Nasi eksperci Powrót

Jarosz

dr n. med. Agnieszka Jarosz

Kierownik Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej w Instytucie Żywności i Żywienia.

Absolwentka Wydziału Lekarskiego Akademii Medycznej w Warszawie (obecnie: Warszawski Uniwersytet Medyczny), gdzie uzyskała również tytuł doktora nauk medycznych. Obszar jej badań naukowych obejmuje: wpływ żywienia na zdrowie człowieka, ocenę czynników ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, zapobieganie i leczenie chorób cywilizacyjnych.

Prowadzi szeroką działalność edukacyjno-szkoleniową.

Artykuły autorstwa eksperta:

Monodiety w otyłości – niebezpieczne dla zdrowia

Monodiety w otyłości – niebezpieczne dla zdrowia

dr n. med. Agnieszka Jarosz dr n. med. Magdalena Białkowska
Leczenie dietetyczne stanowi podstawową metodę terapii osób cierpiących na otyłość. Jednak pamiętajmy, że każda taka terapia powinna być opracowana indywidualnie. Samodzielne stosowanie diety – a zwłaszcza monodiety ...

4.07.2018, Polskie Radio: Dieta idealna?

dr n. med. Agnieszka Jarosz mgr inż. Barbara Wojda
- Stoję na stanowisku, że hot dogów raczej powinniśmy unikać. Jest to żywność typu fast food, która zawiera dużo tłuszczów i soli, a w ramach racjonalnego żywienia, akurat te składniki powinniśmy ogarniczać - mówiła ...
Dieta zgodna z grupą krwi - jeszcze jeden dietetyczny mit

Dieta zgodna z grupą krwi - jeszcze jeden dietetyczny mit

dr n. med. Agnieszka Jarosz
W ostatnich latach zaobserwowano wzrastające zainteresowanie dietą zgodną z grupą krwi. Badania naukowe nie potwierdzają jednak jej dobroczynnego wpływu na stan zdrowia, utratę zbędnych kilogramów czy zmniejszenie ryzyka ...
Czy substancje słodzące mogą być sprzymierzeńcem w walce z otyłością?

Czy substancje słodzące mogą być sprzymierzeńcem w walce z otyłością?

dr n. med. Agnieszka Jarosz
Wzrost zainteresowania żywnością o obniżonej kaloryczności wymusza zmiany w projektowaniu składu produktów. Wiąże się to przede wszystkim ze wzrostem świadomości żywieniowej konsumentów, dotyczącej ...
Woda - niezbędny składnik diety

Woda - niezbędny składnik diety

dr n. med. Agnieszka Jarosz
Woda nie jest zaliczana do składników odżywczych, ale jest głównym składnikiem ciała i podstawowym składnikiem pożywienia, stanowi 50-80% masy ciała. W  związku z tym zasoby wodne organizmu muszą być stale uzupełniane, ...