S Powrót

Składnik żywności oznacza każdą substancję lub produkt, w tym aromaty, dodatki do żywności użyte przy wytworzeniu lub przygotowywaniu danego produktu, obecne w produkcie gotowym, nawet jeżeli ich forma uległa zmianie.

Składniki mineralne - pojęcie dotyczy pierwiastków pozostających po mineralizacji tkanek, czyli pozbyciu się z nich wody oraz substancji organicznych (np. białek, węglowodanów). Zaliczane do niezbędnych ponieważ ustrój nie potrafi ich syntetyzować. Dzielimy je na makro- i mikroelementy.  Makroelementy to te których zapotrzebowanie przekracza 100mg/dzień; należą do nich: wapń, fosfor, magnez, sód, potas, chlor.. Mikroelementy wystarczają człowiekowi w ilościach poniżej 100 mg/dzień,; należą do nich żelazo, jod, cynk, mangan, miedź, kobalt, molibden, ; fluor, selen, chrom. Składniki mineralne pełnią w organizmie różnorakie funkcje; stanowią materiał budulcowy kości, zębów, skóry i włosów, regulują gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymują równowagę kwasowo-zasadową.

Sól kuchenna - zwyczajowa nazwa chlorku sodowego stosowanego do nadawania smaku pokarmom oraz jako dodatek funkcjonalny i czynnik bakteriostatyczny w technologii żywności. Spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g/dzień (1 łyżeczka). Nadmiar soli w diecie jest czynnikiem ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego i chorób układu krążenia oraz otyłości, a także niektórych nowotworów. Główne źródła soli w pożywieniu to sól kuchenna używana w domu do przyrządzania potraw, oraz wędliny, sery, konserwy, słone przekąski  pieczywo.

Stewia (Steviarebaudiana) - roślina z rodziny astrowatych pochodząca z Ameryki Południowej i Środkowej o wyjątkowo słodkich liściach, z której otrzymuje się naturalny słodzik. Stewia jest około 250- 450 razy słodsza od cukru. Nie podnosi poziomu cukru we krwi. Stewia stosowana jest do słodzenia napojów oraz do pieczenia i gotowania.

Substancje konserwujące to substancje przedłużające okres przydatności środków spożywczych do spożycia poprzez ochronę przed zepsuciem spowodowanym obecnością mikroorganizmów lub chroniące przed wzrostem mikroorganizmów patogennych.

Suplement diety – środek spożywczy, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będący skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny, pojedynczych lub złożonych, wprowadzany do obrotu w formie umożliwiającej dawkowanie, w postaci: kapsułek, tabletek, drażetek i w innych podobnych postaciach, saszetek z proszkiem, ampułek z płynem, butelek z kroplomierzem i w innych podobnych postaciach płynów i proszków przeznaczonych do spożywania w małych, odmierzonych ilościach jednostkowych, z wyłączeniem produktów posiadających właściwości produktu leczniczego w rozumieniu przepisów prawa farmaceutycznego.