Nasi eksperci Powrót

Pachocka

dr n. med. Lucyna Pachocka

Kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki w Instytucie Żywności i Żywienia.

Z wykształcenia żywieniowiec, dietetyk, menedżer projektów badawczych oraz mgr ekonomiki. Nauczyciel akademicki, promotor i recenzent prac licencjackich i magisterskich na kierunku Dietetyka i kierunku Zdrowie Publiczne Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz prac licencjackich na kierunku Zdrowie Publiczne Uczelni Warszawskiej im. M. Skłodowskiej-Curie.

Autorka publikacji naukowych, popularnonaukowych, materiałów dydaktycznych i opracowań specjalistycznych. Wykładowca na konferencjach naukowych i szkoleniowych w zakresie żywności, żywienia i oceny stanu odżywienia różnych grup ludności.

Inicjatorka m.in. społecznej akcji profilaktyki „Cukrzyca. Wygrajmy razem” zorganizowanej przez kapitułę Nagrody Zaufania „Złoty Otis” 2012 w Polsce i na Ukrainie.

Artykuły autorstwa eksperta:

Czy warto korzystać z porad dietetyka?

Czy warto korzystać z porad dietetyka?

dr n. med. Lucyna Pachocka
Prowadzone w wielu krajach badania wykazały, że u osób pozostających pod stałą opieką dietetyka występuje mniejsze ryzyko cukrzycy. Osobom tym łatwiej jest również osiągnąć obniżenie stężenia cholesterolu oraz spadek masy ...
Zalecenia dietetyczne w leczeniu astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP)

Zalecenia dietetyczne w leczeniu astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP)

dr n. med. Lucyna Pachocka
W przypadku astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POCHP) odpowiednia dieta jest istotnym elementem leczenia niefarmakologicznego. Jest to ważne między innymi dlatego, że u osób cierpiących na astmę dodatkowym problemem ...
Dieta rozdzielna

Dieta rozdzielna

dr n. med. Lucyna Pachocka
Diety rozdzielne polegają na niełączeniu pewnych produktów spożywczych podczas spożywania posiłków. Twórcą diety rozdzielnej był doktor William Howard Hay, który w latach dwudziestych XX wieku opublikował książkę pod ...
Składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia skóry

Składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia skóry

dr n. med. Lucyna Pachocka
Zmiany skórne są często objawem chorób ogólnych, zmian w przewodzie pokarmowym, wątrobie, trzustce, układzie nerwowym. Stosując racjonalne żywienie, możemy wpływać na przebieg chorób skórnych, a zdrowej skórze pomożemy ...
Dieta wysokobiałkowa – korzystna czy niebezpieczna?

Dieta wysokobiałkowa – korzystna czy niebezpieczna?

dr n. med. Lucyna Pachocka
Diety wysokobiałkowe, np. dieta Dukana czy Atkinsa, mogą dawać szybkie efekty zmniejszenia masy ciała. Zwykle jednak są to krótkotrwałe efekty. Natomiast dłuższe stosowanie podobnych diet wiąże się z wieloma zagrożeniami i ...