Jod Powrót

Jod - składnik mineralny należący do grupy mikroelementów.  Niezbędny do produkcji hormonów tarczycy. Od stężenia tych hormonów we krwi zależy prawidłowy rozwój i funkcjonowanie mózgu oraz układu nerwowego, przysadki mózgowej, mięśni, serca, nerek.  Największa zawartość jodu występuje w produktach pochodzenia morskiego: skorupiaki, mięczaki, ryby, szczególnie bogate w jod są dorsze i halibuty oraz śledzie bałtyckie. W Polsce jod dodawany jest obowiązkowo do soli kuchennej. Długotrwałe niedobory jodu prowadzą do niedoczynności tarczycy, powiększenia gruczołu tarczowego i powstania wola. Zaawansowana niedoczynność tarczycy u osób dorosłych objawia się jako ospałość,, spowolnienie umysłowe, obniżenie temperatury ciała i uczucie zimna, sucha i łuszcząca się skóra. U dzieci jest przyczyną opóźnienia rozwoju fizycznego i psychicznego. Niedobory jodu u kobiet ciężarnych prowadzą do trwałego uszkodzenia mózgu u płodu i noworodków, są także przyczyną poronień, przedwczesnych porodów. Większość ludzi toleruje wysokie spożycie jodu.