Dla mediów Powrót

KONTAKT DLA DZIENNIKARZY:
Marta Pawłowska
email: mpawlowska@izz.waw.pl
tel.: (22) 55 09 873

 

INFORMACJE PRASOWE:

24 października - Światowy Dzień Walki z Otyłością

24 października - Światowy Dzień Walki z Otyłością

Mniejsze ryzyko przedwczesnej śmierci, lepsza kondycja zdrowotna i wyższa samoocena – to tylko kilka powodów, dla których warto zadbać o linię. Korzyści wydają się oczywiste, jednak co czwarty Polak jest otyły, a ponad ...
Kromka chleba na zdrowie

Kromka chleba na zdrowie

Pachnący, chrupiący, rumiany… Chleb. Jeszcze parę lat temu obowiązkowy składnik codziennej diety. Podstawa śniadań, kolacji, przekąsek, a także - nierzadko - dodatek do obiadu. Dzisiaj często postrzegany jako przyczyna ...
Zdrowie kobiet w ciąży – jak pomaga Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Zdrowie kobiet w ciąży – jak pomaga Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

27 września w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia odbyła się konferencja prasowa poświęcona odżywianiu się kobiet w ciąży. Wydarzenie odbyło się dzięki finansowaniu ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata ...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej pomaga w zdrowym odżywianiu się kobiet w ciąży i młodych mam

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej pomaga w zdrowym odżywianiu się kobiet w ciąży i młodych mam

Jakie ryzyko wiążę się z stosowaniem diety wegańskiej lub wegetariańskiej w czasie ciąży? Czy kobiety w ciąży powinny stosować suplementy diety? Co jeść i jak dużo, by zbytnio nie przytyć i nie zaszkodzić dziecku?  Na ...
Kawa na receptę

Kawa na receptę

Z chemeksu? Z dripa? A może tradycyjnie, po turecku? Dzisiaj kawę pijemy, jak kto lubi. Wszystko wskazuje na to, że możemy ją pić bez obaw o niekorzystny wpływ na zdrowie. Najnowsze badania wskazują bowiem, że kawa nie tylko nie ...
Edukacja żywieniowa dla administracji publicznej

Edukacja żywieniowa dla administracji publicznej

Instytut Żywności i Żywienia przeszkolił ponad 100 przedstawicieli administracji rządowej, centralnej i wojewódzkiej na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości ...
Uważajmy na szkodliwe tłuszcze trans

Uważajmy na szkodliwe tłuszcze trans

Spożycie izomerów trans kwasów tłuszczowych powinno być tak niskie, jak to tylko możliwe. Tłuszczów trans należy unikać. Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) oraz eksperci z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego ...
Coraz więcej ludzi cierpi na alergie i nietolerancje pokarmowe

Coraz więcej ludzi cierpi na alergie i nietolerancje pokarmowe

Naukowcy prognozują, że w najbliższych dekadach czeka nas szybki wzrost częstości występowania alergii i nietolerancji pokarmowych. Okazuje się, że najbardziej narażoną na te dolegliwości grupą populacyjną, poza małymi ...
Połowy zachorowań na nowotwory można uniknąć dzięki zdrowemu stylowi życia

Połowy zachorowań na nowotwory można uniknąć dzięki zdrowemu stylowi życia

Cały czas przybywa dowodów naukowych na to, że zdrowe żywienie i aktywność fizyczna nie tylko znacząco zmniejszają ryzyko zachorowania na większość nowotworów, lecz także zwiększają skuteczność leczenia u osób, które ...
Ruszyło Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Ruszyło Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Od 19 stycznia 2017 roku Polacy mają do dyspozycji nowe źródło rzetelnej wiedzy na temat żywności, żywienia i zdrowego stylu życia - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych do korzystania z ...