Nasi eksperci Powrót

Wolańska-Buzalska

mgr Diana Wolańska-Buzalska

redaktor prowadząca portal Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej www.ncezpl, dietetyk Poradni Chorób Metabolicznych w Instytucie Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku dietetyka; specjalista dietoterapii nadwagi, otyłości i chorób niezakaźnych.

Kierownik projektu badawczego „Wpływ czynników żywieniowych i stylu życia na gęstość mineralną kości” , koordynator merytoryczny ogólnopolskiej kampanii edukacji żywieniowej dzieci  „Zielona kraina”, kampanii edukacji żywieniowej dla rodzin „Rodzinna AKCJA ZDROWA rywalizacja” (premiera czerwiec 2019), projektów naukowo-badawczych realizowanych przez IŻŻ, m.in. Narodowy Program Zapobiegania Otyłości POL-HEALTH 2007-2011, Projektu „Zachowaj równowagę” Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy.

Czynna dietetyczka prowadząca poradnictwo indywidualne i grupowe z zamiłowania zainteresowana dietoterapią chorób żywieniowozależnych oraz prawem żywnościowych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i suplementów diety. Autorka tekstów popularnonaukowych, naukowych, prelegentka branżowych warsztatów i konferencji, Wykładowca i opiekun praktyk zawodowych studentów kierunku dietetyka

Artykuły autorstwa eksperta:

Jak przechowywać pokarm kobiecy odciągnięty na potrzeby własnego dziecka?

Jak przechowywać pokarm kobiecy odciągnięty na potrzeby własnego dziecka?

Zawsze w odpowiedniej temperaturze, gotowe do spożycia… Mleko kobiece to naturalny i najważniejszy pokarm dla niemowlęcia. Zdarzają się jednak sytuacje, gdy mleko matki wymaga przechowania. Jak długo można je przechowywać, w ...
Czy słodycze mogą być zdrowe?

Czy słodycze mogą być zdrowe?

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Słodycze raw – surowe, bez pieczenia i łatwe w przygotowaniu są doskonałym zamiennikiem tradycyjnych słodyczy czy ciast. Słodkości te oparte na naturalnych produktach, bez dodatku cukru to doskonała alternatywa dla ...
Przewodnik smakosza: „Zdrowa żywność” - batony zbożowe

Przewodnik smakosza: „Zdrowa żywność” - batony zbożowe

Przewodnik smakosza - jak wybrać dobry produkt?: „Zdrowa żywność” - batony zbożowe - mgr inż. Diana Wolańska-Buzalska
 Przewodnik smakosza: Ryż, makaron, kasza

Przewodnik smakosza: Ryż, makaron, kasza

 Przewodnik smakosza - Jak wybrać dobry produkt?: Ryż, makaron, kasza - mgr inż. Diana Wolańska-Buzalska
Fakty i Mity: Czy warto kupować ekożywność?

Fakty i Mity: Czy warto kupować ekożywność?

  FAKTY I MITY: Czy warto kupować ekożywność ? - mgr inż. Diana Wolańska-Buzalska
Czy można jeść po 18-tej?

Czy można jeść po 18-tej?

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Czy według zaleceń żywieniowych jest ustalona pora, o której powinien zostać spożyty ostatni posiłek w ciągu dnia? Czy nasz organizm po określonej godzinie przestaje funkcjonować? Na oba pytanie odpowiedź brzmi – nie!
Zdrowe zasady dla zdrowych kości

Zdrowe zasady dla zdrowych kości

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Czy wiesz, że szczytowa masa kostna budowana jest do 30 roku życia? W kolejnych dekadach życia czynniki żywieniowe i stylu życia mają kluczowe znaczenia dla utrzymania tej szczytowej masy kostnej lub jej fizjologicznego spadku. Zatem ...
Zdrowe żywienie a praca zawodowa

Zdrowe żywienie a praca zawodowa

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Czy prawidłowe żywienie jest możliwe w dzisiejszym pędzie zawodowym? Otóż TAK. To kwestia dobrej organizacji, planowania posiłków i świadomości żywieniowej.
Brzuch pod kontrolą – bez wzdęć

Brzuch pod kontrolą – bez wzdęć

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Lekkie, zwiewne ubrania podczas lata uwidaczniają każde niedoskonałości sylwetki, a zwłaszcza oponkę na brzuchu. Nie tylko nadmiar tkanki tłuszczowej, ale również wzdęcia mogą być przyczyną widocznego brzucha, nawet u osoby o ...
Przed wakacjami – co warto wiedzieć?

Przed wakacjami – co warto wiedzieć?

mgr Klaudia Wiśniewska mgr inż. Paula Nagel mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska mgr Diana Wolańska-Buzalska
Lato to czas wyjazdów i wylotów na wczasy, samochodowych wypraw, autokarowych wycieczek oraz pieszych wędrówek. Często więc wychodzimy z domu suto zaopatrzeni w prowiant na długie godziny, a może i dni. Zresztą, nawet idąc na ...
Kurze, przepiórcze a może strusie?

Kurze, przepiórcze a może strusie?

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Czy rozmiar jajka ma znaczenie? Choć jajka kurze, przepiórcze czy strusie znacznie różnią się rozmiarem, to ich właściwości żywieniowe są zbliżone.
Dieta w przebiegu grypy żołądkowo-jelitowej

Dieta w przebiegu grypy żołądkowo-jelitowej

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Dieta w grypie żołądkowo-jelitowej stanowi istotny element leczenia oraz szybkiego powrotu do zdrowia. Prawidłowe żywienie w tym okresie zapobiega powstawaniu niedoborów pokarmowych, skraca czas trwania choroby, zapobiega ...
Przeziębienie – jak dietą wspomóc leczenie?

Przeziębienie – jak dietą wspomóc leczenie?

mgr Diana Wolańska-Buzalska
W przebiegu przeziębienia, grypy czy w stanach obniżonej odporności polecana jest szczególnie dieta o zwiększonej zawartości składników korzystnie wpływających na pracę układu odpornościowego.
Jak nie pojadać słodyczy?

Jak nie pojadać słodyczy?

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Słodycze nie są grupą produktów zalecanych. Osoby, które chętnie pojadają słodycze, często zastanawiają się, jak ograniczyć ich konsumpcję. Sprawdzone sposoby to regularne posiłki, niegromadzenie słodyczy oraz zamiana ...
Pułapki dietetyczne podczas odchudzania

Pułapki dietetyczne podczas odchudzania

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Podjęcie świadomej decyzji o rozpoczęciu odchudzania to pierwszy krok do sukcesu. Żeby go osiągnąć, potrzeba jeszcze utrzymywania zaleceń i unikania tzw. pułapek dietetycznych. Zalicza się do nich jedzenie zbyt... małych porcji, ...
Zalecenia żywieniowe w nadczynności tarczycy

Zalecenia żywieniowe w nadczynności tarczycy

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Dieta w nadczynności tarczycy powinna być oparta na zasadach zdrowego żywienia. Jej celem jest zapobieganie wyniszczeniu organizmu, przy zbyt szybkiej utracie masy ciała, który towarzyszy chorobie.  
Jaka dieta w otyłości i cukrzycy typu 2?

Jaka dieta w otyłości i cukrzycy typu 2?

mgr Diana Wolańska-Buzalska
Czy dietę niskokaloryczną i zalecaną w cukrzycy można połączyć? Oczywiście tak. Powinna być to dieta oparta na zasadach zdrowego żywienia, z wykorzystaniem produktów o niskim indeksie glikemicznym ...