Quizy dotyczące zasad racjonalnego żywienia Powrót

Quiz II - poziom średnio trudny

Wskaż jedną poprawną odpowiedź 

Pytanie / 15

Osoby starsze, u których stwierdzono kamicę żółciową, powinny:

Prawidłowa odpowiedź to odpowiedź b). Produkty wymienione w podpunkcie b) nasilają skurcz pęcherzyka żółciowego i powodują nasilenie dolegliwości bólowych. Tłuste pokarmy i nadmiar tłuszczu, który dostarczamy z wybranymi przez siebie produktami żywnościowymi, powoduje, że pęcherzyk żółciowy może zacząć się buntować, dlatego że jest osłabiony, a dodatkowo musi pracować na najwyższych obrotach, aby wyprodukować żółć potrzebną do trawienia tłuszczów. Dlatego nie narażaj swojego pęcherzyka żółciowego na dodatkową pracę, jeśli jest on już osłabiony.  Unikaj ww. produktów, tj. produktów smażonych, słonych paluszków, warzyw strączkowych w dużych ilościach, żółtek jajek i tłustego mięsa i mleka. Jedz lekkostrawnie.

Twój lekarz stwierdził u ciebie niedokrwistość z niedoboru żelaza. Wskaż zestaw produktów żywnościowych, które powinieneś spożywać przy tym schorzeniu:

Zestaw a) idealnie przedstawia produkty spożywcze, które cechują się wysoką zawartością żelaza i które możemy samodzielnie dostarczać w naturalny sposób. Stwierdzono u Ciebie niedokrwistość? Wprowadź do swojego menu chude mięso (np. kurczak), ryby (np. tuńczyk), zielone warzywa (np. szpinak), warzywa strączkowe (np. soczewica) oraz najważniejsza kwestia – spożywaj przy tym także warzywa i owoce, np. w formie surówki. Witamina C zwiększa przyswajalność żelaza z diety

Zamiana cukru białego na cukier brązowy:

Cukier biały, brązowy, trzcinowy – mają jeden mianownik – sacharoza. Nie ma znaczenia zamiana cukru białego na inne jego rodzaje. Różnią się tylko źródłem i sposobem pozyskiwania. Fakt, że cukier brązowy może zawierać pewne ilości potasu, wapnia czy żelaza tak naprawdę nie ma dużego znaczenia. Te ilości są naprawdę śladowe! Co więcej, cukier brązowy jest drobniejszy niż kryształki cukru białego, wiec słodząc nawet 1 łyżeczką cukru brązowego, można powiedzieć, że dostarczamy tyle samo kalorii, co byśmy słodzili cukrem białym. Podsumowując: nie ma żadnej różnicy! Spróbuj odzwyczaić się od słodzenia. Badania potwierdzają tezę, że wystarczą 2-3 tygodnie, aby odzwyczaić się od słodkiego smaku! Cukrzyku – Tobie najbardziej powinno na tym zależeć

Osoba po 65. r.ż. powinna spożywać:

Warzywa są wciąż niedocenionymi produktami żywnościowymi. Dostarczają wielu mikro- i makroskładników, są niskokaloryczne, większość z nich zawiera sporą ilość wody i błonnika pokarmowego. Owoce oczywiście także są zdrowe i niezbędne w jadłospisie osoby starszej, jednak różnicą jest zawartość węglowodanów prostych (cukrów) w owocach w porównaniu z warzywami. Osoba starsza powinna spożywać więcej warzyw niż owoców, a często jest na odwrót (tym bardziej, rzadko zwracają na to uwagę osoby z cukrzycą). Pamiętaj o porcji solidnej surówki do obiadu, a na kanapkę nie żałuj pomidora, czy sałaty!

Dobrym sposobem na zachowanie sprawności intelektualnej osób starszych jest:

Nie ma wątpliwości, że prawidłową odpowiedzią jest odpowiedź c). Każda z ww. form aktywności jest zbawienna dla zachowania sprawności naszego mózgu. Gry karciane, szachowe, codzienne spacery, czytanie gazet – to doskonała pomoc dla starszego organizmu, aby wzmocnić pamięć, zdolności wzrokowe, przestrzenne, logiczne. Nie zapominaj także, że w żywności istnieje wiele składników, które opóźniają procesy starzenia się mózgu! Orzechy, pestki, oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej lniany), zielone warzywa liściaste to jedne z produktów, które powinny na stałe zagościć w Twoim jadłospisie.   

