T Powrót

Termin przydatności do spożycia, zapisywane jako "należy spożyć do: dzień, miesiąc, rok". Data po upływie której środek spożywczy traci przydatność do spożycia. Jest on podawany w przypadku środków spożywczych nietrwałych mikrobiologicznie, łatwo psujących się. Dotyczy przede wszystkim mięs, wędlin i produktów mleczarskich. Data oznaczona napisem „należy spożyć do…”, jest datą graniczną, po przekroczeniu  której, nie należy spożywać danego produktu, gdyż stwarza to poważne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

Tłuszcze –  składniki energetyczne pożywienia człowieka. Ich zawartość w diecie nie powinna przekraczać 30% zapotrzebowania energetycznego.  Jeden gram tłuszczu dostarcza 9 kcal. Tłuszcze zawarte np. w mięsie, wędlinach, mleku, serach, jajach, rybach, sosach, dresingach to tzw.  tłuszcze niewidoczne; tłuszcze widoczne – to te które dodajemy podczas przygotowania posiłku.