Nasi eksperci Powrót

Taraszewska

mgr inż. Anna Taraszewska

Wieloletni pracownik Instytutu Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, współrealizator zadań w programach zwalczania nadwagi i otyłości i promowania nawyków prozdrowotnych POL-HEALTH i „Zachowaj równowagę”. Członek zespołu badawczego prowadzącego ocenę unijnego programu „Owoce i warzywa w szkole”. Wykładowca w kształceniu podyplomowym, prowadzi wykłady i warsztaty popularyzujące zasady prawidłowego żywienia wśród dzieci, młodzieży i ich rodziców. Ma otwarty przewód doktorski dotyczący wpływu żywienia i stylu życia na rozwój choroby refluksowej przełyku.

Autorka i współautorka publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób niezakaźnych oraz prawidłowego żywienia i stanu odżywienia populacji dzieci i młodzieży.

Jej motto brzmi: Wiedza bez zaangażowania jest pusta, zaangażowanie bez wiedzy jest ślepe. (B.B. Jensen).

Artykuły autorstwa eksperta:

(Nie)słodki odwyk - jak odzwyczaić się od słodkiego smaku?

(Nie)słodki odwyk - jak odzwyczaić się od słodkiego smaku?

mgr inż. Anna Taraszewska
Któż nie lubi słodyczy? Wszystkich nas w mniejszym lub większym stopniu pociąga słodki smak. Nic dziwnego, przecież już od urodzenia wykazujemy wysoką akceptację tego właśnie smaku, i to w przeciwieństwie do innych bodźców ...
Mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
Produkty z tej grupy są źródłem pełnowartościowego białka – bardzo ważnego składnika dla rosnącego młodego organizmu. Białko mięsa, ryb i jaj charakteryzuje się szczególne dużą wartością odżywczą. Białko stanowi ...
Regularne spożywanie posiłków – ważny element żywienia dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki.

Regularne spożywanie posiłków – ważny element żywienia dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki.

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
Dzieci i młodzież powinny jeść posiłki o stałych porach dnia. Zapewnia to lepszy metabolizm i optymalne wykorzystanie składników odżywczych. Regularne żywienie sprzyja prawidłowej sprawności umysłowej ...
Sól w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Sól w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
Spożycie sodu (sól jest jednym z największych źródeł tego składnika w diecie) w Polsce przekracza zalecane normy. Konsekwencją nadmiernego spożycia sodu może być nadciśnienie tętnicze, a także zwiększone ryzyko wystąpienia ...
Mleko i jego przetwory w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Mleko i jego przetwory w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
Mleko i jego przetwory stanowią bardzo ważną grupę produktów w codziennym żywieniu dzieci i młodzieży. Zawierają one duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia - składnika budulcowego kości i zębów. Zawierają również ...
Codzienna aktywność fizyczna w szkole i poza szkołą

Codzienna aktywność fizyczna w szkole i poza szkołą

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
Ruch jest niezbędnym elementem zdrowego stylu życia, potrzebnym każdemu, niezależnie od wieku. Optymalna aktywność fizyczna w młodym wieku zapewnia prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy, prawidłową postawę ciała oraz dobry ...
Produkty zbożowe w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Produkty zbożowe w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
W przeszłości produkty zbożowe stanowiły podstawę piramidy żywieniowej. Obecnie ustąpiły miejsca warzywom i owocom, co nie znaczy, że nasze dzieci powinny jeść ich mniej. Przeciwnie, produkty te są dobrym źródłem energii i ...
Warzywa i owoce w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

Warzywa i owoce w żywieniu dzieci i młodzieży. Praktyczne wskazówki

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz mgr inż. Anna Taraszewska dr inż. Katarzyna Wolnicka
Warzywa i owoce powinny być stałym składnikiem codziennej diety dziecka. Produkty te stanowią główne źródło witamin, składników mineralnych, błonnika oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Najkorzystniej spożywać je na surowo ...
Kiedy najlepiej spożywać owoce?

Kiedy najlepiej spożywać owoce?

mgr inż. Anna Taraszewska
Wszyscy wiemy, że owoce i warzywa są bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety – nie bez powodu znajdują się w podstawie aktualnej Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Zgodnie z zaleceniami Światowej ...
Niepokojący raport NIK o żywieniu w szkołach

Niepokojący raport NIK o żywieniu w szkołach

mgr inż. Anna Taraszewska mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
19 września 2017 r. Najwyższa Izba Kontroli opublikowała raport dotyczący skontrolowanych w roku szkolnym 2015/2016 placówek edukacyjnych. Wynika z niego, że odsetek dzieci z nieprawidłową masą ciała (łącznie traktowana ...
Kilka słów o przekąszaniu

Kilka słów o przekąszaniu

mgr inż. Anna Taraszewska
Jednym z częstych i niestety zazwyczaj niekorzystnych nawyków w codziennym życiu naszym i naszych dzieci jest pojadanie między posiłkami. Pojadanie polega na spożywaniu żywności między posiłkami głównymi, czyli śniadaniem, ...
Pełne ziarno – pełne zdrowie

Pełne ziarno – pełne zdrowie

mgr inż. Anna Taraszewska
Dietetycy zalecają, żebyśmy spożywali produkty zbożowe kilka razy dziennie, co w praktyce oznacza, że w każdym posiłku powinien znaleźć się jakiś produkt zbożowy.
Powrót do źródła, czyli kilka słów o wodzie

