E Powrót

Emulgatory – substancje chemiczne, które umożliwiają powstanie emulsji. Cechą charakterystyczną emulgatorów jest jednoczesna obecność grupy hydrofilowej i hydrofobowej. Grupa hydrofilowa emulgatora wnika w fazę wodną, a hydrofobowa w fazę olejową, co powoduje powstanie miceli. W naturze ważnym emulgatorem jest lecytyna rozpraszająca drobiny tłuszczów w wodnych roztworach białek i węglowodanów.
 

Energia (źródła): węglowodany i tłuszcze oraz białka, szczególnie w sytuacjach, gdy dostępność energii z innych źródeł jest ograniczona oraz  poliole, błonnik i alkohol.

Energia pożywienia – energia chemiczna zgromadzona w żywności, uwalniana w organizmie w wyniku utleniania makroskładników pożywienia w postaci m.in. węglowodanów, tłuszczu i białka. Jednostką energii jest kilokaloria kcal (potocznie kaloria cal) lub kilodżul (kJ).

Energia związana z aktywnością fizyczną - obejmuje wszelkie czynności fizyczne: pracę zawodową, przemieszczanie się z domu do pracy/szkoły/sklepu itp. i z powrotem, czynności związane np. z utrzymaniem porządku w domu, opieką nad dziećmi oraz aktywność fizyczną uprawianą rekreacyjnie.