Nasi eksperci Powrót

Sajór

mgr inż. Iwona Sajór

Kierownik Pracowni Prewencji i Leczenia Żywieniowego Nowotworów w Instytucie Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki i Stowarzyszenia Polska Unia Onkologii.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Doktorantka na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (praca doktorska: „Zmiany przedrakowe jelita grubego a masa ciała”).

Wykładowca i opiekun praktyk studentów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz w kształceniu podyplomowym. Dietetyk w Ogólnopolskim Centrum Dietetyki IŻŻ. Autorka i współautorka wielu publikacji krajowych i zagranicznych z zakresu profilaktyki pierwotnej i wtórnej chorób żywieniowozależnych.

Współpracuje z wieloma organizacjami zajmującymi się pomocą i edukacją pacjentów chorych na nowotwory i ich bliskich, m.in. Fundacją „Tam i z powrotem”, Fundacją Onkologiczną Osób Młodych „Alivia”; Stowarzyszeniem Pomocy Chorym Dzieciom „LIVER” i  portalem onkologicznym ZwrotnikRaka.pl. 

Artykuły autorstwa eksperta:

Dietoprofilaktyka polipów jelita grubego

Dietoprofilaktyka polipów jelita grubego

mgr inż. Iwona Sajór mgr inż. Paula Nagel
Polipy jelita grubego występują średnio u co czwartej osoby po 50 r.ż., częściej u mężczyzn. Ryzyko ich tworzenia się rośnie stopniowo już od 30 r.ż. a wraz z upływem kolejnych dekad zwiększa się bardzo szybko. U około 5% ...
Czy wędliny są zdrowe?

Czy wędliny są zdrowe?

mgr inż. Iwona Sajór
Szynka, kiełbasa, boczek, kabanosy, salami, parówki, pasztet – to jedne z najczęściej stosowanych dodatków do kanapek, bez których wiele osób nie wyobraża sobie swoich codziennych posiłków. Warto przy tym wiedzieć, jak ...
Oleje roślinne w diecie pacjenta z chorobą nowotworową

Oleje roślinne w diecie pacjenta z chorobą nowotworową

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Iwona Sajór
Oleje roślinne są cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w diecie pacjenta onkologicznego powinny zajmować szczególne miejsce. Dzięki swoim właściwościom mogą zmniejszać nasilenie przewlekłego ...
Interakcje pomiędzy żywnością a lekami

Interakcje pomiędzy żywnością a lekami

dr inż. Katarzyna Wolnicka mgr inż. Iwona Sajór
Interakcje między lekiem a żywnością mogą skutkować ograniczeniem skuteczności leczenia lub zwiększeniem ryzyka wystąpienia działań niepożądanych.
Dieta dla chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego w okresie remisji

Dieta dla chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego w okresie remisji

mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Iwona Sajór
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (łac. colitis ulcerosa) jest przewlekłym schorzeniem przewodu pokarmowego, zaliczanym do nieswoistych chorób zapalnych jelit (NChZJ). Przyczyny tej patologii nie zostały jeszcze do końca poznane, ...
19.04.2018, TVP, Pytanie na śniadanie: Raport NIK o posiłkach w szpitalach

19.04.2018, TVP, Pytanie na śniadanie: Raport NIK o posiłkach w szpitalach

mgr inż. Iwona Sajór
Parówki, margaryna, stara bułka - to codzienność w polskich szpitalach. O jedzeniu, które ma wspierać leczenie, a nie leczy, o budżecie tak niskim, że nie da się zagwarantować dobrych posiłków i o tak złym smaku, że jeść ...
1.03.2018, TVP, Pytanie na śniadanie: Dieta wegańska a leczenie nowotworów

1.03.2018, TVP, Pytanie na śniadanie: Dieta wegańska a leczenie nowotworów

mgr inż. Iwona Sajór
Kobieta, która twierdziła, że weganizm uzdrawia z raka... zmarła na raka! Czy popularne diety antyrakowe pomagają w walce z nowotworem czy nie? - prowadzący program Pytanie na śniadanie pytają eksperta IŻŻ, mgr Iwonę Sajór. ...
Aflatoksyny w żywności a rak wątroby

