Nasi eksperci Powrót

mgr Beata Jabłonowska-Lietz
Specjalista poradnictwa dietetycznego i psychodietetyki, pracownik Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej oraz Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki w Instytucie Żywności i Żywienia.
Autorka i współautorka publikacji w czasopismach naukowych oraz prac prezentowanych na konferencjach krajowych i międzynarodowych.
Współwykonawca projektów badawczych z zakresu nutrigenomiki, w tym opieka dietetyczna pacjentów z nadwagą i otyłością.
W ramach otwartego przewodu doktorskiego zajmuje się badaniem wpływu redukcji masy ciała na wybrane parametry biochemiczne i genetyczne wśród osób z otyłością.
Pasjonatka modelowania prozdrowotnych nawyków żywieniowych, zwłaszcza wśród dzieci.
Artykuły autorstwa eksperta:

Czy można łączyć pomidora z ogórkiem?
mgr Beata Jabłonowska-Lietz
Rosnąca świadomość konsumentów, zainteresowanie jakością produktów, znaczeniem dla zdrowia oraz biodostępnością składników odżywczych, spotyka się z wciąż szeroko rozpowszechnionymi mitami żywieniowymi. Wśród wielu ...

Neofobia żywieniowa - zaburzenie czy etap w rozwoju dziecka?
mgr Beata Jabłonowska-Lietz
Neofobia żywieniowa - definiowana jest jako lęk lub niechęć do próbowania nowej lub nieznanej żywności, ale także wyglądającej na nieznaną, ze względu na podanie jej w obcej dotychczas dla dziecka postaci.

Ruch - jak, ile i gdzie?
mgr Beata Jabłonowska-Lietz
mgr inż. Beata Dłużniewska
Ciało ludzkie w doskonały sposób przystosowane jest do ruchu. Aparat ruchowy, w który wyposażony jest nasz organizm, to współpracujący ze sobą układ kostny i mięśniowy adaptujący się do różnych poziomów aktywności ...