Nasi eksperci Powrót

mgr Diana Wolańska-Buzalska
redaktor prowadząca portal Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej www.ncezpl, dietetyk Poradni Chorób Metabolicznych w Instytucie Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego kierunku dietetyka; specjalista dietoterapii nadwagi, otyłości i chorób niezakaźnych.
Kierownik projektu badawczego „Wpływ czynników żywieniowych i stylu życia na gęstość mineralną kości” , koordynator merytoryczny ogólnopolskiej kampanii edukacji żywieniowej dzieci „Zielona kraina”, kampanii edukacji żywieniowej dla rodzin „Rodzinna AKCJA ZDROWA rywalizacja” (premiera czerwiec 2019), projektów naukowo-badawczych realizowanych przez IŻŻ, m.in. Narodowy Program Zapobiegania Otyłości POL-HEALTH 2007-2011, Projektu „Zachowaj równowagę” Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy.
Czynna dietetyczka prowadząca poradnictwo indywidualne i grupowe z zamiłowania zainteresowana dietoterapią chorób żywieniowozależnych oraz prawem żywnościowych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i suplementów diety. Autorka tekstów popularnonaukowych, naukowych, prelegentka branżowych warsztatów i konferencji, Wykładowca i opiekun praktyk zawodowych studentów kierunku dietetyka
Artykuły autorstwa eksperta:

Jak przechowywać pokarm kobiecy odciągnięty na potrzeby własnego dziecka?

Czy słodycze mogą być zdrowe?

Przewodnik smakosza: „Zdrowa żywność” - batony zbożowe

Przewodnik smakosza: Ryż, makaron, kasza

Fakty i Mity: Czy warto kupować ekożywność?

Czy można jeść po 18-tej?

Zdrowe zasady dla zdrowych kości

Zdrowe żywienie a praca zawodowa

Brzuch pod kontrolą – bez wzdęć

Przed wakacjami – co warto wiedzieć?

Kurze, przepiórcze a może strusie?

Dieta w przebiegu grypy żołądkowo-jelitowej

Przeziębienie – jak dietą wspomóc leczenie?

Jak nie pojadać słodyczy?

Pułapki dietetyczne podczas odchudzania

Zalecenia żywieniowe w nadczynności tarczycy
