Nasi eksperci Powrót

Jaczewska-Schuetz

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz

Współrealizator działań w projektach edukacyjnych związanych z edukacją żywieniową dzieci i młodzieży, m.in. w projekcie „Zachowaj równowagę” dotyczącym zwalczania nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży w Polsce, realizowanym w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy.
Autor i współautor publikacji naukowych i popularnonaukowych na temat prawidłowego żywienia i stanu odżywienia dzieci i młodzieży.
Wykładowca i prowadząca warsztaty popularyzujące zasady prawidłowego żywienia wśród dzieci, ich rodziców i nauczycieli. Konsultant merytoryczny z zakresu edukacji żywieniowej w szkołach i przedszkolach.

 

 

Artykuły autorstwa eksperta:

Pan od przyrody: gotujemy!

Pan od przyrody: gotujemy!

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Radio dla Ciebie, 28.01.2018 r.
Mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
Produkty z tej grupy są źródłem pełnowartościowego białka – bardzo ważnego składnika dla rosnącego młodego organizmu. Białko mięsa, ryb i jaj charakteryzuje się szczególne dużą wartością odżywczą. Białko stanowi ...
Regularne spożywanie posiłków – ważny element żywienia dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki.

Regularne spożywanie posiłków – ważny element żywienia dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki.

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
Dzieci i młodzież powinny jeść posiłki o stałych porach dnia. Zapewnia to lepszy metabolizm i optymalne wykorzystanie składników odżywczych. Regularne żywienie sprzyja prawidłowej sprawności umysłowej ...
Sól w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Sól w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
Spożycie sodu (sól jest jednym z największych źródeł tego składnika w diecie) w Polsce przekracza zalecane normy. Konsekwencją nadmiernego spożycia sodu może być nadciśnienie tętnicze, a także zwiększone ryzyko wystąpienia ...
Mleko i jego przetwory w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Mleko i jego przetwory w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
Mleko i jego przetwory stanowią bardzo ważną grupę produktów w codziennym żywieniu dzieci i młodzieży. Zawierają one duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia - składnika budulcowego kości i zębów. Zawierają również ...
Codzienna aktywność fizyczna w szkole i poza szkołą

Codzienna aktywność fizyczna w szkole i poza szkołą

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
Ruch jest niezbędnym elementem zdrowego stylu życia, potrzebnym każdemu, niezależnie od wieku. Optymalna aktywność fizyczna w młodym wieku zapewnia prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy, prawidłową postawę ciała oraz dobry ...
Kardamon – przyprawa uniwersalna

Kardamon – przyprawa uniwersalna

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Kardamon to jedna z najstarszych i najdroższych po szafranie i wanilii przypraw świata. Zdobył uznanie w starożytności, już wtedy przypisywano mu właściwości lecznicze. Jest on wszechstronnie wykorzystywany w kuchni zarówno do ...
Co ma goździk do piernika

Co ma goździk do piernika

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Goździki – popularna przyprawa, którą znajdziemy w prawie każdej kuchni. Ich aromat kojarzy nam się z okresem zimowym. Nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia bez pierników czy kompotu z goździkami. Pięknie pachną i ...
Produkty zbożowe w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Produkty zbożowe w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
W przeszłości produkty zbożowe stanowiły podstawę piramidy żywieniowej. Obecnie ustąpiły miejsca warzywom i owocom, co nie znaczy, że nasze dzieci powinny jeść ich mniej. Przeciwnie, produkty te są dobrym źródłem energii i ...
Warzywa i owoce w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Warzywa i owoce w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
Warzywa i owoce powinny być stałym składnikiem codziennej diety dziecka. Produkty te stanowią główne źródło witamin, składników mineralnych, błonnika oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Najkorzystniej spożywać je na surowo ...
Niepokojący raport NIK o żywieniu w szkołach

Niepokojący raport NIK o żywieniu w szkołach

mgr inż. Anna Taraszewska mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
19 września 2017 r. Najwyższa Izba Kontroli opublikowała raport dotyczący skontrolowanych w roku szkolnym 2015/2016 placówek edukacyjnych. Wynika z niego, że odsetek dzieci z nieprawidłową masą ciała (łącznie traktowana ...
Odżywianie sezonowe – zima

Odżywianie sezonowe – zima

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Warzywa i owoce to produkty sezonowe, czyli takie, które występują w określonych miesiącach roku. Przykładem są truskawki dojrzewające w czerwcu, czereśnie w lipcu, dynie i kabaczki w październiku. Jedzenie warzyw i owoców w ...
Odżywianie sezonowe – wiosna

Odżywianie sezonowe – wiosna

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Wiosna to czas na zmiany! Uporządkujmy nasz jadłospis tak, jak porządkujemy dom na wiosnę, kiedy dzień jest dłuższy i cała przyroda budzi się do życia. Wiosna to doskonały moment na wprowadzenie zmian także w naszej diecie!
Drugie śniadanie w przedszkolu i szkole

Drugie śniadanie w przedszkolu i szkole

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Drugie śniadanie jest posiłkiem zapewniającym uczniowi zastrzyk energii,  który gwarantuje utrzymanie odpowiedniego poziomu koncentracji w czasie lekcji i przekłada się na wyniki w nauce. Wprowadzenie zwyczaju spożywania ...
Jak rodzice mogą współpracować ze szkołą na rzecz zdrowia?

Jak rodzice mogą współpracować ze szkołą na rzecz zdrowia?

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Współpraca rodziców ze szkołą w aspekcie działań prozdrowotnych może mieć różną formę dostosowaną zarówno do ich zainteresowań, wykonywanego zawodu, hobby, jak i możliwości czasowych. Uczestnictwo  w życiu szkoły ...
Drugie śniadanie - ważny posiłek dla zdrowia

Drugie śniadanie - ważny posiłek dla zdrowia

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Drugie śniadanie jest posiłkiem zapewniającym dziecku systematyczny „dowóz” energii, co gwarantuje utrzymanie odpowiedniego poziomu koncentracji w czasie lekcji i przekłada się na wyniki w nauce. Wprowadzenie zwyczaju ...
Pomysły na zdrowe kanapki

Pomysły na zdrowe kanapki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Kanapka to smaczny i zdrowy pomysł na posiłek, jeśli zadbamy o odpowiednie jej urozmaicenie.
Gdy choruje wątroba...

Gdy choruje wątroba...

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Na hamburgera z frytkami czy kromkę chleba ze smalcem nawet zdrowe osoby mogą sobie pozwolić, tylko od czasu do czasu. Osoby z chorą wątrobą takie przysmaki zdecydowanie powinny skreślić ze swojego jadłospisu. Dzięki temu mają ...
Produkty zalecane w chorobie stłuszczeniowej wątroby

Produkty zalecane w chorobie stłuszczeniowej wątroby

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Tabela produktów zalecanych i niewskazanych w chorobie stłuszczeniowej wątroby.
Pomysły na zdrowe koktajle i soki

Pomysły na zdrowe koktajle i soki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Jak zrobić pyszny koktajl? Wystarczy mleko, kefir lub maślankę zmiksować z ulubionymi owocami i podać. Doskonale nadają się do tego banany, truskawki (mogą być mrożone) czy borówki. Wspaniałym dodatkiem są też otręby, ...
Pomysły na zdrowe sałatki

Pomysły na zdrowe sałatki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Sałatki, które poprawią urodę i zapewnią zdrową cerę.