Pomysły na zdrowe koktajle i soki

Jak zrobić pyszny koktajl? Wystarczy mleko, kefir lub maślankę zmiksować z ulubionymi owocami i podać. Doskonale nadają się do tego banany, truskawki (mogą być mrożone) czy borówki. Wspaniałym dodatkiem są też otręby, płatki zbożowe lub przyprawy, np. cynamon. Pamiętaj, tu tylko Twoja wyobraźnia może stanowić barierę!

KOKTAJL „Królewna śnieżka” (poprawia zdrowie skóry)

Składniki:

  • ½ litra jogurtu

  • 2 łyżki rzeżuchy

  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych

  • trochę pieprzu do smaku

Sposób wykonania:

Płatki owsiane moczyć w wodzie przez około 30 minut. Wszystkie składniki należy zmiksować. Podawać do młodych ziemniaków.

KOKTAJL „Wiosenne Orzeźwienie” (orzeźwia)

Składniki:

  • ½ litra kefiru

  • 2 świeże ogórki

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • posiekane zioła – koperek, natka pietruszki, rzeżucha (duża garść)

  • ząbek czosnku

Sposób wykonania:

Ogórki pokroić, czosnek wycisnąć. Wszystkie składniki krótko zmiksować.

KOKTAJL „Truskawkowy raj”

Składniki:

  • 2 garście truskawek

  • ½ litra maślanki

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób wykonania:

Truskawki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, obrać z szypułek i pokroić w duże kawałki. Wszystkie składniki zmiksować. Pić od razu po przyrządzeniu ze względu na zachowanie optymalnej ilości witaminy C.

SOK „Cytrusowa Dawka Mocy” (wzmacnia odporność)

Składniki:

  • 2 pomarańcze

  • 2 grejpfruty

  • kilka winogron

  • 5 śliwek suszonych

  • odrobina wody

Sposób wykonania:

Wszystkie owoce dokładnie umyć i obrać ze skórki. Śliwki namoczyć w wodzie (około 1 godziny), a następnie drobno pokroić.  Wszystkie składniki zmiksować.                                                          

SOK „Wiosenne Orzeźwienie” (orzeźwia)

Składniki:

  • 2 buraki

  • 4 marchewki

  • 1 mały seler

  • kilka liści szpinaku

Sposób wykonania:

Warzywa obrać i umyć. Wycisnąć z nich sok. Podawać w pucharku ozdobionym świeżym listkiem szpinaku.

SOK „ „Marchewkowa moc” (wzmacnia odporność)

Składniki:

  • 1 seler

  • 4 marchewki

  • 2 ząbki czosnku

  • ½ szkl. posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania:

Warzywa obrać i umyć. Zmiksować wszystkie składniki.