M Powrót

Magnez - składnik mineralny należący do grupy makroelementów. Najważniejszy kation wewnątrzkomórkowy, aktywuje ponad 300 enzymów. Uczestniczy w biosyntezie białka, przewodnictwie nerwowym, kurczliwości mięśni, procesach termoregulacji, odgrywa rolę w utrzymaniu równowagi mineralnej organizmu i kości, ma znaczenie w regulacji ciśnienia krwi. Znajduje się w produktach zbożowych, nasionach roślin strączkowych, orzechach, kakao, gorzkiej czekoladzie, serach żółtych, rybach, ziemniakach, niektórych warzywach. Niedobory magnezu są przyczyną zaburzeń ze strony układu nerwowo-mięśniowego i sercowo-naczyniowego. Mogą być przyczyną rozwoju osteoporozy u kobiet po menopauzie, a także objawiać się apatią, ogólnym osłabieniem organizmu, a także niskim nastrojem.

Masło (tłuszcz mleczny), składa się głównie z tłuszczów nasyconych, zawiera od 73 do 84% tłuszczu. Zawiera cholesterol. Jest źródłem witaminy A, zawiera niewielkie ilości witaminy D.