Nasi eksperci Powrót

Ołtarzewski

mgr inż. Maciej Ołtarzewski

Starszy specjalista techniczno-badawczy w Instytucie Żywności i Żywienia.

Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego kierunku technologia żywności i żywienie człowieka. Współrealizator wielu projektów badawczych, m.in.: „Household Food Consumption and Anthropometric Survey” (I ogólnopolskich badaniach sposobu żywienia i stanu odżywienia), PORGROW, HECTOR, EXPOCHI, PANEU i TDS-EXPOSURE. Współautor licznych publikacji naukowych.

Zajmuje się przede wszystkim analizą sposobu żywienia na podstawie badań budżetów gospodarstw domowych oraz badań indywidualnego spożycia.

Artykuły autorstwa eksperta:

Topinambur - bulwiasty słonecznik

Topinambur - bulwiasty słonecznik

dr hab. Lucjan Szponar, prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Topinambur to mało znane warzywo, wciąż rzadko goszczące w naszej kuchni. Ten krewny słonecznika jest wartościowym zamiennikiem ziemniaka. Jego spożywanie wpływa korzystnie na poprawę ciśnienia tętniczego krwi.
Pozostałości pestycydów w żywności – jak uniknąć narażenia na substancje szkodliwe

Pozostałości pestycydów w żywności – jak uniknąć narażenia na substancje szkodliwe

dr hab. Lucjan Szponar, prof. nadzw. IŻŻ mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Substancje chemiczne są wykorzystywane w procesie produkcji żywności, aby zapewnić sezonową dostępność i dobrą jakość produktów. Jednak pamiętajmy, że stosowanie nawozów czy pestycydów niesie ze sobą również ryzyko ...
Arbuz - słodki krewny dyni

Arbuz - słodki krewny dyni

mgr inż. Maciej Ołtarzewski dr hab. Lucjan Szponar, prof. nadzw. IŻŻ
Arbuz to niezwykle lubiany owoc, choć według klasyfikacji systematycznej jest to warzywo, należące do rodziny dyniowatych. Arbuz daje nam nie tylko ukojenie podczas letnich upałów, ale przede wszystkim zastrzyk cennych witamin i ...
Ziemniak – niedoceniany produkt z witaminą C, potasem i błonnikiem

Ziemniak – niedoceniany produkt z witaminą C, potasem i błonnikiem

mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Ziemniak to ważna roślina uprawna na całym świecie. Przyczynia się do wzbogacania diety w kluczowe składniki odżywcze, przede wszystkim w witaminę C, potas i błonnik pokarmowy. Jest składnikiem prostych, smacznych i zdrowych ...
Jarmuż - moc zielonego zdrowia

Jarmuż - moc zielonego zdrowia

mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Jarmuż to tanie i świeże źródło witamin. Chroni nas m.in. przed nowotworami. Można z niego przygotować proste, smaczne i zdrowe potrawy.
Dynia - nie tylko na Halloween

Dynia - nie tylko na Halloween

mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Dynia nazywana jest złotem z krainy Inków przywiezionym przez Kolumba. To bardzo wartościowy i tani produkt spożywczy. Jest m.in. źródłem β-karotenu, z którego powstaje witamina A.
Batat - ziemniak na słodko

Batat - ziemniak na słodko

mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Batat to słodki kuzyn ziemniaka z Ameryki Środkowej i Południowej. Jest bardzo dobrym źródłem likopenu, a także inspiracją do przyrządzania ciekawych potraw.
Burak i jego dobroczynne działanie

Burak i jego dobroczynne działanie

mgr inż. Maciej Ołtarzewski
Burak ćwikłowy jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Powinniśmy jeść go więcej, ponieważ jest tanim źródłem wielu ważnych składników, w tym antocyjanów. Najczęściej używamy go w barszczu czerwonym, ale warto go ...