Nasi eksperci Powrót

Zglińska (Piotrowska)

mgr inż. Klara Zglińska (Piotrowska)

Doktorantka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, wcześniej specjalista w Zakładzie Metabolomiki Instytutu Żywności i Żywienia.

Absolwentka biotechnologii i zootechniki w SGGW oraz studiów podyplomowych z zakresu bioetyki na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego i studium chromatograficznego na Uniwersytecie Warszawskim.  Współautor rozdziału „Tłuszcz” w Normach żywienia dla populacji Polskiej z 2017r.

W ramach realizacji pracy doktorskiej zajmuje się prozdrowotnymi właściwościami  ekstraktów roślinnych i zwierzęcych. Główny obszar jej zainteresowań naukowych to: składniki bioaktywne występujące w produktach naturalnych i ich wpływ na metabolizm, bezpieczeństwo żywności i karm dla zwierząt oraz wpływ procesu obróbki żywności na jakość produktu końcowego.

Artykuły autorstwa eksperta:

Halibut biały – korzyści i zagrożenia dla kobiet w ciąży

Halibut biały – korzyści i zagrożenia dla kobiet w ciąży

mgr inż. Klara Zglińska (Piotrowska)
Halibut biały, znany również jako halibut atlantycki lub kulbak to ryba z rodziny flądrowatych. Każdy, kto choć raz jadł flądrę nad polskim morzem, kojarzy zapewne tę rodzinę ryb z trudnymi do oddzielenia ościami. Halibut jest ...
Raki, kraby i krewetki – mają mało kalorii i dużo kwasów nienasyconych

Raki, kraby i krewetki – mają mało kalorii i dużo kwasów nienasyconych

mgr inż. Klara Zglińska (Piotrowska)
Skorupiaki są cenionym i cennym elementem naszego menu. Cechują się nie tylko oryginalnym smakiem i zapachem, ale również niską zawartością tłuszczu i kalorii. W naszym kraju spożywamy głównie skorupiaki importowane, takie jak ...
Czy ryby słodkowodne są źródłem cennych kwasów omega 3?

Czy ryby słodkowodne są źródłem cennych kwasów omega 3?

mgr inż. Klara Zglińska (Piotrowska)
Eksperci podkreślają rolę ryb w naszej diecie i postulują, by spożywać dwie porcje tygodniowo. Szczególnie polecane są tłuste ryby morskie ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), ...
Tłuszcz palmowy – mity i fakty

Tłuszcz palmowy – mity i fakty

mgr inż. Klara Zglińska (Piotrowska)
Tłuszcz z palmy olejowej stanowi niemal 40% ogólnoświatowej produkcji oleju roślinnego. Uprawy palmowe mają bowiem niesamowitą wydajność – z 1 hektara można wyprodukować rocznie ok. 3,8 ton oleju. Z hektara rzepaku lub ...
Szczególne właściwości kwasu mirystynowego

Szczególne właściwości kwasu mirystynowego

mgr inż. Klara Zglińska (Piotrowska)
Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie jest niekorzystny dla zdrowia. Jednak okazuje się, że jeden z nich, kwas mirystynowy, może pomagać organizmowi  tworzyć cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 ...
Jak wybierać łososia w sklepie?

Jak wybierać łososia w sklepie?

mgr inż. Klara Zglińska (Piotrowska)
O tym, dlaczego warto jeść ryby, znajdziemy wiele artykułów na naszym portalu. Tutaj chciałabym wyjaśnić, na co warto zwracać uwagę kupując łososia. Mimo dużej dostępności w handlu, zakup tej ryby nie jest bynajmniej sprawą ...