Nasi eksperci Powrót

Wojda

mgr inż. Barbara Wojda

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Audytor wewnętrzny systemów zarządzania jakością HACCP i ISO 9001-2000.

Dietetyk w Zakładzie Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii w Instytucie Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Współliderka części projektu „Zachowaj równowagę” dotyczącego zwalczania nadwagi i otyłości w Polsce realizowanego w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy.

Specjalistka z zakresu wdrażania i oceny systemu HACCP w zakładach  żywienia zbiorowego.

Współorganizatorka konferencji i imprez promujących prawidłowe nawyki żywieniowe i zdrowy styl życia. Współautorka publikacji dotyczących pobrania substancji dodatkowych z dietą oraz racjonalnego żywienia. Zajmuje się poradnictwem dietetycznym dzieci, młodzieży i osób dorosłych.

 

Artykuły autorstwa eksperta:

Grillowanie – zalecane techniki i sprzęt

Grillowanie – zalecane techniki i sprzęt

mgr inż. Barbara Wojda
Przygotowanie potraw na grillu jest łatwe, ale czy do końca zdajemy sobie sprawę, jak to powinniśmy robić? Jaki wybrać sprzęt: czy grill tradycyjny na węgiel drzewny czy może elektryczny albo gazowy? Czy warto używać tacek czy ...
Ile pobieramy dodatków z żywnością i czy te ilości są kontrolowane?

Ile pobieramy dodatków z żywnością i czy te ilości są kontrolowane?

mgr inż. Barbara Wojda
Z pewnością każdy z nas zadał sobie choć raz pytanie: czy dodatki do żywności, często kojarzone z oznakowaniem literą „E” na etykietach są bezpieczne dla zdrowia i czy te związki są poddawane kontroli? Odpowiedź ...
Jak w święta nie przytyć, czyli… odchudzone Śniadanie Wielkanocne

Jak w święta nie przytyć, czyli… odchudzone Śniadanie Wielkanocne

mgr inż. Barbara Wojda
Czy w święta musimy się obawiać, że przytyjemy? Oczywiście, że nie. Dlatego zachęcamy do skorzystania z podpowiedzi NCEŻ, co przygotować na wielkanocny stół, aby było smacznie i zdrowo.
Warzywa kapustne i sulforafan przeciwko rakowi

Warzywa kapustne i sulforafan przeciwko rakowi

mgr inż. Barbara Wojda mgr inż. Iwona Sajór
Jednym z wiodących kierunków badań naukowych jest obecnie wpływ żywności i zawartych w niej składników na częstość występowania chorób nowotworowych. Wiele uwagi poświęcono grupie warzyw z rodziny krzyżowych, do których ...
Jajka – cenny składnik diety dziecka

Jajka – cenny składnik diety dziecka

mgr inż. Zofia Chwojnowska mgr inż. Barbara Wojda
Jajka powinny zajmować szczególne miejsce w diecie dzieci ze względu na swój cenny skład: pełnowartościowe białko, cholinę, witaminy: B6, B12, A, D, E, foliany, żelazo, cynk, fosfor, jod oraz karotenoidy jak zeaksantyna, luteina ...
Warzywa da się lubić

Warzywa da się lubić

mgr inż. Barbara Wojda
Nie tylko wegetarianie czy weganie jedzą warzywa, i choć ich obecność sprowadza się zwykle do plasterków pomidora lub ogórka na kanapce i surówki na obiad, warto, by były w każdym posiłku. Dzięki swej różnorodności, warzywa, ...
Napoje w diecie młodzieży – co warto o nich wiedzieć?

Napoje w diecie młodzieży – co warto o nich wiedzieć?

mgr inż. Barbara Wojda
Słodkie napoje, obok słonych przekąsek, są powszechnie obecne w diecie młodzieży. Ważne jest, aby produkty te nie były podstawą żywienia. Jeśli nie można z nich zrezygnować całkowicie, to starać się wybierać ...
Produkty spożywcze zalecane i niewskazane dla osób z zaparciami

Produkty spożywcze zalecane i niewskazane dla osób z zaparciami

mgr inż. Barbara Wojda
Tabela produktów spożywczych zalecanych i niewskazanych dla osób z zaparciami.
Gazy jelitowe

Gazy jelitowe

mgr inż. Barbara Wojda
Gazy, ucisk w brzuchu, odbijania... Takie dolegliwości najczęściej mogą wskazywać na nadmiar niektórych pokarmów i... pośpiech przy jedzeniu. Mogą też być związane z chorobą, którą da się leczyć. Nie warto znosić tych ...
Produkty spożywcze zalecane lub niewskazane dla osób z nadmiarem gazów jelitowych

Produkty spożywcze zalecane lub niewskazane dla osób z nadmiarem gazów jelitowych

mgr inż. Barbara Wojda
Co jeść a czego unikać gdy doskwiera Ci nadmiar gazów?
Zaparcia

Zaparcia

mgr inż. Barbara Wojda
To zmiany cywilizacyjne doprowadziły do coraz częstszego występowania tego problemu. Duża ilość pracy, siedzący tryb życia, nieregularne posiłki spożywane w pośpiechu – to wszystko przyczynia się do faktu, że coraz ...