Nasi eksperci Powrót

Ehmke vel Emczyńska-Seliga

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka (studia magisterskie) oraz studiów doktoranckich na Wydziale Nauki o Zdrowiu WUM. Dietetyk w Klinice Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych oraz Poradni Chorób Metabolicznych Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie. Specjalista w zakresie dietetyki pediatrycznej i wrodzonych wad metabolizmu po wielu polskich i zagranicznych szkoleniach z tego zakresu. W pracy zajmuje się głównie dietami niskobiałkowymi, bardzo niskobiałkowymi, bardzo niskotłuszczowymi, bogatobiałkowymi z ograniczeniem węglowodanów oraz bogatotłuszczowymi (ketogennymi).

Wieloletni członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz Polskiego Towarzystwa Wrodzonych Wad Metabolizmu. Członek zespołu redakcyjnego czasopisma „Współczesna Dietetyka”, wykładowca na warszawskich uczelniach. Autor publikacji naukowych, prelegent na konferencjach naukowych, wykładowca na warsztatach i szkoleniach przeznaczonych dla dietetyków, lekarzy, pielęgniarek, neurologoepedów i studentów. Opiekun praktyk i staży studenckich.

Prywatnie amator kulinarnych podróży i nietypowych rozwiązań żywieniowych.

Artykuły autorstwa eksperta:

Hiperamonemie – niebezpieczny amoniak

Hiperamonemie – niebezpieczny amoniak

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Hiperamonemie to grupa chorób, w których stężenie amoniaku we krwi przekracza normę, co stanowi duże zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Wynikają z zaburzeń cyklu mocznikowego. Cykl mocznikowy (inaczej Krebsa lub ornitynowy) ...
BLW, jako uzupełnienie procesu nauki karmienia w 1. roku życia dziecka

BLW, jako uzupełnienie procesu nauki karmienia w 1. roku życia dziecka

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
W aktualnym schemacie żywienia niemowląt (2014) podkreśla się zasadę, że w czasie rozszerzania diety u dziecka rodzic lub opiekun decydują o tym, kiedy dziecko zje, co to będzie i jak będzie podane, dziecko zaś decyduje o tym czy ...
Leczenie żywieniowe dzieci

Leczenie żywieniowe dzieci

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Leczenie żywieniowe to metoda medycznego żywienia (wspomagania żywienia) osób, które mają utrudnioną możliwość dostarczenia swojemu organizmowi optymalnego zapotrzebowania na składniki odżywcze – białko, tłuszcz, ...
Dieta kobiety ciężarnej w świetle zaleceń międzynarodowych

Dieta kobiety ciężarnej w świetle zaleceń międzynarodowych

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
O diecie kobiet ciężarnych powstało wiele artykułów, a informacje, które są przekazywane bywają niekiedy sprzeczne. Co jeść i pić, a czego unikać, co jest dobrym postępowaniem, a co zbędnym czy nawet szkodliwym – na te ...
Co może jeść kobieta karmiąca? Wszystko!

Co może jeść kobieta karmiąca? Wszystko!

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Na pytanie co może jeść kobieta karmiąca, można otrzymać wiele odpowiedzi. Wiele z nich jest mitami, wiele odpowiada najnowszej wiedzy, ale które są tymi właściwymi? Na pewno wiadomo, że karmić piersią warto, a kobiety powinny ...
Suplementacja kwasem foliowym w ciąży i okresie jej planowania

Suplementacja kwasem foliowym w ciąży i okresie jej planowania

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Kwas foliowy jest jedną z witamin z grupy B, dokładnie witaminą B9. W naturalnej formie występuje pod postacią folianów. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie i nie kumuluje się w organizmie, dlatego powinna być regularnie ...
Banki Mleka Kobiecego

Banki Mleka Kobiecego

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Mleko kobiece jest bardzo cennym pokarmem dla niemowląt. Dostarcza łatwostrawnego tłuszczu, białek o różnych funkcjach, zarówno budulcowych, jak i stymulujących odporność organizmu, a także dobrze przyswajalnych węglowodanów, ...
Acydurie organiczne – grupa chorób rzadkich leczona dietetycznie

Acydurie organiczne – grupa chorób rzadkich leczona dietetycznie

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Acydurie organiczne to złożona grupa chorób rzadkich należących do wrodzonych wad metabolizmu. Można wymienić wśród nich acydurię propionową (PA), metylomalonową (MMA), izowalerianową (IVA) czy glutarową typu I (GA1). ...
Żywienie dzieci w wieku 1-3 lat

Żywienie dzieci w wieku 1-3 lat

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Rozszerzanie diety niemowlęcia zgodnie ze schematem żywienia niemowląt, czyli wprowadzanie do jadłospisu różnych produktów oraz zmiana ich konsystencji, ułatwia płynne przejście w 1. roku życia do diety tzw. stołu rodzinnego. ...
Problem zaparć u dzieci

Problem zaparć u dzieci

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Zaparcie stolca może stanowić dolegliwość samą w sobie, ale może też wskazywać na poważną chorobę czy zaburzenie. W przypadku jego przewlekłego występowania należałoby sprawdzić i wykluczyć część chorób, w tym alergie ...
Postępowanie w ostrej biegunce u małych dzieci

Postępowanie w ostrej biegunce u małych dzieci

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
W przypadku wystąpienia biegunki zmienia się konsystencja stolca na luźną lub płynną, często również zwiększa się częstość wypróżniania powyżej 3 razy na dobę. Z reguły trwa krócej niż 1 tydzień, a maksymalnie 2 ...
Nawet dzieci mogą być na diecie wegetariańskiej

