Nasi eksperci Powrót

Cichocka

mgr inż. Aleksandra Cichocka

Dietetyk w Zakładzie Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych w Instytucie Żywności i Żywienia.

Absolwentka Akademii Rolniczej w Warszawie (obecnie: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego), wykładowca w kształceniu podyplomowym. Prowadzi wykłady, szkolenia i warsztaty między innymi dla lekarzy, dietetyków, pielęgniarek. Popularyzuje wiedzę o tym, jak zdrowe żywienie wpływa na poprawę zdrowia i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób żywieniowozależnych.

Autorka lub współautorka wielu publikacji naukowych i popularnonaukowych. W licznych materiałach edukacyjnych dla pacjentów w prosty sposób wyjaśnia zasady żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych. 

Artykuły autorstwa eksperta:

06/2018, Kuchnia: Bez laktozy

06/2018, Kuchnia: Bez laktozy

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Wiele osób po spożyciu mleka czy nabiału ma różnego rodzaju dolegliwości. Czy mimo to powinny one jeść produkty mleczne? Do wypowiedzi przy artykule redakcja czasopisma Kuchnia poprosiła mgr Aleksandrą Cichocką z Instytutu ...
13.06.2018, Rzeczpospolita: Najzdrowsza dieta na świecie

13.06.2018, Rzeczpospolita: Najzdrowsza dieta na świecie

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Rzeczpospolita: O diecie DASH zrobiło się ostatnio głośno. Przeżywa swój renesans? O diecie DASH, która pomaga obniżyć ciśnienie, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, a także pozwala schudnąć – opowiada ...
19.06.2018 r, www.doz.pl: Jak schudnąć po czterdziestce?

19.06.2018 r, www.doz.pl: Jak schudnąć po czterdziestce?

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Nie ma co się czarować: schudnąć po 40. roku życia jest dużo trudniej niż wcześniej. Dlaczego tak się dzieje i co można z tym zrobić? Wyjaśnia mgr Aleksandra Cichocka, dietetyk, ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej ...
29.04.2018, Radio TOK FM:

29.04.2018, Radio TOK FM: "Superfoods" z polskiego podwórka

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Gościem audycji Niedzielny obiad: "Superfoods" z polskiego podwórka była mgr Aleksandra Cichocka z Instytutu Żywności i Żywienia.
23.05.2018, Fakt: Dash - najzdrowsza dieta na świecie

23.05.2018, Fakt: Dash - najzdrowsza dieta na świecie

mgr inż. Aleksandra Cichocka
To nie jest kolejna modna dieta obiecująca szybcie schudnięcie. DASH to sposób odżywiania, uznany za najlepszy dla zdrowia przez światowe grono ekspertów w dziedzinie żywienia... Do rozmowy zaproszono mgr Aleksandrę Cichocką z ...
12.03.2018, wyborcza.pl: DASH. Najzdrowsza dieta na świecie

12.03.2018, wyborcza.pl: DASH. Najzdrowsza dieta na świecie

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Dieta DASH jest zdrowa, a jednocześnie smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu, oparta na łatwo dostępnych produktach i nieskomplikowanych przepisach kulinarnych. Daje korzyści zdrowotne już po dwóch tygodniach. Z mgr inż. ...
8.03.2018, Gazeta Wyborcza: Dieta DASH

8.03.2018, Gazeta Wyborcza: Dieta DASH

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Dieta DASH jest zdrowa, a jednocześnie smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu, oparta na łatwo dostępnych produktach i nieskomplikowanych przepisach kulinarnych. Daje korzyści zdrowotne już po dwóch tygodniach. Z mgr inż. ...
Dla nastolatek na szczupłą sylwetkę – dieta DASH

Dla nastolatek na szczupłą sylwetkę – dieta DASH

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Już wiadomo, co jest dużą szansą dla nastolatek dla zachowania szczupłej sylwetki i uniknięcia nadwagi, a nawet otyłości bez stosowania głodówek, skomplikowanych i wymyślnych diet. Chcąc pomóc nastolatkom w zachowaniu zdrowia, ...
Dieta długowieczności z Okinawy