Najlepszym wyborem przygotowywania potraw dla osób starszych jest:

Gotowanie na wodzie i parze pozwala zachować praktycznie wszystko co najcenniejsze w produkcie spożywczym, czyli składniki odżywcze. Dodatkowo, nie zapominajmy, że organy wewnętrzne, tkanki, narządy wraz z wiekiem nie są już tak silne i łatwiej o dolegliwości bólowe, np. po zjedzeniu smażonej czy wędzonej potrawy. Dbaj o swój przewód pokarmowy i oszczędzaj go, dostarczając mu pożywienie bogate w to co najwłaściwsze!

Osoby starsze, które cierpią na choroby układu krążenia, np. miażdżycę, powinny ograniczyć w diecie spożycie tłustego mięsa (wieprzowina, kiełbasy, salceson, parówki itd.), tłuste mleko, wędliny, śmietanę, smalec oraz słodycze, ponieważ:

Nasycone kwasy tłuszczowe w nadmiarze przyczyniają się do wzrostu blaszki miażdżycowej. Wszystko człowiekowi jest potrzebne, ale w określonej ilości – my, Polacy, niestety, przekraczamy tę bezpieczną ilość. Jeśli jednak stwierdzono u Ciebie miażdżycę, jest to moment, w którym powinieneś bliżej przyjrzeć się temu, co jesz – zwłaszcza nasyconym kwasom tłuszczowym. Ww. produkty są bardzo bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, a ich nadmiar nie jest wydalany od razu z organizmu, tylko sprytnie odkładany w tętnicach. Cierpisz na miażdżycę? Wybieraj produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, np. mleko 1,5% tłuszczu, chudą wędlinę, np. z indyka, a zamiast śmietany 30% do zupy użyj jogurtu naturalnego. Wprowadź do swojej diety tłuszcze zdrowe, czyli oleje roślinne, np. oliwę z oliwek, czy olej lniany. Zamień smarowanie chleba masłem, na polanie kromki olejem lnianym. Drobna zmiana, a korzyści niesamowite!

Wybierz zestaw produktów żywnościowych, który powinna wybrać osoba cierpiąca na cukrzycę typu 2:

Zestaw a) jest najwłaściwszy dla osoby cierpiącej na cukrzycę typu 2. Dlaczego? Dlatego, że produkty żywnościowe w tym zestawie mają niski/lub średni indeks glikemiczny (IG). Oznacza to, że zjadając je, stężenie cukru we krwi nie podniesie się tak gwałtownie i nie spowoduje nadmiernego wyrzutu insuliny.  Łatwiej w ten sposób uzyskać optymalną wartość stężenia glukozy i nie dopuścić do jej szybkiego spadku. Marchew gotowana (w zestawie b) wydaje się być właściwa dla cukrzyków, jednak podczas gotowania jej niski indeks glikemiczny ulega zwiększeniu! Ryż biały jest także produktem charakteryzującym się wysokim IG, dlatego też – jeśli cierpisz na cukrzycę – wybierz ryż brązowy.  Zestaw c) składa się z samych produktów o wysokim indeksie glikemicznym – po zjedzeniu tych produktów stężenie cukru we krwi szybko wzrośnie i szybko spadnie, a Ty poczujesz głód szybciej niż myślisz, ponieważ dają uczucie sytości na krócej!

Prawidłowa wartość ciśnienia tętniczego powinna wynosić:

Prawidłowa wartość ciśnienia tętniczego powinna wynosić 120/80 mmHg. 

