

Biegunka – zalecenia i przeciwwskazania dietetyczne

mgr inż. Iwona Sajór
Dieta w przypadku biegunki w dużej mierze jest uzależniona od jej rodzaju (ostra czy przewlekła) oraz od przyczyny (zakażenie wirusowe, bakteryjne, biegunka podróżnych, alergia pokarmowa, nietolerancja laktozy, zażywanie leków, ...
Zalecenia i przeciwwskazania dietetyczne w chorobach nowotworowych

Zalecenia i przeciwwskazania dietetyczne w chorobach nowotworowych

mgr inż. Iwona Sajór
Nowotwory złośliwe to duża i niejednorodna grupa chorób, które po schorzeniach układu sercowo-naczyniowego są drugą najpowszechniejszą przyczyną zachorowalności i śmiertelności wśród Polaków. Jak powstają nowotwory? Na ...
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


nginx/1.10.3 (Ubuntu)