Nasi eksperci Powrót

Wolańska-Buzalska

mgr inż. Diana Wolańska-Buzalska

Dietetyk w Instytucie Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku dietetyka; specjalista dietoterapii nadwagi, otyłości i chorób niezakaźnych. Autorka badania „Zespół metaboliczny a gęstość mineralna kości”, współrealizator projektów i programów dotyczących zwalczania nadwagi i otyłości w Polsce (POL-HEALTH, „Zachowaj równowagę”).

Autorka i współautorka publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób  niezakaźnych. Wykładowca i opiekun praktyk zawodowych studentów kierunku dietetyka.

Artykuły autorstwa eksperta:

Przed wakacjami – co warto wiedzieć?

Przed wakacjami – co warto wiedzieć?

mgr Klaudia Wiśniewska mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska mgr inż. Diana Wolańska-Buzalska
Lato to czas wyjazdów i wylotów na wczasy, samochodowych wypraw, autokarowych wycieczek oraz pieszych wędrówek. Często więc wychodzimy z domu suto zaopatrzeni w prowiant na długie godziny, a może i dni. Zresztą, nawet idąc na ...
Kurze, przepiórcze a może strusie?

Kurze, przepiórcze a może strusie?

mgr inż. Diana Wolańska-Buzalska
Czy rozmiar jajka ma znaczenie? Choć jajka kurze, przepiórcze czy strusie znacznie różnią się rozmiarem, to ich właściwości żywieniowe są zbliżone.
Dieta w przebiegu grypy żołądkowo-jelitowej

Dieta w przebiegu grypy żołądkowo-jelitowej

mgr inż. Diana Wolańska-Buzalska
Dieta w grypie żołądkowo-jelitowej stanowi istotny element leczenia oraz szybkiego powrotu do zdrowia. Prawidłowe żywienie w tym okresie zapobiega powstawaniu niedoborów pokarmowych, skraca czas trwania choroby, zapobiega ...
Przeziębienie – jak dietą wspomóc leczenie?

Przeziębienie – jak dietą wspomóc leczenie?

mgr inż. Diana Wolańska-Buzalska
W przebiegu przeziębienia, grypy czy w stanach obniżonej odporności polecana jest szczególnie dieta o zwiększonej zawartości składników korzystnie wpływających na pracę układu odpornościowego.
Jak nie pojadać słodyczy?

Jak nie pojadać słodyczy?

mgr inż. Diana Wolańska-Buzalska
Słodycze nie są grupą produktów zalecanych. Osoby, które chętnie pojadają słodycze, często zastanawiają się, jak ograniczyć ich konsumpcję. Sprawdzone sposoby to regularne posiłki, niegromadzenie słodyczy oraz zamiana ...
Pułapki dietetyczne podczas odchudzania

Pułapki dietetyczne podczas odchudzania

mgr inż. Diana Wolańska-Buzalska
Podjęcie świadomej decyzji o rozpoczęciu odchudzania to pierwszy krok do sukcesu. Żeby go osiągnąć, potrzeba jeszcze utrzymywania zaleceń i unikania tzw. pułapek dietetycznych. Zalicza się do nich jedzenie zbyt... małych porcji, ...
Zalecenia żywieniowe w nadczynności tarczycy

Zalecenia żywieniowe w nadczynności tarczycy

mgr inż. Diana Wolańska-Buzalska
Dieta w nadczynności tarczycy powinna być oparta na zasadach zdrowego żywienia. Jej celem jest zapobieganie wyniszczeniu organizmu, przy zbyt szybkiej utracie masy ciała, który towarzyszy chorobie.  
Jaka dieta w otyłości i cukrzycy typu 2?

Jaka dieta w otyłości i cukrzycy typu 2?

mgr inż. Diana Wolańska-Buzalska
Czy dietę niskokaloryczną i zalecaną w cukrzycy można połączyć? Oczywiście tak. Powinna być to dieta oparta na zasadach zdrowego żywienia, z wykorzystaniem produktów o niskim indeksie glikemicznym ...