Quizy dotyczące zasad racjonalnego żywienia Powrót

Quiz III - poziom trudny

Wskaż jedną poprawną odpowiedź

Pytanie / 10

Interakcje między żywnością i lekami, takimi jak np. Astemisan (leki przeciwhistaminowe – przeciwalergiczne), Amlozek, czy Norvasc (blokery kanału wapniowego obniżające ciśnienie krwi), mogą nieodwracalnie zmniejszyć lub zwiększyć działanie leku. Osoby przyjmujące taki rodzaj lekarstw powinny nie popijać ich jednym z wymienionych soków, ponieważ – jak wykazały badania naukowe – powoduje to wzrost stężenia leku w organizmie od 300 do nawet 700%! Sokiem tym jest:

Sok grejpfrutowy zawiera takie substancje czynne, jak flawonoidy, np. kwercetyna, kampferol oraz furanokumaryny: 6,7-dihydroksybergamottyna, które z lekami hipotensyjnymi stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia. Wzrost stężenia leku we krwi może przyczynić się do komorowego zaburzenia rytmu serca, a nawet zgonu.

Który z wymienionych rodzajów olejów roślinnych zawiera największą ilość kwasów omega-3, określanych mianem „zdrowych tłuszczów”, które spożywane w odpowiedniej ilości każdego dnia działają przeciwzapalnie (pozwalają utrzymywać prawidłowe ciśnienie krwi, ustabilizować wagę, wpływają na normalizację glikemii, podnoszą naturalną odporność organizmu)?

Olej lniany cechuje się najwyższą zawartością wielonienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych w porównaniu z olejem słonecznikowym i oliwą z oliwek. Zawiera największą ilość kwasów EPA i DHA – kwasów, które  działają przeciwzapalnie, chronią przed rozwojem guzów nowotworowych oraz ograniczają kurczliwość naczyń krwionośnych, a także wpływają na prawidłową masę ciała!

Odpowiednie nawodnienie organizmu jest niezbędne do zachowania prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wraz z wiekiem skóra staje się cieńsza i rosną straty wody, dodatkowo niektóre choroby mogą przyczynić się do odwodnienia organizmu. Jedną z tych chorób jest:

Odwodnienie w wieku podeszłym może mieć bardzo negatywne skutki zdrowotne! Wśród chorób, które mogą przyczyniać się do tego zjawiska, są choroby nerek. Nerki i pozostałe elementy układu moczowego potrzebują odpowiedniej ilości wody do codziennego procesu filtracji, dzięki czemu usuwają toksyczne produkty przemiany materii i zmniejszają ryzyko infekcji i zakażeń. Pamiętaj o codziennym  piciu wody!  

Potas jest podstawowym elektrolitem warunkującym m.in. prawidłową pracę serca. Podczas badania krwi stwierdzono u Ciebie obniżony poziom potasu? Wybierz zestaw produktów żywnościowych, które w sposób naturalny pozwolą Ci dostarczyć potas z dietą:

Zestaw a) zawiera w sobie produkty o najwyższej zawartości potasu w produktach spożywczych. Wprowadź do swojego jadłospisu kaszę gryczaną, otręby i awokado, jeśli lekarz stwierdził u Ciebie obniżony poziom potasu. Monitoruj jego wartości co jakiś czas! Potas pełni szereg istotnych życiowo funkcji. Od prawidłowych stężeń potasu we krwi zależy m.in. praca Twojego serca, mięśni czy mózgu!

Najbardziej zagrożonymi pacjentami, u których istnieje większe ryzyko wystąpienia glukozurii, są:

Glukozuria to inaczej cukromocz. Bardzo często patologię tę stwierdza się u chorych cierpiących na cukrzycę typu 2. Niewydolne nerki u większości diabetyków mają utrudnione zadanie całkowitego wchłaniania glukozy i wykorzystania jej do podstawowych procesów metabolicznych, stąd też jej nadmiar usuwany jest razem z moczem. 

Przewlekłe, nieleczone zaparcia (problemy z wypróżnianiem) mogą prowadzić do rozwoju raka jelita grubego, ponieważ:

Zaparcie definiowane jest jako zbyt mała częstotliwość wypróżnień (< 2/tydz.) lub stolce twarde oddawane z wysiłkiem, często z towarzyszącym uczuciem niepełnego wypróżnienia. Przewlekłe zaparcia stanowią bardzo poważny problem zdrowotny, który nieleczony stanowi ryzyko rozwoju wielu chorób (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, polipy jelita grubego, choroby odbytu, rak jelita grubego). Zaleganie kału, a tym samym dłuższy pobyt potencjalnie rakotwórczych substancji w naszym jelicie, powoduje naciek i rozrost niekorzystnej mikroflory jelitowej, która nieusunięta z przewodu pokarmowego, zaczyna gnić, przyczyniając się do rozwoju nowotworu. Jak temu zapobiec? Spożywaj produkty bogate w błonnik pokarmowy, ogranicz spożycie mięsa czerwonego, alkoholu oraz zaprzestań palenia tytoniu i nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej!

