C Powrót

Całkowita przemiana materii – całodobowy wydatek energetyczny człowieka na który składa się podstawowa przemiana energii, energia potrzebna na procesy związane z trawieniem pożywienia, pracą zawodową i każdą aktywnością fizyczną.

Cechy organoleptyczne żywności – zespół cech obejmujących smak, zapach, wygląd, w tym barwę i konsystencję środków spożywczych, które można wyodrębnić i ocenić przy pomocy zmysłów człowieka.

Cholesterol – związek steroidowy występujący we wszystkich tkankach zwierzęcych. Nie występuje w produktach pochodzenia roślinnego. Syntetyzowany jest w organizmie człowieka.  Niezbędny do syntezy błon i kwasów żółciowych, jest prekursorem hormonów sterydowych w korze nadnerczy i gonadach. Jest jednym z głównych czynników ryzyka miażdżycy, wraz ze wzrostem jego stężenia we krwi zwiększa się ryzyko występowania niedokrwiennej choroby serca.

Cukier dodany - oznacza cukry stosowane jako takie lub dodane do żywności podczas jej wytwarzania i produkcji. Należą do tej grupy sacharoza, fruktoza, glukoza, hydrolizaty skrobi (syrop glukozowy, wysokofruktozowy) i inne wyizolowane cukry.

Cukier trzcinowy - nierafinowany cukier, który otrzymuje się z trzciny cukrowej, bez oddzielania melasy i kryształków. Głównym składnikiem cukru trzcinowego jest sacharoza.

Cukry - wszystkie cukry proste (np. fruktoza, glukoza) i dwucukry (np.sacharoza, laktoza) obecne w żywności, z wyjątkiem polioli. Należą do nich m.in. glukoza, fruktoza, sacharoza (cukier którego używamy do słodzenia).

Cynk - składnik mineralny należący do grupy mikroelementów. Bierze udział w przemianach energetycznych, potrzebny do funkcjonowania wielu hormonów. Odpowiada za utrzymanie stabilności błon komórkowych, odczuwanie smaku i zapachu, metabolizm alkoholu, obronę immunologiczną organizmu. Cynk znajduje się zwłaszcza w ciemnym pieczywie, serach żółtych, mięsie, wątrobie, kaszy gryczanej, jajach. Niedobory cynku u osób dorosłych są przyczyną zmian rumieniowych skóry, upośledzenia gojenia się ran, utraty włosów, zaburzeń smaku i węchu, kurzej ślepoty, pogorszenia funkcji immunologicznych, a także może być ważnym czynnikiem rozwoju choroby Alzheimera.