Aflatoksyny w żywności a rak wątroby

mgr inż. Iwona Sajór
O tym, że spleśniała żywność nie nadaje się do jedzenia, wie każdy z nas. Ale czy zdajemy sobie sprawę, jak wielkie ryzyko niesie ze sobą spożywanie produktów zawierających niewidoczne gołym okiem aflatoksyny wytwarzane przez ...
Spożycie mięsa a ryzyko nowotworów

Spożycie mięsa a ryzyko nowotworów

mgr inż. Iwona Sajór
Obecny stan wiedzy naukowej nie pozostawia żadnych wątpliwości – regularne spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa jest związane z większą częstością zachorowania na nowotwory złośliwe. Szczególnie narażone są ...
Dieta ketogenna w nowotworach

Dieta ketogenna w nowotworach

mgr inż. Iwona Sajór
We współczesnym świecie, w którym zachorowalność na nowotwory stale rośnie a skuteczność leczenia wielu z nich pozostaje wciąż niezadowalająca, intensywnie poszukuje się metod, które mogłyby wzmocnić standardowe terapie.
Dieta antyrakowa – ochronny wpływ żywności pochodzenia roślinnego

Dieta antyrakowa – ochronny wpływ żywności pochodzenia roślinnego

mgr inż. Iwona Sajór
W związku z coraz powszechniejszym występowaniem chorób nowotworowych, naukowcy z całego świata intensywnie poszukują sposobów, aby ryzyko zachorowania zminimalizować. Wiedza w tym zakresie jest coraz pełniejsza i obecnie wiadomo ...
Warzywa kapustne i sulforafan przeciwko rakowi

Warzywa kapustne i sulforafan przeciwko rakowi

mgr inż. Barbara Wojda mgr inż. Iwona Sajór
Jednym z wiodących kierunków badań naukowych jest obecnie wpływ żywności i zawartych w niej składników na częstość występowania chorób nowotworowych. Wiele uwagi poświęcono grupie warzyw z rodziny krzyżowych, do których ...
Ważne składniki diety w chorobie Parkinsona

Ważne składniki diety w chorobie Parkinsona

mgr inż. Iwona Sajór
U osób z chorobą Parkinsona bardzo ważny jest prawidłowy sposób żywienia, ponieważ ułatwia utrzymanie właściwej masy ciała, pozwala na zachowanie na dłużej lepszego stanu zdrowia, może zmniejszać nasilenie wielu objawów ...
Zalecenia żywieniowe i aktywność fizyczna w chorobie Parkinsona

Zalecenia żywieniowe i aktywność fizyczna w chorobie Parkinsona

mgr inż. Iwona Sajór
Osoby z chorobą Parkinsona powinny zwracać szczególną uwagę na prawidłowe żywienie. Ważna jest również aktywność fizyczna. Dzięki temu można złagodzić wiele dolegliwości i objawów związanych z tą chorobą.
Biegunka – zalecenia i przeciwwskazania dietetyczne

Biegunka – zalecenia i przeciwwskazania dietetyczne

mgr inż. Iwona Sajór
Dieta w przypadku biegunki w dużej mierze jest uzależniona od jej rodzaju (ostra czy przewlekła) oraz od przyczyny (zakażenie wirusowe, bakteryjne, biegunka podróżnych, alergia pokarmowa, nietolerancja laktozy, zażywanie leków, ...
Zalecenia i przeciwwskazania dietetyczne w chorobach nowotworowych

Zalecenia i przeciwwskazania dietetyczne w chorobach nowotworowych

mgr inż. Iwona Sajór
Nowotwory złośliwe to duża i niejednorodna grupa chorób, które po schorzeniach układu sercowo-naczyniowego są drugą najpowszechniejszą przyczyną zachorowalności i śmiertelności wśród Polaków. Jak powstają nowotwory? Na ...