Informacje ogólne

Jak czytać etykiety produktów spożywczych?

Jak czytać etykiety produktów spożywczych?

Wszystkie osoby, które chcą lepiej zadbać o swoje zdrowie i stać się bardziej świadomymi konsumentami, zapraszamy do obejrzenia filmu edukacyjnego „Jakie informacje można znaleźć na etykietach produktów spożywczych?...
Substancje dodatkowe - reformulacja produktów.

Substancje dodatkowe - reformulacja produktów.

Biorąc pod uwagę istniejący trend przeciwdziałania otyłości, istnieje zapotrzebowanie na produkty spożywcze o obniżonej wartości energetycznej, bez dodatku cukru, o obniżonej zawartości tłuszczu itp. Wychodząc naprzeciw ...
Nadchodzące zmiany dotyczące znakowania produktów ekologicznych

Nadchodzące zmiany dotyczące znakowania produktów ekologicznych

mgr inż. Ewa Matczuk mgr inż. Edyta Pietraś
Żywność ekologiczna w ostatnim czasie zdobywa coraz większą rzeszę konsumentów. Bycie „eko”, a co za tym idzie, spożywanie produktów pochodzących z rolnictwa ekologicznego jest w ostatnim czasie równie popularne ...
Wymagania dla żywienia szpitalnego - co nowego

Wymagania dla żywienia szpitalnego - co nowego

dr n. med. Lucyna Pachocka
Prawidłowe postępowanie żywieniowe warunkuje skuteczność i powodzenie leczenia u chorych. Żywienie chorych hospitalizowanych powinno pokrywać ich zapotrzebowanie na energię i wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, a ...
Systemy znakowania wartością odżywczą na przodzie opakowania.

Systemy znakowania wartością odżywczą na przodzie opakowania.

dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. NIZP-PZH dr inż. Beata Przygoda mgr Izabela Ziółkowska
Sposób odżywania jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na zdrowie człowieka. Dla utrzymania zdrowia ważna jest zarówno, jakość, jak i ilość spożywanej żywności, a także jej wartość odżywcza. Informacje o ...
Żywienie szpitalne a zasady zdrowego żywienia

Żywienie szpitalne a zasady zdrowego żywienia

dr n. med. Lucyna Pachocka
Bardzo ważnym elementem leczenia pacjentów, szczególnie pacjentów szpitalnych jest ich prawidłowy sposób żywienia. Żywienie szpitalne ma zapewnić chorym pacjentom dostarczanie żywności zabezpieczającej ich całodobowe ...
Świadomość konsumenta w świetle raportu EFSA

Świadomość konsumenta w świetle raportu EFSA

mgr inż. Magdalena Siuba-Strzelińska
Dobór i zakup odpowiednich produktów w diecie jest jednym z ważnych elementów zdrowego stylu życia. Konsument, dzięki informacjom zawartych na etykiecie, może w sposób świadomy i odpowiedzialny komponować swoją dietę. Musi ...
Żywienie zbiorowe - zagrożenia mikrobiologiczne w produkcji i obrocie żywnością

Żywienie zbiorowe - zagrożenia mikrobiologiczne w produkcji i obrocie żywnością

Przedsiębiorstwa sektora spożywczego realizujące żywienie zbiorowe są zobligowane na mocy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r. ustalającego ogólne zasady i wymagania ...
Kraj i miejsce pochodzenia w etykietowaniu, prezentacji i reklamie żywności

Kraj i miejsce pochodzenia w etykietowaniu, prezentacji i reklamie żywności

mgr inż. Paweł Mirosz
Decyzje nabywcze konsumentów dotyczące środków spożywczych są wypadkową wielu różnych czynników (np. ekonomicznych, psychologicznych i społeczno-kulturowych). Powszechny dostęp do informacji na temat żywności zwiększa ...
Innowacyjny sposób etykietowania produktów

Innowacyjny sposób etykietowania produktów

mgr inż. Ewa Matczuk mgr inż. Edyta Pietraś
Etykiety są ważną pomocą dla konsumentów, ponieważ pomagają w szybki sposób uzyskać informacje o produkcie lub procesie produkcyjnym. Ponadto odgrywają istotną rolę w wyborze produktu przez konsumenta. Konsument mając ...