Powrót do źródła, czyli kilka słów o wodzie

mgr inż. Anna Taraszewska
Woda to jeden z podstawowych składników pokarmowych zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Dlaczego? Jest bowiem prawie idealnym rozpuszczalnikiem i tworzy środowisko dla wszystkich procesów życiowych jakie przebiegają w ...
Kasza – dobra nasza

Kasza – dobra nasza

mgr inż. Anna Taraszewska
Dietetycy zalecają, by każdy z nas 5-6 razy dziennie spożywał różne produkty zbożowe. Oznacza to, że praktycznie w każdym posiłku powinien znaleźć się jakiś produkt zbożowy. Grupa produktów zbożowych jest bardzo ...
Błonnik – cudowny regulator

Błonnik – cudowny regulator

mgr inż. Anna Taraszewska
Błonnik pokarmowy jest tym składnikiem naszej diety, który przez lata uważany był za substancję zbędną i obojętną dla zdrowia, mimo że już Hipokrates – ojciec medycyny – twierdził, że pieczywo razowe, będące ...
Kolorowe zdrowie, czyli warzywa i owoce

Kolorowe zdrowie, czyli warzywa i owoce

mgr inż. Anna Taraszewska
Warzywa i owoce to niezwykle istotna grupa produktów w naszej codziennej diecie. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia wskazane jest zjadanie minimum 400 g owoców i warzyw dziennie (bez ziemniaków i innych bulw ...
Sklepiki szkolne a kształtowanie nawyków żywieniowych uczniów

Sklepiki szkolne a kształtowanie nawyków żywieniowych uczniów

dr inż. Katarzyna Wolnicka mgr inż. Anna Taraszewska
Każdy uczeń ma prawo do spożycia w szkole co najmniej jednego pełnowartościowego posiłku – obiadu lub drugiego śniadania, szkoła zaś powinna stworzyć warunki do wydawania takich posiłków. W wielu placówkach nie ma jednak ...
Kilka słów o ilości i dzieleniu posiłków w przedszkolu

Kilka słów o ilości i dzieleniu posiłków w przedszkolu

mgr inż. Anna Taraszewska
Właściwie zaplanowane wyżywienie przedszkolne pokrywa 75% zapotrzebowania dziecka na energię i składniki odżywcze.
Jak wyglądają zdrowe sklepiki szkolne?

Jak wyglądają zdrowe sklepiki szkolne?

mgr inż. Anna Taraszewska
Nasze dzieci spędzają w szkole co najmniej kilka godzin i kilka następnych, jeśli uwzględnić czas dojazdu do szkoły, powrotu z niej lub udział w szkolnych zajęciach pozalekcyjnych. Gdy Twoje dziecko nie zabrało z domu drugiego ...
Podstawowe zasady zdrowego żywienia

Podstawowe zasady zdrowego żywienia

mgr inż. Anna Taraszewska
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego dobrego stanu zdrowia. Ma ono ogromne znaczenie zwłaszcza w przypadku dzieci i młodzieży.
W strączkowych siła!

W strączkowych siła!

mgr inż. Anna Taraszewska
Potrawy z nasion roślin strączkowych, jak fasola, soja, bób, soczewica, są dobrym źródłem białka i stanowią cenny składnik diety. Dlatego wprowadź je do diety swojego dziecka.  
Mleko i przetwory mleczne w diecie dziecka

Mleko i przetwory mleczne w diecie dziecka

mgr inż. Anna Taraszewska mgr inż. Paulina Gąsiewska
Spożywanie mleka i przetworów mlecznych ze względu na ich skład odgrywa ważną rolę w zachowaniu pełnego zdrowia oraz utrzymaniu dobrej kondycji Twojego dziecka. Bogactwo ukryte w mleku to…  
Podstawowe zasady zdrowego żywienia

Podstawowe zasady zdrowego żywienia

mgr inż. Anna Taraszewska
Oto 10 zasad zdrowego żywienia. Jeśli będziemy odżywiać się zgodnie z nimi i dodamy codzienną aktywność fizyczną, mamy szansę na długie życie w zdrowiu i dobrej kondycji.
Jak jeść w chorobie wrzodowej?

Jak jeść w chorobie wrzodowej?

mgr inż. Anna Taraszewska
Łatwo strawne, małe i częste posiłki poprawią komfort życia osoby cierpiącej na chorobę wrzodową. Dieta nie ma tu aż tak terapeutycznego znaczenia, ograniczenie jednak pewnych produktów i spora częstotliwość spożywanych ...
Potrawy i produkty zalecane oraz niewskazane w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego

Potrawy i produkty zalecane oraz niewskazane w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego

mgr inż. Anna Taraszewska
Tabela potraw i produktów zalecanych oraz niewskazanych w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
Produkty i potrawy zalecane oraz niewskazane w żywieniu osób z chorobą refluksową przełyku

Produkty i potrawy zalecane oraz niewskazane w żywieniu osób z chorobą refluksową przełyku

mgr inż. Anna Taraszewska
Pamiętaj! Reakcja organizmu na określone pokarmy jest cechą indywidualną. Produkty „niewskazane” powinny być ograniczane co nie oznacza, że w ogóle nie można ich spożywać.
Zgagi można się pozbyć

Zgagi można się pozbyć

mgr inż. Anna Taraszewska
Zgaga, kwaśne odbijania, dyskomfort w nadbrzuszu – to niektóre z objawów choroby refluksowej przełyku. W łagodzeniu tych dolegliwości pomoże lekkostrawna dieta, regularne i niewielkie posiłki oraz rezygnacja z niektórych ...