Informacje ogólne

Owady i ich przetwory w produktach żywnościowych i paszach

Owady i ich przetwory w produktach żywnościowych i paszach

Jeszcze do niedawna wielu unijnym konsumentom owady częściej mogły kojarzyć się ze szkodnikami zanieczyszczającymi niektóre środki spożywcze (np. kasze, makarony, bakalie i orzechy) aniżeli z produktami intencjonalnie ...
Zakupy i przechowywanie produktów żywnościowych

Zakupy i przechowywanie produktów żywnościowych

O bezpieczeństwo żywności dbamy już na etapie jej zakupu. O czym więc powinniśmy pamiętać, robiąc zakupy żywnościowe? Dlaczego warto czytać etykiety produktów? Jak w domu przechowywać żywność?
Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) niedozwolone w jogurtach i deserach

Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) niedozwolone w jogurtach i deserach

mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz
W związku z ogromną popularnością nasion szałwii hiszpańskiej – chia (Salvia hispanica L.), producenci chętnie wzbogacają nimi coraz większą gamę produktów żywnościowych. Jednak należy podkreślić, że zastosowanie ...
O czym powie etykieta?

O czym powie etykieta?

dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Na opakowaniach produktów spożywczych znajdują się etykiety, z których odczytamy wiele ważnych informacji. Zobaczmy, co znajduje się na etykiecie.
Słowniczek substancji dodatkowych

Słowniczek substancji dodatkowych

W słowniczku substancji dodatkowych znajdziemy wyjaśnienia terminów, które możemy spotkać na etykietach produktów żywnościowych.
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. Część I

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. Część I

mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
OŚWIADCZENIE – co to jest? Producenci żywności w celu podkreślenia zalet produktu i tym samym zachęcenia konsumenta do ich wyboru coraz częściej umieszczają na etykietach oraz w reklamie ...
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywnościowe i zdrowotne. Część II.a

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywnościowe i zdrowotne. Część II.a

mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
W pierwszej części cyklu Szczególne właściwości żywności – oświadczenie żywnościowe i zdrowotne podano definicję oświadczenia, rodzaje oświadczeń, jak również szczegółowo omówiono kwestię ...
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywnościowe i zdrowotne. Część II.b

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywnościowe i zdrowotne. Część II.b

mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
W pierwszej części cyklu Szczególne właściwości żywności – oświadczenie żywnościowe i zdrowotne podano definicję oświadczenia, rodzaje oświadczeń, jak również szczegółowo omówiono kwestię ...
Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywnościowe i zdrowotne. Część II.c

Szczególne właściwości żywności – oświadczenia żywnościowe i zdrowotne. Część II.c

mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Grupa II (część 2) – Oświadczenia dotyczące zmniejszania ryzyka choroby oraz oświadczenia odnoszące się do rozwoju i zdrowia dzieci.
Środek spożywczy zastępujący posiłek, do kontroli masy ciała – zmiany w rozporządzeniu (UE) nr 432/2012

Środek spożywczy zastępujący posiłek, do kontroli masy ciała – zmiany w rozporządzeniu (UE) nr 432/2012

mgr Izabela Ziółkowska mgr Aneta Głowala dr inż. Katarzyna Stoś prof. nadzw. IŻŻ
Zmieniły się przepisy dotyczące środków spożywczych zastępujących posiłek, do kontroli masy ciała.