Jednym z elementów wspomagających leczenie choroby refluksowej przełyku, objawiającą się zarzucaniem treści pokarmowej do przełyku, jest interwencja żywieniowa. Wskaż prawidłowe produkty, które należy wykluczyć z diety w tej jednostce chorobowej:

Typowymi objawami choroby refluksowej są: zgaga, puste odbijanie i cofanie się treści żołądkowej do przełyku, a także chrypka, suchy kaszel czy zaburzenia przełykania (tzw. dysfagia). Pokarmy tłuste, napoje gazowe, cytrusy, papierosy, czekolada to one nasilają objawy refluksu. 

Niedożywienie szpitalne występuje najczęściej u pacjentów w wieku podeszłym (50%), jak również u chorych z chorobami układu oddechowego (45%), chorobami zapalnymi jelit (80%) i nowotworami złośliwymi (85%). Często, członkowie rodziny przynoszą do szpitala różnego rodzaju pożywienie, nie zwracając większej uwagi, na chorobę osoby bliskiej. Która z wymienionych osób powinna być osobą, która przekaże Ci trafne uwagi w tej sytuacji?

Niedożywienie szpitalne jest bardzo poważnym problemem, a pogłębiające się stanowi czynnik większego ryzyka zgonu. Odżywianie w chorobie jest niezmiernie istotnym elementem leczenia i nie wolno go lekceważyć! Najwłaściwszą i najbardziej kompetentną osobą w kwestii żywienia jest właśnie dietetyk. Jeśli masz szansę na skorzystanie z jego porady w placówce szpitalnej, bo ktoś z Twojej rodziny przebywa teraz w Klinice – nie wahaj się, to nic nie kosztuje, a wiele możesz zyskać. Nieodpowiednio wybierane produkty żywnościowe mogą nasilać objawy hospitalizacji, przedłużyć pobyt w szpitalu, przedłużyć gojenie się ran, a w najgorszym wypadku doprowadzić do zwiększenia ryzyka rozwoju powikłań pochorobowych, a nawet szybszego zgonu. Odżywianie w szpitalach jest bardzo ważną składową postępowania terapeutycznego i powinno być dostosowywane indywidualnie do stanu i potrzeb pacjenta. W Internecie jest wiele informacji i wcale nie muszą one być właściwe dla Ciebie, czy kogoś z Twojej rodziny. To samo tyczy się sąsiada/sąsiadki. Każdy z nas jest inny, ma inne potrzeby żywieniowe, energetyczne. 

… pobudza powstawanie czerwonych krwinek, reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek, korzystnie wpływa na system nerwowy i mózg. O jakim związku chemicznym mowa?

Kwas foliowy jest ważnym elementem codziennej diety. Niedobór kwasu foliowego może być głównym czynnikiem wysokiego stężenia homocysteiny we krwi. Wysoki wzrost homocysteiny uznawany jest za nadmierne odkładanie się blaszki miażdżycowej w tętnicach, co przyśpiesza możliwość wystąpienia zawału serca, czy zakrzepicy. Ponadto, niedobór kwasu foliowego może osłabiać funkcje poznawcze, pamięć, logiczne myślenie. Kwasu foliowego szukaj w szpinaku, brukselce, kalafiorze, brokułach, pomarańczach!

W diecie osób starszych powinna się znaleźć odpowiednia ilość błonnika (włókna) pokarmowego. Normy żywienia podają, że ilość ta powinna kształtować się w granicach:

Błonnik pokarmowy w diecie osoby starszej powinien dostarczony codziennie w ilości 20-40 g. Ma szereg prozdrowotnych właściwości m.in. reguluje pracę jelit, działa oczyszczająco na toksyczne substancje zasiedlające przewód pokarmowy, chroni przed rozwojem nowotworów oraz pozwala utrzymać należną masę ciała. Głównym źródłem błonnika pokarmowego są warzywa, owoce, kasze (gryczana, jęczmienna), produkty zbożowe z grubego przemiału (pełnoziarniste pieczywo razowe, graham), brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron.