Karambola - gwiazda z tropików

Jest źródłem witaminy C, która wzmacnia naszą odporność i pomaga w walce z infekcjami, witaminy A - naturalnego źródła przeciwutleniaczy, spowalniającej proces powstawania zmarszczek i wpływającej korzystnie na wzrok, a także magnezu, żelaza i wapnia. Karambola.

Po przekrojeniu ma kształt gwiazdy, bywa więc nazywana gwiaździstym owocem i używana jako dekoracja potraw. Sama też smakuje znakomicie – jest słodka lub kwaśna, w zależności od odmiany, ma chrupiący, soczysty miąższ. Zawiera sporo cennego błonnika pokarmowego i jest niskokaloryczna: 100 gramów karamboli to zaledwie 30 kcal!

O właściwościach egzotycznej karamboli opowiada w audycji „Stacja Nauka” Polskiego Radia 4 dietetyk Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, mgr Paula Nagel. Owoc jest w całości jadalny, przed spożyciem należy go bardzo dokładnie umyć. Chociaż stanowi wspaniały i aromatyczny dodatek do sałatek oraz daje odżywczy, gaszący pragnienie sok, nie nadaje się dla każdego.

- Karambola nie jest zalecana w szczególności osobom z przewlekłą chorobą nerek. Spożywanie jej w nadmiernej ilości może skutkować wytrąceniem się kamieni nerkowych - mówi Paula Nagel.

Całej audycji posłuchamy tutaj: https://www.polskieradio.pl/10/5366/Artykul/1912850,Karambola-witaminowa-gwiazda