Częstym zjawiskiem jest, że wraz z wiekiem przybywa nam tkanki tłuszczowej, mimo tego że „jemy, jak zawsze”. W takim wypadku należy:

Seniorzy potrzebują tych samych składników odżywczych, co osoby młode, aktywne, ale w różnych ilościach – to powinno być oczywiste dla każdego z nas, kiedy wejdziemy w okres „jesieni życia”. Potrzebujemy tego samego, tylko z tą różnicą, że wraz z wiekiem nasz organizm jest mniej wymagający. Przejadanie się prowadzi do odkładania tkanki tłuszczowej, stąd zaczynamy tyć. Dbaj o różnorodne posiłki każdego dnia i nie zapominaj o ruchu! 

Maślanka, kefir, jogurt naturalny – czym charakteryzują się te produkty?

Nietolerancja laktozy bardzo często pojawia się u osób w podeszłym wieku. Bardzo często można spotkać się z osobami starszymi, które od dziecka piły mleko i nagle pojawia się u nich niestrawność, czują przelewanie w żołądku, wzdęcie brzucha, pojawia się u nich biegunka. Wraz z wiekiem spada aktywność enzymu rozkładającego laktozę (cukier mleczny). Maślanka, kefir, jogurt naturalny dzięki procesowi fermentacji mlekowej zawierają znikomą ilość laktozy, dzięki temu w większości przypadków są one doskonałym zamiennikiem mleka w diecie osoby starszej. Warto przypomnieć, że są świetnym źródłem wapnia – kości wraz z wiekiem potrzebują wsparcia, pomóżmy im zachować sprawność na dłużej!

Zasada, że osoby starsze powinny jeść częściej, ale mniejsze posiłki, np. 5x dziennie, zamiast większych porcji, jest słuszna, ponieważ:

Odpowiedź d) jest poprawna. Osoby starsze często po prostu zapominają o zjedzeniu posiłku. Odżywianie w wieku starszym jest niezmiernie istotne (więcej tutaj ), a każda forma przypomnienia o tym jest na wagę złota. Żaden produkt nie dostarczy nam wszystkiego co niezbędne, a rozłożenie posiłków na mniejsze porcje i jedzone częściej jest doskonałym sposobem na zapewnienie odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych. Pamiętaj, aby urozmaicać swoje codzienne menu. Monotonia w kuchni nie służy zdrowiu! 

Nadciśnienie tętnicze stwierdzamy, gdy podczas pomiaru wartość na skali ciśnieniomierza przekracza:

O nadciśnieniu tętniczym mówimy wówczas, gdy wartości ciśnienia skurczowego i ciśnienia rozkurczowego przekraczają wartość 140/90 mmHg.

Osoby starsze narażone są głównie na niedobory:

Najczęstszymi niedoborami u osób starszych są niedobory witaminy D i witaminy B12. Witamina D jest wytwarzana przy udziale promieni słonecznych, więc w okresie jesienno-zimowym pamiętaj, aby suplementować dietę witaminą D. Jej niedobór może przyśpieszać osteoporozę, zwiększyć ciśnienie krwi, być przyczyną otyłości, czy warunkować nieprawidłowy poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Z kolei niedobór witaminy B12 może być bardzo niebezpieczny, gdyż wiąże się z zaburzeniami hematologicznymi, neurologicznymi i psychiatrycznymi. Najważniejszym źródłem składników odżywczych powinno być pożywienie! Jedz różnorodnie i jadaj chude mięso, jajka i ryby naprzemiennie!

Płatki owsiane, płatki jęczmienne, płatki gryczane, płatki ryżowe przygotowane na mleku/wodzie są świetnym sposobem na rozpoczęcie dnia osób starszych, ponieważ:

Pełnoziarniste produkty zbożowe, np. gruboziarniste płatki owsiane, zawierają wiele cennych składników odżywczych. Dodając do nich mleko, komponujemy świetny pomysł na pełnowartościowy, poranny posiłek, a jak wiadomo I śniadanie to podstawa! „Wypoczęty i gotowy” przewód pokarmowy po przespanej nocy, otrzymując odżywczy posiłek z rana, napędza narządy wewnętrze do całodniowej pracy fizjologicznej. Tym bardziej ma to znaczenie u osób starszych! Właściwe żywienie pozwala zachować sprawność organów i tkanek wewnętrznych na dłużej!