Nasi eksperci Powrót

Pietraś

mgr inż. Edyta Pietraś

Specjalista w Samodzielnej Pracowni Wartości Odżywczej Żywności.

Absolwentka Wydziału Chemii Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie oraz kształcenia podyplomowego z zakresu dietetyki oraz jakości i bezpieczeństwa żywności w Instytucie Żywności i Żywienia. W akredytowanym laboratorium Instytutu Żywności i Żywienia zajmuje się wykonywaniem oznaczeń analitycznych składników mineralnych. Autorka i współautorka wielu publikacji naukowych.

Współuczestniczyła w tworzeniu zakładki konsument na portalu NCEŻ. Współrealizator projektów dotyczących zwalczania nadwagi i otyłości w Polsce: POL-HEALTH, „Zachowaj równowagę”.

Główne obszary jej zainteresowań naukowych obejmują żywność ekologiczną, choroby neurodegeneracyjne oraz biologicznie aktywne składniki żywności.

Artykuły autorstwa eksperta:

Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna

mgr inż. Edyta Pietraś
Żywność ekologiczna to określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego. W takim rolnictwie nie używa się nawozów sztucznych i pestycydów. Ekologiczna produkcja żywności gwarantuje ochronę zdrowia ludzi i ...
8 powodów, dla których warto czytać etykiety

8 powodów, dla których warto czytać etykiety

mgr inż. Edyta Pietraś mgr inż. Ewa Matczuk mgr Aneta Głowala
Oto 8 argumentów przemawiających za tym, by uważnie czytać etykiety produktów żywnościowych.
Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności

Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności

prof. dr hab. Hanna Kunachowicz dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Wojciech Kłys mgr inż. Edyta Pietraś dr inż. Beata Przygoda dr Anna Wojtasik
Do pobrania broszura w formacie pdf "Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej żywności". Możemy ją czytać na komputerze, tablecie czy smartfonie lub wydrukować. Pomoże nam w czytaniu i analizowaniu etykiet ...
Dowiesz się, czy produkt zawiera substancje uczulające (alergeny)

Dowiesz się, czy produkt zawiera substancje uczulające (alergeny)

mgr Aneta Głowala mgr inż. Edyta Pietraś mgr inż. Ewa Matczuk
Niektóre składniki produktu producent wyróżnia w składzie spośród innych poprzez pogrubienie, podkreślenie, inną czcionkę bądź kolor tła. Ta zasada dotyczy substancji wykazujących działanie alergenne. To kluczowa dla Ciebie ...
Ile i jakie rodzaje tłuszczu zawiera produkt

Ile i jakie rodzaje tłuszczu zawiera produkt

mgr inż. Ewa Matczuk mgr inż. Edyta Pietraś mgr Aneta Głowala
Często, sięgając po produkt w sklepie, staramy się wybrać taki, który zawiera mało tłuszczu, ponieważ od wielu lat składnik ten cieszy się „złą sławą”. Informacja na etykiecie umożliwia wybranie produktu o ...
Ile poszczególnych składników powinniśmy jeść dla zachowania zdrowia (RWS)

Ile poszczególnych składników powinniśmy jeść dla zachowania zdrowia (RWS)

mgr inż. Edyta Pietraś mgr Aneta Głowala mgr inż. Ewa Matczuk
Wiemy, że nie ma przeciętnych ludzi. Każdy z nas jest inny. Na to, jaką dietę powinniśmy stosować, wpływa olbrzymia liczba czynników: od wieku, płci, wagi, stanu zdrowia, po wykonywany zawód, a nawet zainteresowania. Dlatego ...
Ile węglowodanów (w tym cukrów) zawiera produkt

Ile węglowodanów (w tym cukrów) zawiera produkt

mgr Aneta Głowala mgr inż. Edyta Pietraś mgr inż. Ewa Matczuk
Jako ludzie uwielbiamy popadać w skrajności! Efekt? Rzesza osób zupełnie nie zwraca uwagi na ilość cukrów w produktach (i szczęśliwie zajada się lodami czy słodyczami). Po drugiej stronie barykady jest rzesza fanów przekonanych ...
Jak sprawdzić, do kiedy możemy bezpiecznie spożyć produkt

Jak sprawdzić, do kiedy możemy bezpiecznie spożyć produkt

mgr inż. Edyta Pietraś mgr Aneta Głowala mgr inż. Ewa Matczuk
Czy zastanawiałeś się, skąd producent wie, do kiedy możesz zjeść dany produkt? Jednym ze sposobów określenia „terminu ważności” są tzw. próby przechowalnicze. W toku tych eksperymentów umieszcza się produkt w ...
Jak sprawdzić, ile soli zawiera produkt

Jak sprawdzić, ile soli zawiera produkt

mgr Aneta Głowala mgr inż. Edyta Pietraś mgr inż. Ewa Matczuk
Nieświadomie jemy za dużo soli. Należy jej jeść w sumie nie więcej niż 6 g, czyli łyżeczkę dziennie. Przeciętnie jednak zjadamy soli dwa razy więcej, często poprzez dosalanie potraw oraz nieświadomie, wraz z różnymi ...
Jak sprawdzić, z czego składa się produkt

Jak sprawdzić, z czego składa się produkt

mgr Aneta Głowala mgr inż. Edyta Pietraś mgr inż. Ewa Matczuk
Na rynku jest obecnie bardzo bogata gama produktów spożywczych, nawet produkty z najdalszych zakątków świata są łatwo dostępne na sklepowych pólkach. W takim razie jak w tym gąszczu wybierać żywność, żeby była dla nas jak ...
Co warto wiedzieć o magnezie?

Co warto wiedzieć o magnezie?

mgr inż. Edyta Pietraś dr Anna Wojtasik
Magnez jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich żyjących komórek. Obok potasu to najważniejszy kation wewnątrzkomórkowy aktywujący ponad 300 enzymów, m.in. enzymów uczestniczących w przemianach węglowodanów i ...
Co warto wiedzieć o selenie?

Co warto wiedzieć o selenie?

dr Anna Wojtasik mgr inż. Edyta Pietraś
Selen jest pierwiastkiem niezbędnym do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jako składnik enzymów i cytochromu bierze udział w procesach metabolicznych komórki. Wchodzi w skład peroksydazy glutationowej – ...
Co warto wiedzieć o wapniu?

Co warto wiedzieć o wapniu?

mgr inż. Edyta Pietraś dr Anna Wojtasik
Wapń (Ca) jest głównym składnikiem mineralnym w organizmie człowieka. Około 99% wapnia znajduje się w kościach i zębach, których jest podstawowym materiałem budulcowym. Pozostała ilość tego pierwiastka zawarta jest w tkankach ...
Słowniczek wartości odżywczych

Słowniczek wartości odżywczych

mgr inż. Ewa Matczuk mgr inż. Edyta Pietraś mgr Aneta Głowala
Namawiamy do czytania etykiet na opakowaniach produktów żywnościowych. W naszym słowniczku wartości odżywczych wyjaśniamy, co oznaczają wszystkie wpisy na etykietach.
Co warto wiedzieć o selenie?

Co warto wiedzieć o selenie?

dr Anna Wojtasik mgr inż. Edyta Pietraś