Nasi eksperci Powrót

Cholewińska

mgr inż. Paulina Cholewińska

Specjalista ds. żywności i żywienia człowieka oraz marketingu i edukacji żywieniowej. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na specjalizacji jakość i bezpieczeństwo żywności.

Główne zainteresowania naukowe dotyczą metod produkcji żywności w kształtowaniu jakości zdrowotnej surowców i produktów dzięki maksymalizacji zawartości związków bioaktywnych oraz zastosowania nowoczesnych instrumentalnych metod analitycznych w badaniach właściwości żywności. Przedmiot zainteresowań stanowią także trendy w produkcji żywności i zachowaniach konsumentów oraz kreowanie nowej jakości żywności.

Członek komitetu organizacyjnego cyklu konferencji szkoleniowych dla przedstawicieli administracji publicznej oraz producentów żywności w duchu reformulacji produktów spożywczych i potrzeby prowadzenia edukacji żywieniowej konsumentów.

Artykuły autorstwa eksperta:

Kupuj z korzyścią - nie tylko od święta

Kupuj z korzyścią - nie tylko od święta

mgr inż. Paulina Cholewińska
Choć okres przygotowań do Bożego Narodzenia kojarzy się przede wszystkim z uroczym cytrusowo-piernikowym zgiełkiem pełnym lampek choinkowych i znanych hitów świątecznych, to zakupy przedświąteczne nie mają nic wspólnego z tym ...
Borówki a choroby cywilizacyjne

Borówki a choroby cywilizacyjne

mgr inż. Paulina Cholewińska
Borówka amerykańska jest doskonałym sposobem na urozmaicenie sposobu żywienia, który w naszej szerokości geograficznej jest uzależniony w dużej mierze od sezonowości surowców. Uważa się, że ta jagoda ma pokłady niezliczonych ...
Wszystkie kolory porzeczki

Wszystkie kolory porzeczki

mgr inż. Paulina Cholewińska
Czarna, czerwona, biała. A w zasadzie to przecież agrest – niezależnie od swojej barwy porzeczki są rezerwuarem cennych składników pozytywnie wpływających na organizm. I jak się okazuje, z tych owoców można wycisnąć ...
Borówka amerykańska, czyli superfoods w natarciu

Borówka amerykańska, czyli superfoods w natarciu

mgr inż. Paulina Cholewińska
Przełom czerwca i lipca to boom na owoce sezonowe – w tym borówkę amerykańską, która stała się już całkiem polskim dobrem narodowym. Te małe, niepozorne owoce są niezwykle cenne nie tylko ze względu na walory smakowe, ...
Supermoc superjedzenia

Supermoc superjedzenia

mgr inż. Paulina Cholewińska
Superfoods to termin, który stał się bardzo popularny w ostatnich latach. Promowany przez żywieniowych influencerów, wykorzystywany przez producentów. I jakże nadużywany. Czy wśród żywności jest grupa uprzywilejowanych ...
Przechowywanie warzyw i owoców: czy lodówka to idealne miejsce?

Przechowywanie warzyw i owoców: czy lodówka to idealne miejsce?

mgr inż. Paulina Cholewińska
Po powrocie z zakupów często wkładamy warzywa i owoce po prostu do lodówki. Czy to dobry sposób na ich przechowywanie? Tak, o ile zastosujemy się do kilku zasad.
301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


nginx/1.10.3 (Ubuntu)