Dieta długowieczności z Okinawy

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Krajem, w którym ludzie żyją najdłużej na świecie jest Japonia. Badania naukowe wykazały, że długowieczność Japończycy zawdzięczają przede wszystkim swojej specyficznej diecie i stylowi życia. Szczególnie jest to widoczne ...
Dieta DASH – gwiazda wśród diet

Dieta DASH – gwiazda wśród diet

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Dietę DASH można nazwać „gwiazdą” wśród diet, ponieważ już od 7 lat zajmuje pierwsze miejsce jako najzdrowsza dieta, w rankingu przygotowanym przez wybitnych ekspertów z całego świata z dziedziny medycyny i dietetyki....
Ile węglowodanów w diecie osób z cukrzycą typu 2?

Ile węglowodanów w diecie osób z cukrzycą typu 2?

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Jednym z najczęściej występujących problemów zdrowotnych Polaków są zaburzenia gospodarki węglowodanowej, co wynika w głównej mierze z ciągle postępującej epidemii nadwagi i otyłości. Składnikiem żywności, który w ...
Dieta w przebiegu insulinooporności i zespołu metabolicznego

Dieta w przebiegu insulinooporności i zespołu metabolicznego

mgr inż. Aleksandra Cichocka
​Insulinooporność wraz z otyłością (zwłaszcza brzuszną) oraz nasilonym ogólnoustrojowym stanem zapalnym odgrywa kluczową rolę w rozwoju tzw. zespołu metabolicznego (ZM). Celem leczenia ZM i związanej z nim insulinooporności ...
Insulinooporność a zespół metaboliczny – charakterystyka i diagnostyka

Insulinooporność a zespół metaboliczny – charakterystyka i diagnostyka

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Insulinę można nazwać hormonem życia, jest bowiem niezbędna do wielu czynności życiowych naszego organizmu. Skoro jest nam tak bardzo potrzebna, dlaczego u niektórych osób pojawia się insulinooporność? W jakim stopniu ...
Krótka historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością – cz. II

Krótka historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością – cz. II

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością jest stosunkowo krótka - toczy się w niedalekiej przeszłości i w naszych czasach. W pierwszej części artykułu opisaliśmy, w jaki sposób badacze ...
Krótka historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością

Krótka historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Historia odkrywania związku zaburzeń metabolicznych z insulinoopornością jest stosunkowo krótka - toczy się w niedalekiej przeszłości i w naszych czasach. Polscy naukowcy mają istotny wkład w rozwój wiedzy dotyczącej tego ...
Jak chronić oczy przed zaćmą?

Jak chronić oczy przed zaćmą?

dr Małgorzata Stroniawska-Woźniak mgr inż. Aleksandra Cichocka
Produkty bogate w antyoksydanty i flawonoidy to przede wszystkim warzywa i owoce, a także tłuszcze roślinne i z ryb zalecane są osobom zagrożonym zaćmą lub tym, które już mają to schorzenie. Zalet takiej diety jest sporo: chroni ...
Dieta a zwyrodnienie plamki żółtej (AMD)

Dieta a zwyrodnienie plamki żółtej (AMD)

mgr inż. Aleksandra Cichocka
Karotenoidy to substancje, które mają kluczowe znaczenie w opóźnieniu rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanej z wiekiem (AMD). Najczęściej nie trzeba łykać ich w tabletkach - wystarczy jeść produkty, które je zawierają ...
Co jeść, by chronić się przed jaskrą?

Co jeść, by chronić się przed jaskrą?

dr Małgorzata Stroniawska-Woźniak mgr inż. Aleksandra Cichocka
W profilaktyce jaskry ważna jest dieta, natomiast w leczeniu ma ona znaczenie uzupełniające. W diecie ważną rolę pełnią witaminy oraz kwasy omega-3 i omega-6, czyli przede wszystkim: warzywa, owoce, ryby i tłuszcze roślinne.