Nawet dzieci mogą być na diecie wegetariańskiej

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Dieta wegetariańska może mieć różne oblicze – może ograniczać spożycie wszystkich produktów odzwierzęcych (mięsa, ryb, owoców morza, jaj, produktów mlecznych, miodu) i wtedy nazywa się wegańską, może dopuszczać ...
Wprowadzanie glutenu do diety niemowląt

Wprowadzanie glutenu do diety niemowląt

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Według aktualnego schematu żywienia niemowląt (2014) dietę niemowląt można zacząć rozszerzać, czyli wprowadzać produkty inne niż mleko, po 4 miesiącu, najlepiej między 17, a 26 tygodniem życia. Najlepiej wprowadzać je ...
Nadmierna masa ciała w ciąży

Nadmierna masa ciała w ciąży

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Masa ciała kobiety ciężarnej jest ważnym wskaźnikiem położniczym. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar mogą zaburzać przebieg ciąży, rozwój dziecka i zdrowie kobiety. Wśród powikłań, które obserwuje się w przypadku ...
Zaburzenia betaoksydacji kwasów tłuszczowych, czyli dlaczego pacjenci nie mogą jeść tłuszczu

Zaburzenia betaoksydacji kwasów tłuszczowych, czyli dlaczego pacjenci nie mogą jeść tłuszczu

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Zaburzenia betaoksydacji kwasów tłuszczowych, czyli rozkładu i w konsekwencji wykorzystania tłuszczu w organizmie, tworzą grupę chorób rzadkich należących do wrodzonych wad metabolizmu. Mowa przede wszystkim o dwóch chorobach, w ...
Fenyloketonuria – rzadka choć częsta wada metabolizmu

Fenyloketonuria – rzadka choć częsta wada metabolizmu

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Fenyloketonuria (z ang. Phenylketonuria, PKU) jest wrodzoną wadą metabolizmu dotyczącą jednego z aminokwasów – fenyloalaniny (Phe). Spowodowana jest niedoborem enzymu – hydroksylazy fenyloalaninowej (PAH), co prowadzi do ...
Glikogenozy - rzadkie choroby metaboliczne

Glikogenozy - rzadkie choroby metaboliczne

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Glikogenozy, czyli choroby spichrzeniowe glikogenu (GSD) to grupa chorób rzadkich należących do wrodzonych wad metabolizmu. Aby zapobiegać powikłaniom i zapewnić prawidłowy rozwój pacjentów stosuje się leczenie dietetyczne.
Rozszerzanie diety niemowląt

Rozszerzanie diety niemowląt

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Schematy żywienia zdrowych niemowląt powstały z myślą o rodzicach i opiekunach małych dzieci, aby ułatwić im prawidłowe wprowadzanie produktów uzupełniających do „mlecznej” diety swoich pociech.
Witamina D od pierwszych dni życia

Witamina D od pierwszych dni życia

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Witamina D występuje pod postacią dobrze przyswajalnej witaminy D3 (cholekarcyferol pochodzenia zwierzęcego) lub D2 (ergokalcyferol ze źródeł roślinnych). Witamina D jest ważna dla komórek naszego organizmu znajdujących się w ...
Dlaczego ogranicza się w diecie dzieci podaż kwasów tłuszczowych nasyconych i izomerów typu trans?

Dlaczego ogranicza się w diecie dzieci podaż kwasów tłuszczowych nasyconych i izomerów typu trans?

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Tłuszcz w diecie dzieci powinien stanowić nawet 35-40% jej energetyczności. To więcej niż u dorosłych. Biorąc pod uwagę fakt, że mózg składa się w dużej mierze z tłuszczu (w 50-60% swojej masy), a tłuszcz uczestniczy w ...
Kształtowanie preferencji smakowych dzieci jako praktyka prozdrowotna

Kształtowanie preferencji smakowych dzieci jako praktyka prozdrowotna

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Smak jest jednym ze zmysłów, dzięki którym człowiek „uczy się” otoczenia. Receptory smakowe na języku rozpoznają m.in. smak słodki, słony, kwaśny i gorzki. Dzieci odkrywają smaki już w życiu płodowym, kiedy ...
Aminoacidopatie – choroby metaboliczne jeszcze rzadsze niż fenyloketonuria

Aminoacidopatie – choroby metaboliczne jeszcze rzadsze niż fenyloketonuria

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Aminoacidopatie to choroby rzadkie, w których organizm ma trudności z rozkładem i wykorzystaniem wybranych aminokwasów, czyli cząsteczek budujących białko. Problem jest o tyle poważny, że prawie wszystkie produkty, które jemy, ...
Dieta ketogenna w leczeniu padaczki lekoopornej i wrodzonych wad metabolizmu - wskazanie lekarskie

Dieta ketogenna w leczeniu padaczki lekoopornej i wrodzonych wad metabolizmu - wskazanie lekarskie

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Dieta ketogenna to potwierdzona wieloma badaniami naukowymi metoda leczenia pacjentów z padaczką lekooporną lub wybranymi wrodzonymi wadami metabolizmu (deficytem dehydrogenazy pirogronianu – PDHD i deficytem transportera glukozy ...
Test suchej kropli krwi

Test suchej kropli krwi

mgr Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Wrodzone wady metabolizmu to choroby rzadkie, uwarunkowane genetycznie. W Polsce rodzi się rocznie około 400 dzieci z takimi wadami. Nieleczone często mają ciężki przebieg, prowadzą do ograniczenia umysłowego i/lub fizycznego o ...